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class county is not less than $1800 per 
annum, and a deputy not less than 
$1650 per annum. 

It is therefore my opinion a sheriff 
in a county of the seventh class-having 
a population of more than 2000--may, 
if he deems it necessary, appoint one 
under-sheriff at a salary not less than 
~1800 per annum, and in addition, one 
deputy who shall act as jailer at a 
salary not less than $1650 per annum, 
without the authorization or consent of 
the board of county commissioners. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOML Y 
Attorney General 

Opinion No. 16. 

Coroner-Fees-Inquests. 

Held: The coroner is not entitled to 
a $5.00 fee for issuing a death 
certificate, but, if, in the exercise 
of his discretion, he determines. 
an investigation is necessary by 
reason of the provisions 'of Sec­
tion 12381, Revised Codes of 
Montana, 1935, and he makes 
such irivestigation, he is entitled 
to a fee of $5.00 per day, plus 
mileage. 

Mr. J. J. :1I.1cIntosh 
County Attorney 
Rosebud County 
Forsyth, Montana 

Dear Mr. McIntosh: 

February 27, 1943. 

You state the coroner of your county 
has presented a bill against the county 
for a five dollar fee for issuing a death 
certificate, and, in addition, has charged 
fivll cents per mile for the trip going 
to and from the deceased. You ask the 
opinion of this office whether this is a 
legal charge against the county. 

Chapter 9, Laws of 1937 provides a 
coroner is entitled to receive five dollars 
for each day or fraction of day engaged 
in making an investigation relative to 
a death, whether an inquest is later held 
or not. There is a limitation therein 
as to the number of days for which 
fees shall be charged, except in counties 
of the first, second and third class, and 
it is also provided the coroner shall be 
paid for each mile actually traveled in 
the performance of any duty. 

Prior to the enactment of this chap­
ter, it had been held by this office the 
coroner was not entitled to charge a 
fee in the absence of an inquest and 
a separate fee could not be charged 
for an investigation; in other words, 
the only fee allowable was for an in­
quest. (Report and Official Opinions 
of Attorney General, Volume 9, page 
296, Volume 10, page 199, Volume 12, 
page 141.) 

Section 12381, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, originally enacted as Sec­
tion 2790, Penal Code of Montana, 
1895, provides when the coroner is in­
formed a person has been killed, or has 
committed suicide, or has died under 
such circumstances as to afford a rea­
sonable ground to suspect his death 
has been occasioned by the act of an­
other by criminal means, he must go 
to the place where the body is, cause 
it to be exhumed if it has been interred, 
and summon a coroner's jury to inquire 
into the cause of death. 

As pointed out in Report and Official 
Opinions of Attorney General, Volume 
12, 141, the duties imposed by Section 
12381 are mandatory, and when the 
information conveyed to the coroner is 
that a person has been killed or com­
mitted suicide, an inquest must be held; 
but when the information conveyed 
to the coroner covers circumstances 
affording a reasonable ground to sus­
pect the death has been occasioned by 
the act of another by criminal means, 
the coroner has a discretion to deter­
mine whether the facts are sufficient 
to afford a reasonable ground for sus­
picion, and he is only compelled to hold 
an inquest when reasonable grounds 
to suspect a homicide by criminal means 
are presented. 

However, in exercising his discretion 
as indicated in the opinion just cited, 
it must be assumed the coroner will 
make some investigation to determine 
the need of an inquest, and undoubtedly 
it was by reason of this fact the legis­
lature provided in Chapter 9, Laws of 
1937, that the coroner should be paid 
fees for such investigation. 

In Volume 18, Report and Official 
Opinions of the Attorney General, page 
17, this office gave its opinion as to the 
effect of Chapter 9, above, and pointed 
out that often an investigation will 
obviate the necessity of an inquest and 
the added cost incident thereto. 

It would appear that in the enactment 
of Chapter 9. Laws of 1937. the legis-
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lative thought was that, whenever 
the coroner made an investigation, by 
reason of the duty cast upon him 
by Section 12381, Revised Codes, above, 
he would be entitled to a fee and mile­
age, even though he determined an 
inquest was not necessary; further, that 
the coroner should make the determina­
tion of the need of investigation from 
the facts communicated to him cover­
ing any death. If he determined in­
vestigation was necessary, he should 
make such investigation. 

Consequently, it is my opinion the 
coroner is not entitled to a five dollar 
fee for issuing a death certificate, but, 
if, in the exercise of his discretion, he 
determines an investigation is necessary 
by reason of the provisions of Section 
12381, Revised Codes of Montana, 1935, 
and he makes such invesigation, he is 
entitled to a fee of five dollars per day, 

·plus mileage. 

Sincerely yours, 
R. V. BOTTOMLY 
Attorney General 

Opinion No. 17. 

Nepotism-Civil Aeronautic's Adminis­
tration-Instructors, Act does not apply 

to instructors under contract. 

Held: Instructors 111 Civilian Pilot 
Training Program employed 
under contract between school 
board and government agency 
not affected by Nepotism Act 
where present employment be­
gan before relative b e cam e 
member of school board. 
Where there is no legal duty on 
the part of the board to termi­
nate a contract of employment 
at the time a relative of an em­
ployee becomes a member of 
the board, there is no violation 
of the Nepotism Act in retaining 
such employee. 

Mr. Marshall Murray 
County Attorney 
Flathead County 
Kalispell, Montana 

Dear Mr. Murray: 

March 9, 1943. 

I have your opinion rendered to the 
president of the board of trustees of 
the Flathead county high school in 
which you reach the conclusion the 

board, under the provisions of the 
Nepotism Act, is prohibited from pay­
ing the salary of one of the instructors 
secured to teach various subjects under 
the civilian pilot training program, be­
cause of the relationship of such teach­
er to a member of the board. 

The facts upon which your conclusion 
is based are as follows: The teacher in 
question was employed by the board 
under a contract between the school 
board and the Civil Aeronautic's Ad­
ministration of the United States, some 
time in June of 1942; subsequently, and 
in January of 1943, a brother-in-law 
of this teacher became a member of the 
board of trustees; under the program 
the course of instruction for each class 
of trainees is of about two months' 
duration, when another class begins 
the training. 

In view of the fact this question is of 
some importance and because, as I 
am informed, it is difficult to obtain 
competent instructors,. I have made 
.considerable inquiry into the facts sur­
rounding the employment of instructors 
under the contract between the board 
and the governmental agency. I have 
done this also for the reason that, as 
in most questions of this nature, each 
case presented must be decided on the 
facts of that particular case and the 
la w in question must be applied to· 
such facts. 

I am informed the Civil Aeronautic's 
Administration, an agency of the United 
States, enters into a contract with the 
board of trustees under which the 
agency provides the funds to purchase 
necessary material, equipment, and all 
facilities, and also transportation and 
maintenance of the trainees and salary 
of the instructors. This fund is placed 
on the county treasury and warrants 
drawn thereon by the board. The con­
tract provides the board shall furnish 
the instructors. In other words, the 
instructors are employed by the board, 
with the approval of the agency. There 
is no definite term of employment men­
tioned in the contract. The following 
provisions of the contract. however, 
are pertinent here and in my opinion 
decisive of the question: 

"Article 3. Instructors. (a) Unless 
otherwise directed by the Administra­
tor, the Contractor shall provide and 
maintain at all times for each unit 
of five trainees or fraction thereof 
of the assigned quota receiving in­
struction under this contract, one 

cu1046
Text Box

cu1046
Text Box




