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Opinion No. 170.

Schools and School Districts—State
Institutions—Census, school.

Held:

The names of children in state
institutions are carried on the
records of the census of the
sthool district where they last
resided, before attending the
state institution, and where their
parents reside. The state’s ap-
portionment of moneys to the
various counties for the use of
the public schools is made on the
basis of ‘“classroom units and
pupil attendance” and the coun-
ties apportion their public school
money to the various school dis-
tricts on the basis of the school
census, which includes children

" in state institutions who are resi-

dents of the districts.
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January 26, 1944,

Miss Elizabeth Ireland

State Superintendent of Public
Instruction

State Capitol

Helena, Montana

Dear Miss Ireland:

You have submitted for my opinion
the following inquiry:

“When children a¥e sent to a state
institution such as the State Orphans
Home, Twin Bridges; The Montana
School for the Deaf and Blind, Great
Falls; the School for the Deaf and
Dumb, Boulder; the Vocational
School for Girls, Helena; and the
Vocational School for Boys, Miles
City, should their names remain on
the census record of the county from
which they were transferred, and,
if so, should county and state ap-
portionment be drawn to the school
district of the residence of the chil-
dren mentioned above?”

In answering your inquiry concerning
the school census record of the county,
it is necessary to consider the provisions
of Section 1051, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, which provides in part:

“The Clerk of the school district
shall make annually between the 15th
day of September and the 15th day
of October of each year an exact cen-
sus of all children and youths between
the ages of six and twenty-one years
residing in the district. The term
‘residing’ as used in this section shall
be defined in such a way as to in-
clude (1) children residing with their
parents or guardians in such district,
(2) children temporarily residing out-
side of such district for the purpose
of attending any district school or
county high schools or other public
institutioni of learning or any benevo-
lent or private institution, providing
that parents of resident children of
any district must be residing in the
district on the first day of October and
provided further, that the resident
children themselves must have been
actual residents of the district im-
mediately previous to such outside
residence.”

It is apparent, from the foregoing
quotation, children in public institu-
tions who, before attending the public
institutions, resided in the district and

whose parents reside in the district are,
for the purpose of the school census,
considered residents of the district and
their names should remain on the
records.

You have also asked whether the
county and state apportionment should
be drawn to the school district of the
residence of children who are in state
institutions.

The state’s contribution to the coun-
ties for the use of the public schools is
distributed under the provisions of
Section 1200.8, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, which provides:

“Likewise not later than August
15th of every year, and upon the
basis of the classroom units and
pupil attendance of the several coun-
ties, as certified to him by the several
county superintendents of schools,
the state superintendent of public in-
struction shall set up an apportion-
ment under cections 1200.1 and 1200.2
for the proportionate distribution of
the moneys to be contributed by the
state public school general fund to
the counties for the use of the public
schools of such counties, and shall
forthwith certify such apportionment
to the treasurer of the State of Mon-
tana for payment.” -

Under the provisions of this section
the measure of the state’s contribution
and apportionment to the counties is
determined by the “classroom units and
pupil attendance” and not by the school
census. In other words, the state will
contribute to the county school fund
on the basis of attendance in the schools.

The apportionment of the counties
to the various school districts is made
by virtue of the provisions of Section
1204, Revised Codes of Montana, 1935,
which provides in part:

“All school moneys apportioned by
county superintendents of common
schools shall be apportioned to the
several districts in proportion to the
number of school census children be-
tween six and twenty-one years of
age as shown by the returns of the
district clerk for the preceding school
census.” .

The school census is determinative
of the proportion each school district
is entitled to receive of the county
school money.

It is therefore my opinion the names
of children in state institutions are car-
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ried on the records of the census of the
school district where they last resided,
before attending such state institution,
and where their parents reside. The
state’s apportionment of moneys to the
various counties for the use of the public
schools is made on the basis of “class-
room units and pupil attendance” and
the counties apportion their public
school money to the various school dis-
tricts on the basis of the school census
which includes children in state insti-
tutions who are residents of the dis-
tricts,
Sincerely yours,

R. V. BOTTOMLY
Attorney General
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