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and as a County Welfare Board on the same day, and when so acting 
shaH be paid as a Board of County Commissioners. This amendment was 
no doubt inserted by the Legislature for the purpose of facilitating the 
work of Boards of County Commissioners, so that they could expedite 
their work and limit the time required for their meetings. 

It will also be noted that the last above quoted amendment provides 
that the compensation and mileage of the County Welfare Board shaH 
be the same as when acting as the Board of County Commissioners, and 
such compensation and mileage shall be paid from county funds. 

Section 4868, Revised Codes of Montana, 1935, provides: 
"The salaries of the several county officers ... must be paid 

monthly out of the general fund of the county ... " 

Therefore, it is my opinion, that regardless of whether the Board of 
County Commissioners transacts business as a County Welfare Board 
or as the Board of County Commissioners, the compensation and mileage 
of members shaH be paid from the county general fund. As to the last 
part of your question relating to mileage aHowance, it appears the Legis­
lature left this matter to the sound discretion of the Board to plan its 
sessions in the most economical and efficient manner. In some counties, 
it may be determined to set aside certain days for the Board to transact 
business as a Board of County Commissioners and then to adjourn to a 
time definite when the board will transact business as the County Welfare 
Board. In such instances, when the members of the Board necessarily 
travel from their respective residences to and from the county seat for the 
day or 'days in session as the County Welfare Board, other than their 
regular session as Boards of County Commissioners, they are entitled to 
mileage at the same rate as for such travel for sessions as County Com­
missioners ... 

Sincerely yours, 

No. 33 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

SCHOOLS-HIGH SCHOOL TRUSTEES-BUDGETS, In­
clusion of Students Under Twenty-one Who Have Graduated 
from High School in-POST GRADUATE HIGH SCHOOL 

STUDENTS 

Held: Board of High School Trustees may make reasonable rules and 
regulations not inconsistent with the Constitution and statutes. 
Said Board may not exclude youths under twenty-one years of age, 
on ground they have completed a prescribed four-year course, may 
not charge tuition of such a youth if he resides in the county where 
high school is located, and may not include such a student for 
budget purposes. 

Mr. R. F. Hibbs 
County Attorney 
YeHowstone County 
Billings, Montana 

Dear Mr. Hibbs: 

You have inquired: 

February 21, 1941. 

(1) Whether students who are under the age of twenty-one years 
and who have graduated from a four-year accredited high school must 
be permitted to attend public high school as post graduates; and 
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(2) vVhether the trustees of the school district may charge tuition 
of such students or include such students within their budgets. 

In answering your inquiry, we call your attention to Section 7 of 
Article XI of the Constitution of Montana, which is as follows: 

"The public free schools of the State shall be open to all children 
and youth be.tween the ages of six and twenty-one years." 

By Section 1268.1, Revised Codes of Montana, 1935, it is declared a 
high school is a public school as defined in the general school laws. 

The term "common" school, as used in the Constitution, includes high 
school, as set forth by our Supreme Court in the following language: 

"However, a high school education is a necessary intermediate 
step between the ordinary grade school and the university courses 
provided for, and the term 'common' as applied to our schools 'bears 
the broadest and most comprehensive signification, it being equiva­
lent to public, universal, open to all.' It is used in contradistinction to 

.private and denominational schools, colleges and the like, but has no 
reference to the grade of school or what may be taught therein, nor 
the method of rule or government thereof." (Emphasis mine.) 

State ex rei Henderson v. Dawson County, 87 Mont. 122, 286 
Pac. 125. 

In considering the question as to the authority of the Board of Trus­
tees of a high school to charge tuition, we turn to Section 1262.79, Re­
vised Codes of Montana, 1935, which is as follows: 

"1262.79. High school attendance-what pupils entitled to attend. 
Attendance at any accredited high school shall be free to all eligible 
high school pupils residing in the county wherein such accredited high 
school is located except for such fees as the Board of Trustees are 
otherwise specially authorized by law to exact." 

The including students who are under twenty-one years and who have 
graduated from a four-year accredited high school for budget purposes is 
expressly precluded by Section 1263.5,' Revised Codes of Montana, 1935, 
as amended by Chapter 166 of the Laws of 1939, the pertinent part thereof 
being as follows: ' , 

"For the purpos.e of ascertaining imd determini~g the number of 
pupils enrolled and iIi regular attendance for forty (40) days or more, 
for all the purposes of this Act, there shall be excluded all pupils 
over the age of twenty-one (21) years, all pupils who have been 
graduated from a four (4) year accredited high school, and all pupils 
enrolled in the school who 'are not resident of the county in which 
the high school is located." ' 

Boards of School ,Trustees may adopt all reasonable rules and regula­
tions in the operation of the school under their jurisdiction, as authorized 
by law, or which would be necessarily implied from such law. 

It is therefore my opinion that, under the above mentioned Constitu­
tional provision and the statutes cited, boards of high school trustees may 
not exclude any youth under twenty-one years of age on the ground that 
such youth has completed or graduated from a four-year accredited high 
school; and further such high school board of trustees may not collect 
any tuition from such youth residing in the county where said high school 
is located, and such trustees may not include such student for budget 
purposes. 

Sincerely yours, 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 




