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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 255.

Airports—Levy of Taxes for Airports—
Taxes—Maintenance by County and

Held:

Cities for Airports.

County levies of tax for build-
ing or maintaining, or both, of
an airport within the county
should be assessed against all
the taxable property of the coun-
ty, including property within
incorporated cities or towns, re-
gardless of whether the county
is acting jointly with one or
more incorported cities or towns
or acting individually.

October 9, 1944.

Mr. Bert I. Packer
County Attorney
Teton County
Choteau, Montana
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Dear Mr. Packer:

You state that your county is con-
templating acting jointly with the town
of Choteau in the establishment and
maintenance of an airport, and there-
fore request an official opinion on the
following questions:

“l. Tf the city and county act
jointly does a 4 mill levy of the
county extend to the city in addition
to the levy set by the city?

“2. 1If the county acts independent-
ly of the city and levied a one mill
levy would this extend to the city
in addition to the levy made by the
city ?”

In answer to your first question, I
refer you to Section 4 of Chapter 54,
Laws of 1943, which provides in part
as follows:

“For the purpose of establishing,
constructing, equipping, maintaining
and operating airports and landing
fields under the provisions of this act,
the county commissioners of the city
or town council may each year assess
and levy, in addition to the annual
levy for general administrative pur-
poses, a tax of not to exceed one (1)
mill on the dollar of taxable value
of the property of said county, city
or town . ..”

It seems that the legislature meant
by such language that the tax should
be general, and levied in the same man-
ner as the levy for general administra-
tive purposes, which, of course, would
include the property within the cities
or towns of said county. Section 2002,
Revised Codes of Montana, 1935, as
amended by Section 9 of Chapter 72,
Laws of 1937, reads in part as follows:

“The assessor must . . . assess all
property in his county subject to
taxation, except such as is required
to be assessed by the state board of
equalization, and must assess such
property to the persons by whom
it was owned or claimed .

Thus, it seems that the legislature
intended that all property within the
county, not exempt or to be taxed by
the State Board of Equalization, should
be subject to this tax, which of course
would include the property within cities
and towns located within the county.
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Your second inquiry is, in my estima-
tion, to be answered in the affirmative
on the same reasoning and statutes cited
in answer to your first inquiry.

Therefore, it is my opinion that
when the county levies a tax for the
purpose of building or maintaining an
airport within the county, such tax
should be assessed against all the
taxable property of the county, in-
cluding property located within cor-
porate limits, and regardless of whether
the county is acting jointly with one
or more incorporated cities or towns,
or acting individually.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY
Attorney General
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