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class school district are nominated 
must be held forty full days before 
the date of the election, and as held 
in the above case, the day of the meet­
ing and the day of the election must 
be excluded from the computation of 
the forty-day period. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 132. 

Schools and School Districts-Board 
of School Trustees-Elections, School 
-Superintendent of Schools. ,Election 
of- Principal of High Schools, Election 

of-County School Districts. 

Held: At a joint meeting of a board 
of trustees of a county high 
school and a district high school 
which acts upon the question of 
the employment of a district 
superintendent and county high 
school principal. the board of 
trustees of the county high 
school shall have the number of 
votes at said meeting equal to 
the number of votes of the 
board of trustees of the school 
district. 

Mr. Seth G. Manning 
County Attorney 
Wibaux County 
Wibaux, Montana 

Dear Mr. Manning: 

March 6. 1946. 

You requested my opllllOn concern­
ing the following facts: 

The seven trustees of the Wibaux 
County High School met with' the 
five trustees of the School District 
No.6 as a joint board on the 16th 
day of January, 1946. The county 
superintendent of schools was also 
in attendance at the meeting. 1\11 
of the trustees present voted on the 
question of rehiring the incumbent 
of the combined office of superin­
tendent of school district No.6 and 
principal of the county high schoo!' 
The vote cast was nine votes not 
to rehire and three votes to rehire 
the present incumbent. The chair­
man of the board gave notice to the 

incumbent that his contract would 
not be renewed. You asked what 
the effect is of the action taken. 

Section 1262.61, Revised Codes of 
'Montana, 1935, provides for the organi­
zation of a joint meeting of the two 
boards and states in part as follows:' 

.. F or the purpose of voting upon 
any question relative to the employ­
ment of a district superintendent and 
county high school principal, or to 
the employment of joint teachers, or 
of determining any question of joint 
administrative policy, or of appor­
tioning any item of joint expense, 
the board of trustees of the school 
district and the board of trustees of 
the county high school shall each be 
entitled to the same number of votes 
at any meeting of the joint board. 
To this end the board of trustees of 
the county high school shall choose 
a number of its members equal to 
the number of members of the school 

district which comprise its board. 
The county superintendent of schools 
shall not be one of the trustees so 
selected by the county high school 
board. The names of the trustees, 
so chosen by the county high school 
board, shall be given to the secre­
tary of the joint board as the desig­
nated representatives of the board of 
trustees of the county high school 
who are entitled to vote at all meet­
ings of the joint board." (Empha­
sis mine.) 

It is to be noted in the foregoing 
quoted provision of our law the Board 
of Trustees of the County High School 
shall have the same number of votes 
as the Board of Trustees of the School 
District. In this case it would mean 
the Board of Trustees of the County 
High School would have five votes. 
From the facts you gave me it is ap­
parent all of the trustees of the County 
High School voted at the meeting 
and thus violated the above section of 
our code. 

In 14 American Jurisprudence 323 
the text states: 

"If the statute requires a particu­
lar procedure in elections of admin­
istrative officers by a school board, 
it must be strictlv adhered to. and 
the mere unanimity of the choice 
will,not validate an election in which 
the statutory requirements were ig-
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nored ••• " 
In 56 Corpus Juris 334 it is stated: 

"A board of education, or of di­
rectors, trustees, or the like, of a 

- school district or other local school 
organization can exercise its powers 
in no other mode than that pre­
scribed or authorized by statute ... n 

The foregoing authorities make it 
the duty of the boards to conform to 
the statutory procedure, which ob­
viously was not done. 

In McNair v. School District No. I, 
87 Mont. 423, 288 Pac. 188, our Su­
preme Court said: 

"The board of trustees, therefore, 
constitutes the board of directors 
and managing officers of the cor­
poration, and may exercise only 
those powers expressly conferred 
upon them by statute and such as 
are necessarily implied -in the exer­
cise of those expressly conferred. 
The statute granting power must be 
regarded both as a grant and a lim­
itation upon the powers of the 
board." 

A school board must act in con­
formity with the statute granting the 
power which in this instance was not 
done. Since the legislature has pre­
scribed a specific and mandatory pro­
cedure to be foHowed, that procedure­
and no other-wi11 meet the legisla­
ture's requirements. 

It is therefore my opinion that, at 
a joint meeting of a board of trustees 
of a county high school and a district 
high school which acts upon the ques­
tion of the employment of a district 
superintendent and county high school 
principal, the board of trustees of the 
county high school shaH have the 
number of votes at said meeting equal 
to the number of votes of the board 
of trustees of the school district; and 
in the event all the members of the 
board of trustees of the county high 
school are permitted to vote, then said 
meeting and the action taken thereat is 
of no effect and not in conformity with 
Section 1262.61, Revised Codes of Mon­
tana, 1935. 

Sincerely yours, 

R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 133. 

Montana Highway Department-High­
way Department-State Highway, 

Funds-Funds, State Highway. 

Held: Under the present requireJt1ents 
of the law. the Montana High­
way Commission cannot legally 
expend moneys from the state 
highway fund of Montana for 
construction, reconst r u c t ion, 
betterment, maintenance, or at 
all, on the Red Lodge-Cooke 
City highway. 

March 13, 1946. 

Mr. Howard W. Holmes 
Chief Engineer 
Montana Highway Department 
Helena, Montana 

Dear Mr. Holmes: 

You have submitted the question of 
whether the Montana Highway De­
partment can legally expend moneys 
from state highway funds on the high­
way from Red Lodge in Carbon 
County, southwest to the Montana­
Wyoming- border. The facts in this 
case disclose that this highway, known 
as the Red Lodge-Cooke City High­
way, was completed in 1934 by the De­
partment of Interior through the Na­
tional Park Service under a special act 
of Congress (46 Stat. 1053, 16 U. S. 
C. A. 8 A-C) and without aid from 
the Montana Highway Department or 
the Public Roads Administration. It 
is to be remembered that the National 
Park Service is under the authority of 
the Department of the Interior and 
that the Public Roads Administration 
is under the Department of Agricul­
ture. (42 'Stat. 216, 23 U. S. C. A. 19 
and 20.) 

Section 1791, Revised Codes of 
Montana, 1935, provides that the Fed­
eral, Aid Road Act of July 11. 1916, 
is assented to by the State of Mon­
tana, and authorizes the State High­
way Commission "to enter into all 
contracts and agreements with the 
United States government or any offi­
cer, department or bureau thereof, 
relative to the construction or mainte­
nance of highways in the State of Mon­
tana." This law was enacted as Sec­
tion 9, Chapter 10. Ex. L. 1921. 

However, in 1927 the legislature en­
acted Chapter 18. Laws of 1927, Sec-
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