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1263.8. the levy can be for such number 
of mills as wi1\ produce the $125.00 per 
pupil. 

The $125.00 limit provided in Section 
1263.11, Revised Codes of Montana, 
1935, was raised to $135.00 by Chapter 
191, Laws of 1943, this increased limita­
tion to be effective only for the school 
years ending June 30, 1944, and June 30, 
1945. 

It is apparent the legislative intention 
is the county commissioners may make 
a levy up to seven mills, even though 
the money derived from the levy ex­
ceeds $135.00 per pupil; and in those 
counties where the seven mi1\s levy 
wi1\ not produce this amount, the levy 
can be made in excess of seven mills 
and so as to produce $135.00 per pupi1. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y 
Attorney General 

Opinion No. 84. 

Counties-Deputies-Assistants­
Offices and Officers. 

Held: A county official may perform 
clerical work for another county 
official when such work does 
not interfere with the regular 
duties of .the former, and he 
does not purport to act as a 
deputy or in an official capacity 
for his employer. Section 4874, 
Revised Codes of Montana, 1935. 
grants authority to the board 
of county commissioners to pro­
vide for such an assistant and 
his cop1pensation. 

Mr. Wilbur P. Werner 
County Attorney 
Glacier County 
Cut Bank, Montana 

Dear Mr. Werner: 

July 3, 1943. 

You have requested my opinion con­
cerning the fol1owing facts and ques­
tion: 

"'A' is an elected county official 
of Glacier Countv with his office at 
the courthouse a't Cut Bank, Mon­
tana. 'B' is likewise an elected county 
official with his office at the court­
house at Cut Bank, Montana. 'A' has 
requested 'B' to do clerical work for 
him in his office. This clerical work 
to be done after office hours and, 

in a1\ probability. wil1 be done in 
the evening. In no way would the 
work that 'B' does for 'A' interfere 
with the duties and work in 'B's' 
office. Could 'B' draw a warrant from 
Glacier County for clerical services 
to 'A', said services being rendered 
outside of regular office hours?" 

In answering your question we should 
first consider the provisions of Section 
412, Revised Codes of Montana, 1935: 

"No county officer, under salary, 
must be appointed or act as deputy 
of another officer of the same county 
except in cases where the officer so 
appointed agrees to act and serve as 
such deputy without additional com­
pensation." 

The foregoing section is confined to 
the appointment of a deputy and does 
not preclude the appointment of an 
assistant to do clerical work. 

In 43 Am. J UL 218, the text states: 
"Among the principal aides to 

public officers are deputies and as­
sistants. The two are by no means 
the same or equivalent, and the two 
words are not lega1\y synonymous. 
An assistant is one who aids, helps, 
or assists, while a deputy is a person 
appointed to act for another, a substi­
tute or delegate who acts officially 
for his principa1." 

It is apparent that Section 412 would 
not preclude "B" from doing clerical 
work as he would not act for "A", sign 
any docuri1ents for" A" and would not 
be an agent acting for his principal, but 
would be a servant. "B" would not be 
a deputy within the above definition. 

If the work "B" performed for "A" 
would interfere with the work in "B's" 
office he would be subject to r~moval 
for neglect of his duty under the pro­
visions of Section 11588, Revised Codes 
of Montana, 1935. However, you state 
that this clerical work would not inter­
fere with "B's" regular duties and such 
work would be performed after "B's" 
regular hours of office work. 

To al10w "B" to do extra clerical work 
for "A" under the present emergency 
when it is difficult to secure competent 
part time help would seem particularly 
justified so long as such extra work 
does not interfere with "B's" regular 
work and in the sound discretion of the 
board 01 county commissioners it is 
necessary. 

cu1046
Text Box



106 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

The authority for the board of county 
commissioners to provide an assistant 
and his compensation for extra work is 
contained in Section 4874, Revised 
Codes of Montana, 1935. 

It is my opinion that a county of­
ficial may perform clerical work for 
another county official when such work 
does not interfere with the regular 
duties of the former and is performed 
outside of the regular hours of his 
office and in the sound discretion of 
the board of county commissioners it 
is necessary, and he does not purport 
to act as a deputy or in an official 
capacity for his employer. Section 4874, 
Revise'd Codes of Montana, 1935, grants 
authority to the board of county com­
missioners to provide for such an 
assistant and his compensation. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY 
Attorney General 

Opinion No. 85. 

Marriage-Licenses-Minors-Clerks 
of Court-Offices and Officers. 

Held: A clerk of the court is not au­
thorized to issue a marriage 
license where either party is 
under the age of legal consent 
as defined by Section 5696, Re­
vised Codes of Montana, 1935, 
which is 18 vears for males and 
16 years for-females, regardless 
of the written consent of the 
parents. Such written consent 
of the parents does not enlarge 
the authority of the clerk where 
either party is under the age 
of consent. 

Mr. M. L. Parcells 
County Attorney 
Stillwater County 
Columbus, Montana 

Dear Mr. Parcells: 

July 6, 1943. 

You have requested my opinion con­
cerning the minimum age of applicants 
for marriage licenses when accompanied 
by consent of parent. You ask in 
particular what authority the clerk of 
the ·court has in the matter, and you 
make reference to Section 5673, 5696 
and 5712, Revised Codes of Montana, 
1935, and also the case of Cross v. Cross, 
110 Mont. 300, 102 Pac. (2nd) 829. 

In answering your inquiry It IS first 
important to note the provisions of 
Section 5712, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, which provides: 

"Where either party is a minor no 
license shall be granted without the 
written cOnsent of the father, if living; 
if not, then of the mother of such 
minor or of the guardian, or person 
under whose care and government 
such minor may be, which written 
consent shall be proved by the testi­
mony of at least one competent wit­
ness." 

Section 5673, Revised Codes of 1-10n­
tana, 1935, defines minors as males un­
der twenty-one and females under eight­
een, and Section 5696, Revised Codes of 
Montana, 1935, provides that the age of 
consent to marriage is eighteen years 
or upwards for males and sixteen years 
or upwards for females. 

In the case of Cross v. Cross, 110 
Mont. 300, 102 Pac. (2nd) 829, referred 
to in your letter, the court was con­
cerned with the question of annulment 
of the mariage of a minor under the 
age of consent to marriage. The court 
noted a conflict between the provisions 
of Section 5712 and Section 5729, but 
held that Section 5729 was applicable 
under the facts before the court be­
cause the question of annulmen~ '.\·as 
involved. 

In this connection, it is well to note 
that Section 5729 requires two condi­
tions precedent to an annulment, i. e., 
first, the party seeking the annulment 
was under the age of consent, and, sec­
ond, such marriage was contracted with­
out the consent of his or her parents, 
etc. In the Cross case it is held the 
mother consented, so the second con­
dition precedent was lacking. 

The court held in regard to an Idaho 
statute similar to our Section 5712 that: 

"The requirement of written and 
acknowledged consent, as required by 
Section 31-202 of the Idaho Laws, 
supra, has been held in cases con­
sidering similar statutes to he appli­
cable only to the issuance of the 
license, and simply directory to the 
clerk who issues the license. and the 
lack of such written and acknowl­
edged consent does not affect the 
validity of the marriage." 

In Johnson v. Alexander, 39 Cal. 
App. 177, 178, Pac. 297, the California 
court held that Section 69 of the Cali-
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