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Opinion No. 251.

School Districts—Transportation of
Students—Room and Board in Lieu of
Schools.

Held: A school district may not legal-
ly pay board and room in lieu
of transportation of students re-
siding in the district who attend
school outside the state unless
the board of trustees of the dis-
trict have deemed it for the
best interest of the pupil, the
superintendent of schools of the
county has given consent, and
the school without the state at-
tended by the pupil is within a
school district that joins the
Montana school district in which
the pupil resides.

September 22, 1944,
Mr. M. L. Parcells
County Attorney
Stillwater County
Columbus, Montana
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Dear Mr. Parcells:

You have requested an opinion of
this office on the following questions:

Is a local school board liablé for
board and room of children of a
resident of the district who were
taken without the consent of such
local school board, or any notice to
said board, to a school in the state
of Washington.

The paying of board and room for
school children in lieu of transporta-
tion is strictly statutory, and for the
right of any district to pay out public
funds, it must comply strictly with
the statutory provisions. Therefore, up-
on looking into this matter we find
two statutes pertaining to transporta-
tion, namely Chapter 152, Laws of 1941,
as amended by Chapter 189, Laws of
1943, and Section 1 of Chapter 217,
Laws of 1939. Said Chapter 152, Laws
of 1941, as amended, refers only to
transportation and the payment of board
and room in lieu thereof, in districts
within the state of Montana, while
Section 1 of Chapter 217, Laws of
1939, is specific as to children who may
be allowed transportation while attend-
ing out of state schools.

This office in Opinion No. 111, Vol-
ume 19, Report and Official Opinions
of the Attorney General, held that the
allowance of transportation or its equiv-
alent was not mandatory on the trustees
of a school district but was discretion-
ary. Section 1 of said Chapter 217,
Laws of 1939, is in accord with that
opinion, in that it specifically provides
such transportation shall be given
“when the board of trustees of any
school district shall deem it for the
best interests of any pupil.”

Said Section 1 of Chapter 217, specifi-
cally provides such transportation may
be furnished for attending a school in
a school district of another state, which

_school district in the other state joins

the school district wherein the child
resides. It further provides for written
consent of the superintendent of schools
of the county of the child’s residence.
We must take the law as the legisla-
ture enacted it.

Therefore, it is my opinion a school
district may not legally pay board
and room in lieu of transportation of
students residing in the district who
attend school outside the state unless
the board of trustees of the district
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have deemed it for the best interest of
the pupil, the superintendent of the
county has given her consent, and the
school without the state attended by
the pupil is within a school district
which joins the Montana school dis-
trict in which the pupil resides.

Sincerely yours,
R. V. BOTTOMLY
Attorney eGneral
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