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It is also my opinion that, in the event the county manager form of gov­
ernment is adopted by the vote of the electors of the county at the said 
election, the nomination of any candidates for office-to be fil1ed by ap­
pointment rather than election under the county manager form of govern­
ment-would be of no force or effect. 

Sincerely yours, 
HOWARD M. GULLICKSON 
Attorney General 

No. 413 

OFFICES AND OFFICERS-CITIES AND TOWNS­
CANDIDATES-POLICE, Chiefs of-SHERI-FFS 

Held: A duly appointed, qualified and acting Chief of Police in a city 
of the third class who desires to file as a candidate for the office of 
county sheriff need not resign the office of Chief of Police before 
becoming a candidate for the office of county sheriff, under Chapter 
116, Laws of 1937. 

Mr. Bert W. Kronmiller 
County Attorney 
Big Horn County 
Hardin, Montana 

Dear Mr. Kronmiller: 

May 11, 1942. 

You have requested the opinion of this office on the following problem: 

B, a duly appointed, qualified, and acting Chief of Police in a city 
of the third class, desires to file as a candidat~ for the office of County 
Sheriff. 

Under and by virtue of the terms of Chapter 116, Laws of 1937, 
must B resign the office of Chief of Police before becoming a candidate 
for the office of County Sheriff? 

Chapter 116, Laws of 1937, has been before our Supreme Court only 
once s'ince its passage by the twenty-fifth legislative assembly. See the 
case of Mulholand v. Ayers, 109 Mont. 558, 564, 99 Pac. (2nd) 234, 238, 
where Chapter 116 was declared unconstitutional and void "so far as it 
attempts to declare a vacancy in an office regularly expiring on the first 
Monday in January because the incumbent seeks an office at a municipal 
election in April." Our court ruled such an attempt conflicted with the 
equal protection clause of the Federal Constitution, and specifical1y noted 
its finding did not affect the remainder of the act. 

Chapter 116, Laws of 1937, provides in part: 
"Whenever any person holding, occupying, or discharging, de jure 

or de facto, the duties of any elective or appointive office of, or for, 
or under, or by virtue of the laws of the State of Montana, including 

. the office of United States senator for Montana and the office of repre­
sentative in congress for any congressional district of Montana or of 
any county office or position, the terms of which is longer than two 
(2) years, shall become a candidate for election to any elective office 
... , such person shall ... resign said office, appointment, place, 
position ... " 

It must be noted the broad expression-"any person holding ... the 
duties of any elective office or appointive office of, or for, or under, or by 
virtue of the laws of the State of Montana"-was Qualified by the legis­
lature when that body added "including the office of United States senator 
... the office of representative in congress ... or of any county office or 
position." (Emphasis mine.) 
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To ascertain the intention of the legislature, recourse must first be had 
to the language employed by the legislature. (McNair v. School District 
No.1 of Cascade County, 87 Mont. 423, 426, 288 Pac. 188,69 A. L. R. 866.) 
Words and phrases used in the codes or other statutes of Montana are 
construed according to the context and the approved usage of the language. 
(Section 15, Revised Codes of Montana, 1935). 

It seems apparent the legislature meant Chapter 116, supra, to apply 
to all state elective and appointive offices-and in addition to certain other 
offices and positions-which do not come within the exceptions noted in 
Section 3 of the act and the terms of which are no longer than two years. 
I am of the opinion that, since cities and towns were not mentioned in 
the act, the legislature did not intend the act should apply to them. 

This view is strengthened by reading of the title of Chapter 116, Laws 
of 1937, which is in part: 

"An act Providing That Any Elective or Appointive Officer of or 
for the State of Montana, or Any District of County Thereof Who 
Becomes a Cal1(\idate for Reelection to Any Office Then Occupied by 
Such Person, Shall at or Before Filing for Said Elective Office as 
Required by Law, Resign the Office, Appointment or Position Then 
Held ... " 

Article V, Section 23, Constitution of Montana, provides the subject 
of a bill passed by the legislature shall be clearly expressed in the title of 
the bill (Volume One, Revised Codes of Montana, 1935). No mention is 
made in the title of Chapter 116, supra, to eleCtive or appointive officers of 
cities or towns. 

. Although the word "district" is used in the title of Chapter 116, supra, 
I am of the opinion it here refers to congressional district, inasmuch as 
provision is made in section one of Chapter 116 that the act shall apply 
to the office of representative in congress. Furthermore, a city has been 
held not to be a district. (City of San Bernardino v. Horton, 173 Cal. 396, 
160 Pac. 231.) 

It is therefore my opinion B, a duly appointed, qualified, and acting 
Chief of Police in a city of the third class, need not resign the office of 
Chief of Police before becoming a candidate for the office of County 
Sheriff. If elected, B could not, however, serve in both capacities at one 
and the same time, inasmuch as the offices of Chief of Police and County 
Sheriff are incompatible. (See Opinion No. 127, page 96, Volume 15, 
Report and Official Opinions of the Attorney General.) 

Sincerely yours, 

HOWARD M. GULLICKSON 
Attorney General 

No. 414 

UNDERSHERIFF-APPOINTMENT-SIXTH CLASS 
COUNTY-ELIGIBILITY OF WOMAN 

Held: The word "person" as used in our State Constitution and statutes 
includes women as well as men; 
The force and intent of our Constitution and the statutes of this 
state raise no express or implied barrier to the appointment of 
a woman, who is a qualified elector, to the office of undersheriff; 
The appointment of an undersheriff in a sixth-class county is ex­
clusively the prerogative of the sheriff; 
After such appointment is so made by the sheriff, and the oath 
of office taken by the appointee, such appointee is entitled to the 
salary of such office, to be paid as other county officers' salaries. 
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