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Opinion No. 146.

Witness Fees—Fees, Witness—Jurors’
Per Diem—Per Diem, Jurors’.

Held: Public officers are not precluded
from receiving jurors’ per diem
by virtue of their public offices.
Justices of the peace are en-
titled to receive witnesses’ fees
in criminal cases as they are not
such officers as are prohibited
by statute.

April 25, 1946,
Mr. Paul J. Murphy

County Attorney

Judith Basin County

Stanford, Montana

Dear Mr. Murphy:

You have requested my opinion con-
cerning the payment of juror’s per diem
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to the sheriff, undersheriff and Direc-
tor of U. S. Employment Office, all of
whom are paid by the county.

You also asked concerning the pay-
ment of witness fees in a criminal case
to a justice of the peace who is not on
a fixed salary, but receives remunera-
tion for his services from the fees paid
into his office.

Your question concerning the pay-
ment of juror’s per diem is answered
by Section 4933, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, as amended by Chapter 9,
Laws of 1945, which reads:

“Grand and trial jurors shall re-
" ceive Six Dollars per day for attend-
ance before any court of record and
Five Cents per mile each way for
traveling from and to their residence
and county seat. Any juror who is
excused from attendance upon his
own motion on the first day of his
appearance in obedience to notice,
or who has been summoned as a
special juror and not sworn in the
trial of the case, in the discretion
of the court, may receive per diem
and mileage.”

There is nothing in the above quoted
section which precludes officers such
as you enumerated from receiving per
diem as jurors, and the payment is to
be distinguished from the question con-
cerning the payment of fees to offi-
cials as witnesses in criminal cases.
(See page 176, Volume 12, Report and
Offigial Opinions of the Attorney Gen-
eral.

It is to be noted the legislature, by
the amendment, has given a discretion-
ary power to the court in the payment
of per diem to jurors who are excused
on their own motion or who are called
as special jurors and not sworn in.

Your second question is answered by
Section 4936, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, which provides:

“For attending in any civil or
criminal action or proceeding before
any court of record, referee, or offi-
cer authorized to take depositions, or
commissioners to assess damages or
otherwise, for each day, three dollars.
For mileage in traveling to the place
of trial or hearing, each way, for
each mile, seven cents; provided,
however, that no officer of the
United States, the state of Montana,
or of any <ounty, incorporated city
or town within the limits of the state
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of Montana shall receive any per
diem when testifying in a criminal
proceeding, and that no witness shall
receive fees in any more than one
criminal case on the same day.”

The foregoing, in prohibiting the
payment of witness fees to the enumer-
ated officers in criminal cases, does not
include township officers. Section
4725, Revised Codes of Montana, 1935,
enumerates the -officers of a county
which do not include justices of the
peace. Section 4726, Revised Codes of
Montana, 1935, provides that justices
of the peace are township officers. It
is immaterial whether the justice of
the peace receives a fixed salary or not
as to whether he is entitled to a wit-
ness fee. A justice of the peace, be-
cause of the fact that he is a township
officer, is entitled to a witness fee in
a criminal case.

It is therefore my opinion public
officers are not precluded from receiv-
ing jurors’ per diem by virtue of their
public offices.

It is also my opinion justices of the
peace are entitled to receive witnesses’
fees in criminal cases, as they are not
such officers as are prohibited by
statutes.

Sincerely yours,

R. V. BOTTOMLY,
Attorney General
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