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No. 503

ELECTIONS—VOTING—ABSENT VOTERS—OATH AND
AFFIRMATION—MILITARY SERVICE

Held: Commissioned officers of the United States Army are not officers
authorized by the laws of Montana to administer oaths or take
acknowledgments. Hence, the affidavit required by Section 721,
Revised Codes of Montana, may not be subscribed before such an
officer. (This rule is not, however, applicable to the oath of elector
required by Public Law 712 of the United States Congress.)

October 17, 1942,
Mr. Raymond Shelden
County Attorney
Carter County
Ekalaka, Montana

Dear Mr. Shelden:

You have asked this question:

May an absent soldier voter who votes by absent ballot subscribe
the affidavit required by Sections 720 and 721, Revised Codes of Mon-
tana, 1935, before a commissioned officer of the United States Army?

Section 720, Revised Codes of Montana, 1935,'prescribes the form of
affidavit to be executed by the absentee voter at the time of voting. Sec-
tion 721, Revised Codes of Montana, 1935, provides in part:

“Such voter shall make and subscribe the said affidavit before an
officer authorized by law to administer oaths, and who has an official
seal, and may do so at any place in the state of Montana, or in any
other state or territory of the United States, before any officer
authorized by the laws of this state to take acknowledgments of in-
struments without the state. . . .”

Section 463, Revised Codes of Montana, 1935, sets forth who may ad-
minister and certify oaths. Section 388 authorizes notaries public to
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administer oaths. Sections 6905 and 6906 list the officers by whom acknowl-
edgments may be taken in this state. Section 6907 enumerates the officers
by whom an acknowledgment may be taken without the state.

No provision is made in any of the above sections for the taking of an
acknowledgment or the administering of an oath by a commissioned officer
of the United States Army—and, hence, I must agree with your opinion
that the above question must be answered in the negative.

It must be remembered, of course, this rule applies only to the absentee
voter who casts a ballot under the authority of the Montana laws regard-
ing absent voters. It is not applicable to the voter of an official war ballot
provided for by Public Law 712 of the Seventy-seventh Congress. Public
Law 712 governs only where the absentee soldier voter does not vote an
absentee ballot or in person under the authority of Montana law. The
soldier who votes the official war ballot provided by Public Law 712 must
subscribe an “Oath of Elector,” which is set forth in the act and which
oath may be taken before a commissioned officer.

Sincerely yours,

R. V. BOTTOMLY
Attorney General
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