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fund of "old accounts received," composed of reimbursements from coun­
ties which were due in the previous biennium, to the silicosis fund or ac­
count, or to any other fund or account, when any such fund or account 
does not have to its credit sufficient to carry out the purpose for which 
created. 

Very truly yours, 

No. 361 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

PUBLIC WELFARE-EST ATES-FUNERAL EXPENSES. 
what are-OLD AGE ASSISTANCE 

Held: All expenses necessary to provide a decent burial are included 
within the term "funeral expenses," as used in Section XI, Part 
III, Chapter 82, Laws of 1937. 

Mr. J. W. Lynch 
County Attorney 
Chouteau County 
Fort Benton, Montana 

Dear Mr. Lynch: 

February 18, 1942. 

You have requested my opmlOn as to what items of expenses may be 
considered in the term "funeral expenses," as used in Section XI, Part 
III, Chapter 82, Laws of 1937. 

This section authorizes the state and county to file a claim against 
the estate of a deceased recipient of Old Age Assistance. It provides 
such claim "shal1 be allowed ... after funeral expenses not to exceed 
one hundred dollars have been paid ... " 

The rule established by the great weight of authority seems to be 
that reasonable and proper funeral expenses of a decedent should be 
allowed, even though the estate is insolvent. 24 Corpus Juris, page 92. 

\¥ithin this rule, costs of tombstones, mourning apparel for widow and 
children, burial lots, press notices, minister fees, music for service, flowers, 
crypt, and transportation of body for burial have been held to be proper 
funeral expenses. 

24 Corpus Juris 92, 93, 11 R. C. L., p. 222 to 227; 
Sweeney v. Muldoon, 139 Mass. 304, 31 N. E. 720; 
Seitz v. Engert, 56 Pac. (2nd) 1242, 13 Cal. App. (2nd) 302; 
In re Al1en's Estate, 59 Pac. (2nd) 360, 186 Wash. 612; 
Adams v. Southern Pacific Co., 53 Pac. (2nd) 121, 4 Cal. (2nd) 

731; 
Home Undertaking Co. v. Joliff, 19 Pac. (2nd) 654, 172 

Wash. 78. 

I find no cases where our Supreme Court has passed directly on this 
question. However, it is wel1 known in practice such items as the burial 
lot, opening the grave, minister's fees, etc., have been allowed by our 
Probate Courts as proper items to be al10wed as funeral expenses. 

It is therefore my opinion the term "funeral expenses," as used in Sec­
tion XI, Part III, Chapter 82, Laws of 1937, includes al1 expenses neces­
sarily incurred in providing a decent burial, such as undertaking charges, 
costs of interment, services of minister or clergy, etc. 

Sincerely yours, 
JOHN W. BONNER 
Attorney General 
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