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amendment of 1939 there was no 
longer any assumption of this obliga­
tion on the part of the state and ac­
cordingly the state is no longer obli­
gated by law to discharge the obliga­
tion of affording ward Indians general 
relief. 

The primary obligation of caring for 
ward Indians is placed upon the Bu­
reau of Indian Affairs (29 USCA 13) 
under the supervision of the Secretary 
of Interior, but these federal agencies 
can only expend such money for this 
purpose as Congress may from time 
to time appropriate. 

As was observed by our Supreme 
Court in the case of State ex rei Wil­
liams v. Kamp, supra: 

"It was natural to suppose that 
the federal government would pro­
vide for these ward Indians, if any, 
in need of relief." 

These Indians are citizens of the 
United States (State ex rei Williams v. 
Kamp, supra) and if they are inhabi­
tants of a county of Montana and the 
feneral government has failed to take 
care of its wards, then it becomes the 
duty of the county to relieve them in 
their distress, unless the state by sub­
sequent legislation undertakes that 
obligation. This is a matter entirely 
in the province of the legislature, and 
my answer to your question is there­
fore in the affirmative. 

Sincerelv yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 130. 

Schools and School Districts-Joint 
School Districts-Consolidation of 

School Districts. 

Held: School district may be consoli­
dated with an existing joint 
school district only by the cre­
ation of a new joint school dis­
trict in compJia:1ce with the pro­
visions of Sections 1024 and 
1035, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, as amended. 

Mr. W. L. Hyde 
County Attorney 
Mineral County 
Superior. Montana 

February 26, 1946. 

Dear Mr. Hyde: 

You have requested my opinion con­
cerning the consolidation of a joint 
school district with two school dis­
tricts. You advise me that two school 
districts in Missoula County are ad­
jacent to a joint school district and 
that you would like to know what 
procedure to follow. 

Section 1034, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, as amended by Chapter 201, 
Laws of 1943, provides for the consoli­
dation of school districts. The sec­
tion provides in part: 

, '''Two or more adjacent school dis­
tricts lying in one county may be 
consolidated ... " 

The above quoted precludes the pos­
sibility of proceeding under Section 
1034, as amended, as the joint school 
district of necessity lies in two coun-
ties. , 

Section 1035, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, provides for the cl'eation of· 
joint school districts, but is not com­
plete in itself insofar as it does not set 
out the procedure to be followed. How~ 
ever, it declares joint districts "may 
be formed in the same manner as other 
new districts." 

The case of State v. Lensman, 108 
Mont. 118, 88 Pac. (2d) 63, considered 
the method of creating a joint school 
district and held that Sections 1024 
and 1035, Revised Codes of Montana, 
1935, were the applicable statutes. It 
should be noted that the above case 
involved the creation of a new joint 
district from a portion of an old joint 
district and is therefore an analogous 
situation to the one presented here. 

Section 1024, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, as amended by Chapter 61, 
Laws of 1943, defines the procedure 
to be followed as does Opinion No. 
396, Volume 19, Report and Official 
Opinions of the Attorney General. 
Reference is made to Opinion No. 396 
for the discussion of the problem which 
Bhould be helpful. As you will note, 
Section 1023, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, precludes the creation of a 
new district between March 1 and July 
1 of any calendar year. 

It is therefore my opinion that school 
districts may be consolidated with an 
existing joint school district only by 
the creation of a new ioint school dis­
trict in compliance wit'h the provisions 
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of Sections 1024 and 1035, Revised 
Codes of Montana, 1935, as amended. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y, 
Attorney General 

Opinion No. 131. 

Schools a.lld School Districts-Elec­
tions, School Districts-Trustees, 
School Districts-Nomination, of 

Trustees. 

Held: A public meeting at which can­
didates for the office of school 
trustee of a first class school 
district are nominated must be 
held forty full days before the 
date of the election, and as held 
in the above case, the day of 
the meeting and the day of the 
election must be excluded from 
the computation of the forty­
day period. 

Mr. Horace J. Dwyer 
County Attorney 
Deer Lodge County 
Anaconda, Montana 

Dear Mr. Dwyer: 

March 5, 1946. 

You have submitted the following 
for my consideration: 

The Clerk of School District No. 
10, Deer Lodge County, Montana, 
has advised you that a group of 
fifty-seven electors held a meeting 
on Monday night, February 25, 1946. 
He stated that no notice was pub­
lished or extended to the public to 
attend said meeting, but, on the other 
hand, an invitation or request was 
extended by telephone to the said 
electors that attended said meeting. 
The purpose of the meeting was to 
nominate two nominees to run for 
trustees of the school district. Did 
that constitute a "bona fide· public 
mp.eting" in accord with Section 
990, Revised Codes of Montana, 1935. 
as am~nded by ChaPter 205, Laws 
of 1943, at page 399? 

Section 990, Revised Codes of Mon­
tan:!. 1935. ~s amend~d by Chapter 205, 
Laws of 1943, provides in part: 

"T n districts of the first class. no 
nerson shall be voted for or elected 
as trustees unless he has heen nomi-

nated therefor at a bona fide public 
meeting, held in the district not more 
than sixty (60) days nor less than 
forty (40) days before the day of 
election, and at which at least twenty 
(20) qualified electors were pres­
ent ... " 

The meeting in question was held 
on February 25th and the election is 
to be held April 6th. (Section 987, 
Revised Codes of Montana, 1935.) The 
meeting was held more than the forty 
days before the election if the day of 
the election is counted as one of forty 
days. However, if the day of elec­
tion is excluded from the computation, 
the meeting was held on the fortieth 
dav hefore the election and the statute 
pr<">vides the meeting should be held 
not "Iess than forty (40) days before 
the election." 

Our Supreme Court in State v. 
Mountjoy, 82 Mont. 594. 268 Pac. 558, 
considered a statute which required 
that petitions for nominations be filed 
"not less than forty days before the 
date of the primary nominating elec­
tion." The court said in construing 
the provision: 

"The language of the statute is ex­
clusive, and Section 10707, Revised 
Codes of 1921, providing that 'the 
time in which any act provided by 
law is to be done is computed by 
excluding the first day and including 
the last,' etc., relied upon by the 
learned counsel appearing in support 
of the secretary of state's position is 
without application. (State ex reI 
St. G~orge v. Justice Court, 80 Mont. 
53. 257 Pac. 1034.) As the act here 
required must be done at least forty 
days before the date of the primary 
~Iection, which is July 17 this year, 
it is manifest that July 17 cannot 
"e included in computation of the 
forty-day period. The statute says it 
must be prior to the date of elec­
tion, .Tnly 17, and forty days before 
.T uly 17 would be June 6, as futl 
<lavs are required and the date of 
filing- mllst be excluded from com­
putation." 

The above Quoted case is consclusive 
"f the meaning of the language used 
in Section 990. as amended. 

Tt is therefore my opinion that a 
publi~ meeting- at which candidates for 
the office of school trustee of a first 
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