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No. 50

BARBERS—BARBER APPRENTICES—LICENSE OR FEE
BY CITIES OR TOWNS OR OTHER SUBDIVISIONS OF
STATE

Held: Cities or towns or other subdivisions of the State of Montana may
not require a license or fee from barbers or barber apprentices
before they may practice their occupation or trade. Chapter 150,
Laws of 1939, expressly prohibits any such license or fee.

March 19, 1941
Mr. Michael Wagner, Secretary
Board of Barber Examiners
409 Lewis Avenue
Billings, Montana

Dear Mr. Wagner:

You have submitted the question as to whether a city or town may
levy or impose a license upon barbers for the privilege of operating a
barber shop within a city or town.

In answering your inquiry, it is well to quote Section 6 of Chapter 150
of the Laws of 1939, which is as follows:

“Section 6. That Section 3228.29 of the Revised Codes of Montana,
1935, as amended by Chapter 183 of the Session Laws for 1937, be,
and the same is hereby amended'to read as follows:
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‘Section 3228.29. Fees to Be Paid by Apprentices, Students, Bar-
bers and Barber Shops.

A. The fee to be paid by an applicant for an examination to de-
termine his or her fitness to receive a certificate of registration to
practice barbering as defined in this Act, shall be fifteen ($15.00)
dollars, and for the issuance of said certificate an additional three
($3.00) dollars. The fee to be paid by an apprentice or student for a
certificate of registration shall be the sum of three ($3.00) dollars.

B. Each person registered as a barber, or barber apprentice, shall
on or before the first day of July of each year pay a license fee of
three ($3.00) dollars for the renewal of his or her certificate of reg-
istration, and if any barber, or barber apprentice, shall fail to have
such certificate renewed on or before the first day of August of each
year such barber, or barber apprentice, shall upon the renewal of said
certificate of registration pay a penalty, or a restoration fee, of five
($5.00) dollars, in addition to the regular fee of three ($3.00) dollars
provided for herein, and if a certificate of registration is not renewed
within one year after date of expiration thereof, such barber, or barber
apprentice, shall not be entitled to have such certificate of registration
renewed, or a new certificate of registration issued, without first ap-
plying for and taking the examination and paying the fees provided
for in this Section. Provided, further, however, that physically handi-
capped men and women, trained for the barber profession by the State
Bureau of Civilian Rehabilitation and certified by that department as
having successfully completed a six (6) months course in a reputable
barber college will not be required to pay any fees, but will for a
period of one (1) year immediately following their training be ex-
empted from all except the sanitary provisions of the Barber Act, or
any of its amendments, and provided, further, that no other or addi-
tional license, or fee, shall be imposed upon barbers, or barber appren-
tices, by any municipality or other subdivision of the State of Mon-
tana.” (Emphasis mine.)

It will be noted the above section is entitled, “Section 3228.29. Fees to
Be Paid by Apprentices, Students, Barbers and Barber Shops,” the sec-
tion itself providing for the certificates and license fees to be exacted
from those designated therein. It must be noted also that the above
emphasized portion of Section 6 provides specifically no other additional
license or fee shall be imposed upon barbers or barber apprentices by any
municipality or other subdivision of the State of Montana.

A city or town by proper and legal ordinance may properly require
licenses, as provided in Section 5039.2, unless the Legislature speaks other-
wise.

“In its governmental capacity a city is a creature of statute, and,
in the absence of constitutional limitations, the Legislature may pre-
scribe for it such powers and privileges as it deems best.”

McClintock v. City of Great Falls, 53 Mont. 221, 163 Pac. 99.

“The Legislature, representing the sovereign power of the State,
may exercise such power to any extent it may choose, except to the
extent it is restrained or limited by the State and Federal constitu-
tions.” -
State ex rel. DuFresne v. Leslie, 100 Mont. 449,

“Necessarily, if any subdivision of the State claims any specific gov-
ernmental power and the power claimed conflicts, as here, with any Act
of the Legislature, such subdivision must point out where the power has
been denied to the Legislature by the constitution . . .

“Furthermore, Chapter 55 was enacted subsequently to the Budget
Act, and if the former Act contains any provisions in direct conflict with
the later Act, the subsequent Act controls the provisions of.the former.”

State ex rel. Gebhardt v. City Council, 102 Mont. 27, 38, 41,
55 Pac. (2nd) 671.
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Cities and towns are creatures of the State which the State may make
or unmake at will. They may exercise only such powers as are delegated
by the Legislature, except those especially granted by the State Constitu-
tion, which are not involved here.

Since the Legislature has specifically prohibited the licensing of barbers
and barber apprentices by the above Act it is therefore my opinion that,
under the express provisions of Section 6 of Chapter 150 of the Laws of
1939, no city or town or other subdivision of the State of Montana may
require a license or fee from barbers or barber apprentices before they
may practice their occupation or trade.

Sincerely yours,

JOHN W. BONNER
Attorney General
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