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Opinion No. 159.

County Commissioners—Tax Deed

Held:

Lands—Sales—Crops.

It is not mandatory for a county
to sell tax deed land which has
been leased if the county re-
ceives an offer to purchase the
land for the appraised value,
or an amount in excess of ninety
percent of the appraised value.
A lessee of tax deed lands whose
lease has been terminated by a
sale of the land has the right
to enter upon the land after
the termination of his lease for

the purpose of cultivating and
harvesting the crop which was
planted prior to the sale of the
land, and the purchaser of the
land should be notified at the

time of sale of such right. :

January 6, 1944,

Mr. Homer A. Hoover
County Attorney
McCone County
Circle, Montana

@

Dear Mr. Hoover:

You have requested my opinion con-
cerning the following:

Tax deed land was leased October
7, 1941 for a period of time com-
mencing on the date of the lease and
ending March 1, 1945. The lease pro-
vides that the land may be sold during
the term of the lease, in the discretion
of the board of county commissioners,
as provided by Section 5, Chapter
171, Laws of 1941, and posses-
sion to be given to the purchaser on
March 1st following the date of sale.
The lessee of the land has planted
winter wheat.

The questions you ask concerning
the above facts are:

1. Is it mandatory, in view of
Chapter 147, Laws of 1943, for the
county to sell tax deed land which is
held under lease if the county re-
ceives an offer to purchase ior the
appraised value, or an amount in
excess of ninety per cent of the
appraised value?

2. What are the rights of the
iessee in regard to crops which are
planted, but not yet harvested, if the
lease is terminated by sale?

In answering your first question it
is necessary to consider Section 5, Chap-
ter 171, Laws of 1941, as amended by
Chapter 82, Laws of 1943. This section
provides that if tax deed land which has
been offered for sale, but not sold,
“the county commissioners may, if
deemed for the best interest of the
county, lease said lands. . .” It also
provides “lands leased for all purposes
may be subject to sale at the discretion
of the board of county commissioners
during the term of the lease, except
land leased to the United States for
military purposes.” It is apparent that
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the county commissioners may use
their sound discretion in two particu-
lars: First, as to whether to lease the
land at all and second, having leased
the land whether to sell the land during
the term of the lease, except lands
leased to the United States for military
purposes.

Chapter 147, Laws of 1943, provides
in part:

“Whenever tax deed lands now
held, or hereafter acquired, by any
county of this state, have been leased
pursuant to the provisions of Sec-
tion 5, Chapter 171 of the Laws of the
twenty-seventh legislative assembly,
and thereafter the board of county
commissioners shall receive an offer
for the purchase of said lands under
the provisions of Section 4, Chapter
171 of the laws of the twenty-seventh
legislative assembly, the said board
shall by registered mail notify the
lessee, who shall have a period of
thirty (30) days after the mailing of
such notice within which he may pur-
chase the leased property at the ap-
praised value thereof.”

The use of the words “shall by reg-
istered mail notify the lessee” are
mandatory, but they are to be construed
and applied in accordance with the
legislative intent.

The title of Chapter 147, Laws of
1943, reads as follows:

“An Act Granting to the Lessee of
Tax Deed Lands the Opportunity
to Purchase the Same in the Event
of the Proposed Sale Thereof, and
Allowing the Board of County Com-
missioners to Reappraise, Readvertise
and Sell the Same at Public Auction.”

It would seem after consideration of
the title it was the legislative intent
that a preferential opportunity to pur-
chase be given to the lessee in posses-
sion and that it is mandatory for the
county commissioners to give the lessee
the first right to purchase, if the land
is sold at the appraised value or not less
than ninety per cent of the appraised
value.

Resort to the title of an act for
determinating the legislative intent
is recognized by our Court. (Barney
v. Board of Railroad Commissioners,
93 Mont. 115, 17 Pac. (2nd) 82))

It is also to be noted that Chapter
147, Laws of 1943, states, “Whenever
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tax deed lands . . . have been leased
pursuant to the provisions of Section
5, Chapter 171, of the laws of 1941 as
amended. . .” This does not amend or
repeal Chapter 171 but recognizes the
provisions of Chapter 171 by the use
of the words, “have been leased pur-
suant to,” and one of the provisions
of Chapter 171 is that power to sell
leased land is discretionary, except as
above noted.

It is therefore my opinion that it is
not mandatory for a county to sell tax
deed land which has been leased where
the county receives an offer to purchase
the land for the appraised value, or
an amount in excess of ninety per cent
of the appraised value. The matter is
a question for the sound discretion of
the board of county commissioners to
determine for the best interests of
the county, but in the event the com-
missioners determine it for the county’s
best interests, then mnotice and the
preference contained in Chapter 147,
Laws of 1943, become operative. With
this interpretation effect may be given
to both Chapter 82 and Chapter 147,
Laws of 1943.

In answering your second gquestion
it is necessary to consider the situation
of the lessee. His lease provided for
termination in the event of sale and
that possession should be given to the
purchaser March first following the
date of sale. He could anticipate that
he might not be entitled to possession
during the time he should be harvesting
his winter crop. However, the lessee has
expended work and labor in sowing and
cultivating the crop and in 15 Am. Jur.
216 the text states:

“The doctrine or right of emble-
ments entitles one who holds land
for a period subject to termination
at a time which he cannot ascertain
beforehand to remove from the land
after the termination of his tenancy
the annual crops or emblements which
he has planted thereon prior to such
termination, if the termination is
brought about without any act of his
intended to bring about such result.
The doctrine allows the tenant to
enter upon the land, to cultivate his
immature crops, and harvest them
when they became mature, but this
right is merely one of ingress and
egress for necessary purposes.”

It is therefore my opinion that a
lessee of tax deed lands whose lease
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has been terminated by a sale of the
land has a right to enter upon the land
after the termination of his lease for
the purpose of cultivating and harvest-
ing the crop which was planted prior
to the sale of the land, and the pur-
chaser of the land should be notified
at the time of sale of such right, and
an understanding reached as to such
right of the lessee.

Sincerely yours,

R V. BOTTOMLY
Attorney General
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