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remuneration for doing what the law 
requires him to do." 

See also Volume 2, Report and 
Official Opinions of the Attorney 
General, page 209. 

Tt is therefore my opinion the chief 
of police or any other officer of an in­
corporated city is not entitled to a 
witness fee for attendance at an in­
sanity hearing. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y 
Attorney General 

Opinion No. 188. 

County Clerk and Recorder-Duties, 
County Clerk and Recorder-Deeds­

Lands-Penalties. 

Held: County clerk and recorder must 
file deeds duly executed regard­
less of whether plat as required 
by Section 4993, Revised Codes 
of Montana, 1935, is on file or 
not. 

Mr. Milton G. Anderson 
County Attorney 
Richland County 
Sidney, Montana 

Dear Mr. Anderson: 

March 9, 1944. 

You have asked an OPll110n of this 
office either rejecting or affirming your 
opinion to your clerk and record ~r re­
lating to filing deeds to tracts of land 
of less than ten acres when there is 
no plat on file as required by Section 
4993, Revised Codes of Montana, 1935. 

As you pointed out in your opinion, 
Section 4993, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, is an obligation on the person 
who owns a plat of land and wishes 
to sel1 the same in separate tracts of 
less than ten acres; it is not a restriction 
on the purchaser. Said Section 4993 
makes it a misdemeanor to sel1 smal1 
tracts, but does not refer to the pur­
chaser or to the duties of the clerk and 
recorder of the county. 

Section 4805, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, as you stated, well defines 
the duties of the clerk and recorder and 
is mandatory, and provides if the instru­
ment is properly executed and author­
ized by law to be recorded, the proper 
fee paid or tendered, that he must file 
the same. 

The clerk and recorder of a county 
is not a law enforcing officer and the 
enforcement of any criminal statutes, 
is not within his prescribed duties. The 
only other contact he would have with 
criminal statutes would be in connection 
with the operations of his own work 
or as any individual citizen. 

It is therefore my opinion that if a 
properly executed deed is presented to 
the county clerk and recorder for re­
cording, upon payment of the prescribed 
fees, it is his duty to file and record the 
same, regardless of whether there had 
previously been a plat filed as required 
by Section 4993, Revised Codes of 
Montana, 1935; otherwise he is subject 
to. the penalty as prescribed in Section 
4808, Revised Codes of Montana, 1935. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y 
Attorney General 

Opinion No. 189. 

Title-Transfer of Title-Motor 
Vehicles-Deceased Persons-Registra­

tion of Motor Vehicles. 

Held: There is not a transfer of title 
to a motor vehicle between a 
deceased and his estate and a 
new certificate of title running 
to the estate need not be secured 
in order to secure license plates. 

March 10, 1944. 
Mr. John E. Henry 
Registrar of Motor Vehicles 
Deer Lodge, Montana 

Dear Mr. Henry: 

You have requested an opll1lOn of 
this office on the following question: 

"Upon the death of the owner of 
a motor vehicle should you re-register 
the vehicle in the name of the estate 
of John Doe, without a transfer of 
ownership, or should you demand a 
transfer from the deceased person, by 
his personal representative to the 
estate ?" 

Y our inquiry raised the question of 
passing of title to property on death. 

Section 7040, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, reads as follows: 

"Testamentary dispositions, includ­
ing' devises and bequests to a person 
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on attaining majority, are presumed 
to vest at the testator's death." 

Section 7072, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, reads as foIlows: 

"The property, both real and per­
sonal, of one who dies without dis­
posing of it by will, passes to the heirs 
of the intestate, subject to the control 
of the district court, and to the pos­
session of any administrator appointed 
by that court for the purposes of 
administration." 

The Montana Supreme Court in in­
terpreting these statutes in In Re Clark's 
Estate, 105 Mont. 401, 74 Pac. (2nd) 
401, at page 406 of the Pacific Reporter, 
holds: • 

"The property of a testator, in­
cluding devises and bequests, vests 
in the devisees and legatees at the 
moment of the death of the testator. 
Section 7040 Id; In re Estate of 
Deschamps, 65 Mont. 207, 212 P. 512; 
In re Connoly's Estate, 73 Mont. 35, 
235 Pac. 408; Rumney v. Skinner, 64 
Mont. 75. 208 P. 895; Hinds v. Wil­
cox, 22 Mont. 4,35 P. 355; Gelsthorpe 
v. Furnell, 20 Mont. 299, 51 P. 267. 
270, 39 L. R. A. 170. Upon the death 
of an intestate the title to all his 
property, both real and personal, pass­
es to the heirs. Sec. 7072, Rev. Codes; 
Hoppin v. Long, 74 Mont. 558, 241 
P. 636; Lamont v. Vinger, 61 Mont. 
530, 202 P., 769. In either instance 
upon the death, possession of the 
property passes to the personal repre­
sensative subject to the control of the 
district court for administration pur­
poses." 
See also in the same case at page 

412 of the 74 Pacific Reporter as follows. 

"We have demonstrated that both 
by statute and decision we are com­
mitted to the rule that upon death 
all of the property of the deceased, 
whether real or personal, vests imme­
diately in those who are entitled by 
will or under the law to succeed to it. 
... The property of the estate is, dur­
ing the course of administration, in 
the custody of the court, but the court 
gives no title in its decree of distribu­
tion to the successors of the deceased, 
for that is vested in them by law." 

