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No. 43

WORKMEN’'S COMPENSATION—HOSPITAL
CONTRACTS

Held: Workmen and employer may waive provisions of Section 2917,
Revised Codes of Montana, and enter into a mutual contract for
medical and hospital services under Section 2907, Revised Codes
of Montana, 1935, but such contract must provide for both medical
and hospital services for injury and sickness.

Workmen may not enter into contract for medical services and
still be entitled to hospitalization under Section 2917, Revised
Codes of Montana, 1935,

March 14, 1941

Mr. Ronald V. Colgrove
County Attorney
Musselshell County
Roundup, Montana

Dear Mr. Colgrove:
T have your letter requesting my opinion on the following question:

_“Would a contract providing for medical attention and not con-
taining any provision with respect to hospitalization be such a con-
tract as to waive hospitalization as provided in Section 2917, Revised
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Codes of Montana, 1935? In other words, in connection with Section
2917, supra, may the employees waive medical attention without waiv-
ing hospitalization?

“In view of the agreement between the Montana Coal Operators’
Association and the United Mine Workers of America, District No.
27, is it possible for the employees to enter into a contract with a
doctor for medical services and hospitalization for themselves and
families without waiving the benefits of Section 2917, Revised Codes
of Montana, 1935?”

Section 2917, Revised Codes of Montana, 1935, provides that, during
the first six months after the happening of the injury, the employer or
insurer, or the Board, as the case may be, shall furnish reasonable services
by a physician or surgeon, reasonable hospital services and medicines
when needed, and such other treatment approved by the Board, not ex-
ceeding $500, unless,

1. The employee refuses to allow them to be furnished, or
2. Such employee is under a hospital contract as provided in Section
2907.

Section 2907, Revised Codes of Montana, 1935, provides, as is pertinent
here, as follows:

“2907. Contracts or Agreements for Hospital Benefits, Con-
ditions Governing. Nothing in this Act shall be construed as prevent-
ing employers and workmen from waiving the provisions of Section
2917, and entering into mutual contracts or agreements providing for
hospital benefits and accommodations to be furnished to the employee,

“Such hospital contract or agreements must provide for medical,
hospital and surgical attendance for such employee for sickness con-
tracted during the employment, except venereal diseases and sickness
as a result of intoxication, as well as for injuries received arising out
of and in the course of the employment.”

It will be noted that under Section 2917, Revised Codes of Montana,
1935, the employer, insurer or the Board, depending on the plan, is re-
quired to furnish reasonable services by a physician or surgeon, reasonable
hospital services and medicines when needed in case of injury arising out
of and in the course of employment. This is a duty imposed upon the
employer by statute. The statute makes exceptions which will relieve
the employer of this duty, to wit: (1) when the injured employee refuses
these services, and (2) when the employee is under a hospital contract
under the provisions of Section 2907, supra. In other words, as applied
to the question here, when the employer is under a hospital contract under
the provisions of Section 2907, supra, the employer is relieved of his duty
under Section 2917. But Section 2907 permits the employer and work-
man to waive the provisions of Section 2917 and enter into a mutual
contract, and provides what such contract must contain. Therefore, unless
the contract contains both hospital and medical services, the provisions
of Section 2917 apply.

Our Supreme Court, in discussing these sections in the case of Murray
Hospital v. Angrove, 92 Mont. 101, 118, 10 Pac. (2nd) 577, had the
following to say:

“Section 2907, originally and as amended, gives to the industry
the option to ‘waive’ the provisions of Section 2917, which provides
only for hospital, medical and surgical care in case of injuries arising
out -of and in the course of the employment, but declares that, if this
option is exercised, the hospital contract ‘must provide for’ the atten-
tion therein described, ‘as well as’ for the attention required under
i -Section 2917. In other words, Section 2917 requires the employer, the

inisurer or the accident fund to pay for the treatment of an employee

injured through an industrial accident, bat is granted thé'.option to
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evade this financial obligation by a hospital contract financed by a
deduction from the wages of all employees entitled to the benefits
of the contract, provided the contract guarantees to the workmen
hospitalization for other bodily affections, ‘as well as’ for those arising
out of and in the course of the employment.

“The meaning of the statute is clear: If the employer would re-
lieve himself of the burden placed upon him by Section 2917, he must
provide, not only for the treatment required by that section, but the
additional treatment specified in Section 2907, in consideration of the
benefit accruing to him and the financial burden placed upon the
workmen.”

The language of both statutes is plain and clearly expresses the intent

of the Legislature. To say that either or both services may be waived
would be to read into the statute something that is not there. This we
may not do. (Mills v. State Board of Equalization, 33 Pac. (2nd) 563,
97 Mont. 13.)

It is therefore my opinion that the contract must provide both medical

and hospital services, and the workman may not waive medical attention
without waiving hospitalization. It follows, therefore, that your second
question must be answered in the negative.

Sincerely yours,

JOHN W. BONNER
Attorney General
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