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TAXATION-TAX DEED LANDS, use of proceeds from 
sale of-CO UNTIES-FENCES 

Held: 1. The proceeds from sale of tax deed lands by counties, or any 
part of such proceeds, may not be used to pay a person for hav­
ing repaired or built part of the fence thereon. 

2. Subsection (a) of Section 6 of Chapter 171, Laws of 1941, 'is not 
unconstitutional. 

Mr. Fred W. Schmitz 
County Attorney 
Broadwater County 
Townsend, Montana 

Dear Mr. Schmitz: 

December 12, 1941. 

You have submitted the following statement of facts: 

Broadwater County took a tax deed to land for delinquent taxes 
and subsequently agreed with some person residing near the land that 
if such person would repair and build part of the fence on the land 
he might have the use of the same for one year, or, if the land was 
sold, it was agreed he would be paid the value of the improvement. 
The land, within a year, was sold for $450.00. The county paid for 
the improvement made. The question is: May the $75.00 paid for 
fence repair and building be taken out of the proceeds of the sale of 
the land before distributing the same among the county funds and 
purposes? 

You have also asked whether subsection (a) of Section 6, Chapter 171, 
Laws of 1941, is constitutional. 

When tax deed property is sold by a county, the proceeds from such 
sale must be distributed by the County Treasurer in the manner set out 
in the statutes of the State of Montana. A county treasurer is a ministerial 
officer and has no authority other than that conferred by statute, either 
expressly or impliedly. (Rosebud County v. Smith, et aI., 92 Mont. 75, 81, 
9 Pac. (2nd) 1071.) When the proceeds of a sale of tax deed land are 
received by the county treasurer, therefore, it cannot be disposed of 
except in accordance with the statute. There is no statute relating to dis­
tribution of such proceeds which authorizes the use of such proceeds for 
constructing or repairing fences on the land sold. 

No reason is given why the constitutionality of subsection (a) of Sec­
tion 6 of Chapter 171, Laws of 1941, might be questioned. No constitutional 
defect or question is readily apparent on reading the subsection referred 
to in connection with the rest of the act, including the title. As you 
know, a statute is presumed to be constitutional, and it wi\1 not be de­
clared unconstitutional unless clearly so, or beyond a reasonable doubt. 
(State ex reI. Peyton v. Cunningham, 39 Mont. 197, 200, 103 Pac. 497; 
State ex reI. City of Missoula v. Holmes, 100 Mont. 256, 273, 47 Pac. 
(2nd) 624.) 

It is my opinion the proceeds from sale of tax deed lands by counties, 
or any part thereof, may not be used to pay a person for having repaired 
or built part of the fence thereon and that subsection (a) of Section 6 of 
Chapter 171, Laws of 1941, is not unconstitutional. 

Sincerely yours, 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 