In accordance with the above quoted 
statutes and cases, the title to the motor 
vehicle passes immediately upon the 

death to the heirs. The administrator 
or executor has no title to the same 
and of course the estate of the deceased 
person, being represented by the ad­
ministrator or executor, has no title. 
There is no transfer between the de­
ceased and the estate of the deceased. 
A new certificate of title is only to be 
issued on the transfer of interest and 
therefore if a new certificate is to be 
issued it should be issued to the heirs 
of the deceased. To issue a certificate 
to the heirs, whom, of course, might 
be unknown, would be a sour'ce of 
trouble in the event it developed that 
the vehicle had to be sold in the course 
of administration of the estate. 

Under the foregoing statutes, cases 
and reasoning, I do not see the justifica­
tion for demanding or insisting that a 
new certificate be issued from the de­
ceased to the deceased estate, as for 
all practical purposes the deceased and 
his estate are one and the same and 
there has been no transfer. It seems 
to me that as long as the estate is in 
the process of administration that the 
vehicle should be carried in the name 
of the deceased, for instance, as John 
Jones, deceased, c/o John Smith, Ex­
ecutor of the Last Will and Testament 
of John Jones, deceased. The executor 
should not request a new certificate 
be issued in the name of "The Estate 
of John Jones" and the Registrar should 
not insist that such a new certificate 
be made. The books of the registrar 
should merely show that the owner is 
dead; demand might be made for a 
death certificate if the same is felt neces­
sary. The portion referring to the execu­
tor or administrator would merely be a 
matter of address, for such personal 
representative would be the person in 
whose hands the vehicle would be, sub­
ject to the right of the heirs and the 
court. 

J n support of my reasoning I call 
your attention to paragraph (3), Sec­
tion 2. Chapter148, Laws of 1943, which 
amends Section 1758.2. Revised Codes 
of Montana, 1935. which paragraph 
reads in part as follows: 

"(e) In the event of a transfer of 
any title or interest of an owner of 
the legal title or owner in and to a 
motor vehicle registered under the 
provisions of this act, as upon in­
heritance, devise or bequest, order 
in bankruptcy or insolvency, execu­
tion sale, repossession upon default 
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in the performance of the terms of 
a lease or executor sales contract, or 
otherwise than by voluntary act of 
the person whose title or in terest is 
so transferred, the executor, adminis­
trator ... or successor in interest 
of the person whose title or interest 
is so transferred, shall forward to 
the registrar of motor vehicles an 
application for registration in the 
form required for an original appli­
cation for registration, together with 
a verified or certified statement of 
the transfer of such title or interest 
which statement shall set forth the 
reason for such involuntary transfer, 
the title or interest so transferred, 
the name or names of the person or 
persons to whom such title or interest 
is to be transferred, the process of 
procedure affecting such transfer and 
such other information as may be re­
quested by the registrar and with such 
statement shall be furnished such 
evidence and instruments as may 
otherwise be required by law to effect 
a transfer of legal or equitable title 
to or an interest in chattels as may 
he required in such cases, and in the 
event the registrar shall be satisfied 
that such transfer is regular and that 
all formalities as required by law 
have been complied with, he shall 
cause to be sent to the owner ... 
shall register such motor vehicle and 
sha1l issue a new certificate of owner­
~hip and certificate of registration to 
the person or persons entitled thereto. 

" (Emphasis mine.) 

I t seems from a reading of said para­
graph (e) that the legislature intended 
there need not be anv transfer from 
the deceased's estate or to the adminis­
trator or executor, hut that the ad­
ministrator or executor upon sale, or 
decree of distribution, shall transfer 
the title from the deceased person to 
the heirs or legatees, or purchaser. To 
interpret this statute so as not to regu­
late such situations would cause con­
siderable difficulty. If the transfer of 
title in tpc event of death is to be 
strictlv f01l0wed, it would necessitate 
a transfer to the heirs or legatees, then 
a transfer from them to any purchaser 
in the event of administration sale or to 
the final distributee in the event of 
assignment before distribution. This 
latter procedure may be technically 
correct, but the purpose of the registra­
tion statutes are generally for the pro-

tection of the titles to motor vehicles 
and for receiving tax for the support 
of our roads, when the same are used 
on our roads. Therefore, as the motor 
vehicle is in the possession of the per­
sonal representative, and such personal 
representative is responsible for the 
same. 'both to the heirs or legatees and 
the court, there is no more than the 
ordinary chance of theft of the motor 
vehicle and if used, little chance of es­
caping the use tax represented by the 
license tax. 

Therefore, it is my opinion that upon 
the death of the owner of a motor ve­
hicle, there is no necessity for the issu­
ance of a new certificate of title, or a 
change in the registration name, other 
than the designation of the owner', as 
deceased until the final distribution of 
the estate or until sold by the personal 
representative in the course of adminis­
tration, at which time the title sha1l be 
transferred and a new certificate shall 
be issued to the distributee or the ad­
ministration sale purchaser. The motor 
vehicle may be carried on the books 
of the registrar either as "John Jones, 
deceased," or the name of the "Estate 
of John Jones, deceased," both being 
one and the same, and regardless of 
how carried a transfer has not been 
made. Technically there may be a trans­
fer from the deceased to the heirs or 
legatees upon death, but for a1l practical 
purposes under the law pertaining to 
registration of motor vehicles there is 
not a transfer until disposed of by the 
estate, either by distribution or sale. 
In any event there is no transfer from 
the owner to the owner as a deceased 
person, or to the estate of the deceased. 
Any change in the registration from 
the owner to the owner as a deceased 
or to the estate of the deceased is merely 
for the information of the registrar; 
the property is for all practical pur­
poses within the jurisdiction of the court 
where the probate is filed and although 
strictly speaking title may have passed, 
possession does not pass to the new 
legal owner, until distribution or sale, 
and the estate of a deceased is one and 
the same as the deceased as far as the 
creditors or third parties are concerned. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y 
Attorney General 




