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Under any and each of the foregoing methods provided for the col­
lection of net proceeds taxes, such tax is a tax on personal property, and 
it is presumed the County Treasurer will perform his duty. It therefore 
follows penalty and interest may not be collected on net proceeds taxes. 

Sincerely yours, 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

No. 90 

TAXPAYER-PURCHASE OF LANDS DEEDED 
TO COUNTY 

Held: All preferential rights under Chapter 181, Laws of 1939, were ex­
tinguished by repeal Where lands were offered for sale and not 
sold, and county now offers same land at second sale, the second 
sale is not "such sale" as defined by Chapter 171, Laws of 1941. 

Mr. H. O. Vralsted 
County Attorney 
Judith Basin County 
Stanford, Montana 

Dear Mr. Vralsted: 

You have submitted the following: 

April 21, 1941. 

"Judith Basin County acquired tax deed lands in 1939, which were 
appraised, advertised and offered for sale at public auction, all as pro­
vided by Chapter 181, Laws of 1939; the same were not sold. The 
county now expects to again appraise, advertise and offer the same 
for sale. May the taxpayer or successor in interest of such lands 
now purchase said property under provisions of Section 1 of Chap­
ter 171, Laws of 1941, at any time before the date fixed for the said 
second sale?" 

In answering your inquiry, it will be noted Chapter 181, Laws of 1939, 
was repealed by Chapter 171, Laws of 1941, and any and all preferential 
rights granted under Chapter 181, Laws of 1939, were divested, extin­
guished and became inoperative and at an end on March 19, 1941, the 
effective date of Chapter 171, Laws of 1941. 

Report and Official Opinions of the Attorney General, Volume 
19, No. 64. 

It is necessary to put out of our minds entirely the repealed chapter. 
The only preferential right now granted a taxpayer or successor in in­
terest is the right granted by Section 1, Chapter 171, Laws of 1941, which 
is as follows: 

"Section 1. Whenever the county has acquired any land by tax 
deed it shall be the duty of the Board of County Commissioners within 
six (6) monhts after acquiring title to make and enter an order for 
sale of such lands at public auction at the front door of the court­
house, provided, however, that thirty (30) days' notice of such sale 
shall be given by publication in a newspaper printed in the county. 
Such notice shall be published once a week for three (3) consecutive 
weeks and shall be posted in at least three (3) public places in the 
county. Notice posted and published shall be signed by the County 
Clerk and one notice may include a list of all lands to be offered for 
sale at one time. It shall describe the lands to be sold, the appraised 
value of same and the time and place of sale, and no sale shall be 
made for a price less than the fair market value thereof, as determined 
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and fixed by the Board of County Commissioners prior to making 
the order or sale, which value shall be stated in the notice of sale. 
Provided, further, that at any time before the date fixed for such sale, 
notice of which has been given as above provided, the taxpayer or 
successor in interest whose property has been deeded to the county 
may purchase such property subject to the reservations hereinatter 
provided by payment to the county of the full amount of the taxes, 
penalties, and interest due on said land at the time of taking said 
tax deed and such purchase and payment may be effected by an 
installment contract with annual payments as hereinafter provided." 

It will be observed it is provided that, whenever the county has ac­
quired any land by tax deed, it shall be the duty of the Board of County 
Commissioners to make an order of sale of such lands within six months 
after acquiring title, the sale to be at public auction with thirty days' 
notice by publishing and posting, the land to be appraised and the fair 
market value determined and fixed by the Board prior to making the order 
of sale. , 

" ... that at any time before the date fixed for such sale ... the 
taxpayer or successor in interest whose property has been deeded to 
the county may purchase such property ... " 

Section 1, Chapter 171, Laws of 1941, supra. 

It is obvious the section refers only to "such sale," which is the first 
public auction sale of the land after the county acquires the tax deed. 
The order for "such sale" must be made by the Board within six months 
after the county acq\1ires the title by tax deed. 

When any lands heretofore taken by tax deed by the county have been 
once offered for sale and not sold, and when such land is again offered 
for sale by the county, it is not "such sale" as is defmed in said section. 

Sincerely yours, 

No. 91 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

SCHOOL TRUSTEES-THIRD CLASS DISTRICTS-RE­
MOV AL OF SCHOOLHOUSES-ELECTION-SITE lViA Y 
NOT AGAIN BE CHANGED OR REMOVED FOR 'l·H£'.EE 

YEARS 

Held: Third class school district trustees, after submitting the question 
of removing school and school building to electors of district, 
when a majority of electors voting at such election favor removal, 
must carry out mandate of people and do not have any discretion 
in the matter. The statute is mandatory. Such site cannot again 
be changed within three years, except on advice of County Super­
intendent of schools and County Health Officer. 

Mr. Albert G. Harvey 
County Attorney 
Liberty County 
Chester, Montana 

Dear Mr. Harvey: 

You have submitted the following: 

April 24, 1941. 

"A year ago School District No. 38, being a district of the third 
class, voted on the question of whether to move the school building 
to another location in the district. The majority vote was in favor 
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