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The letter of Mr. Paul McCormick, Jr., which you enclosed and which 
is being returned to you herewith, reads in part as follows: 

\ 
"The Central Cooperative Association, operating at the Billings 

Public Stockyards, Billings, Montana, has organized a separate order 
buying and trading firm under the name of the Central Livestock 
Order Buying Co., which has filed with the Department as a market 
agency to buy on commission and as a dealer buying and selling all 
species of livestock. You will note that they have not filed to engage 
in the business of selling on commission. In order to give you a 
full picture of their operations, I am enclosing a copy of their tariff 
No. 1." 

Chapter 52, Laws of 1937, provides in part that, after May 1, 1937, no 
person shall engage in the operation of a livestock market within the 
State of Montana without first procuring a license and provides the term 
"livestock market" shall mean a place where a person, partnership or 
corporation shall assemble livestock for either private or public sale. 

I t is really apparent, from a reading of your letter and the letter of 
Mr. McCormick, the Central Livestock Order Buying Company of 
Billings-while it may be a subsidiary of the Central Cooperative-will 
be a company engaged in the assembling of livestock for either private 
or public sale. 

It is therefore my opinion such Central Livestock Order Buying Com­
pany of Billings must secure from your department an individual license, 
and it cannot operate under the license of the parent company, the Central 
Cooperative Association. 

Sincerely yours, 

No. 274 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

COUNTY COMISSIONERS-PUBLIC OFFICERS­
MILEAGE-OFFICES and OFFICERS 

Held: County Commissioners, or other public officers, are not entitled to 
charge mileage, traveling expenses or per diem when attending any 
convention or meeting other than such as are specified in Section 
443, Revised Codes of Montana, 1935 (or when traveling to the 
State Capitol for consultation with any state officer, board or de­
partment). 

Mr. W. A. Brown 
State Examiner 
Capitol Building 
Helena, Montana 

Dear Mr. Brown: 

October 20, 1941. 

I have your request for an opinion on the following question: 

"Are county commissioners entitled to receive fees, such as per 
diem, traveling expenses or mileage, for attending 'Montana Con­
ference of Social Work' or other meetings or conventions, except the 
meeting or convention provided by Section 443, and also for trips to 
Helena for the purpose of calling upon the State Highway Depart­
ment, Welfare Department or any other office, board or commission?" 

There are some well-defined principles of law with relation to claims 
for compensation, fees or mileage by county officials. Our Supr.eme Court 
has many times adopted these principles as applicable under specified pro­
visions of our statutes. A few of these principles we quote: 
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"A public official can only demand such compensation as the law 
has fixed and authorized for the performance of his official duties." 

McGillic v. Corby, 95 Pac. 1063, 37 Mont. 249; 
Peterson v. City of Butte, 120 Pac. 483, 44 Mont. 40l. 

"When a public officer claims compensation for the performance 
of duties appertaining to his office, either by way of fees or salary, 
he must be able to support his claim by pointing to some provision 
of law authorizing him to demand it." 

Peterson v. City of Butte, supra. 

"Where the statute makes no provision for expenses, none may be 
allowed." 

Wight v. Board of County Commissioners, 16 Mont. 479, 41 
Pac. 271; 

State ex reI. Rowe v. Dist. Court, 44 Mont. 318, 119 Pac. 1103. 

"A county commissioner can lawfully collect for services per­
formed in virtue of his office only such fees or other compensation as 
the law specifically authorizes." 

State ex reI. Payne v. Dist. Court, et ai, 53 Mont. 350, 354, 
165 Pac. 294. 

We must therefore look to some statute authorizing the county com­
missioner to collect mileage, fees or salary for the specific duty or service 
performed, in this instance attending certain meetings you have specified. 

Section 4464, Revised Codes of Montana, 1935, provides each member 
of the board of county commissioners is entitled to eight dollars per day 
for each day's attendance on the sessions of the board and mileage in 
going to and returning from the cQunty seat and his place of residence, 
and then provides "and no other compensation must be allowed." 

Section 1632, Revised Codes of Montana, 1935, provides the board may 
direct the county surveyor or some member or members of the board to 
inspect certain road construction work, and such person may be paid eight 
dollars per day and actual expenses. 

Section 443, Revised Codes of Montana, 1935, provides in part as 
follows: 

"Hereafter no state, county, city or school district officcr or em­
ployee of the state, or of any county or city or of any school district, 
shall receive payment from any public funds for traveling expenses or 
other expenses of any sort or kind f6r attendance upon any convention, 
meeting, or other gathering of public officers, save and except for 
attendance upon such convention, meeting or other public gatherings 
as said officer may by virtue of his office be required by law to 
attend ... " 

This section then specifically provides one member of the board may 
be allowed actual transportation expenses and per diem for attendance 
upon any general meeting of county commissioners or assessors held within 
the state not oftener than once a year. 

We are unable to find any other provisions of the statutes dealing with 
this subject, and particularly are we unable to find any statute specifically 
authorizing the board or any of its members to receive from public funds 
mileage, traveling expenses or per diem for attendance upon such meetings 
as you mention. In fact, we think the language of Section 443, supra, 
specifically prohibits such expenditures under the well recognized rule of 
"Expressio unius est exclusio ulterius." In this section the legislature, 
after providing no state, county or school district officer may charge ex­
penses, fees, etc., for meetings other than specifically mentioned, recog­
nizing that in some instances it may be necessary for certain officers to 
travel in the interest of the state, specifically provided that "nothing herein 
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shall prohibit the state board of examiners from authorizing the payment 
of the necessary traveling expenses of any state officer or employee, 
whenever in the judgment of the board an emergency exists, and the public 
interest demands ... " The legislature did not see fit to authorize county 
commissioners or other county or city officials traveling expenses in 
emergency cases. 

Since there is no statutory authority for expenditure from county funds 
for traveling expenses in attending meetings other than those specifically 
mentioned in Section 443, supra, none may be expended. It may, how­
ever, well be contended that instances may arise where it is necessary 
and for the best interests of the county that some member of the board 
or some other officer shall attend some meeting or gathering, or consult 
with some state board or department. However, our Supreme Court in 
the case of Franzke v. Fergus County, 76 Mont. 150, 156, 245 Pac. 962, 
said: 

"The fact that the contemplated action may be in the best interests 
of the county is not an admissable argument. The doctrine of ex­
pediency does not enter into constructions of statutes." 

I am well aware of the fact that, because of the numerous important 
duties placed upon the county commissioners by law since the adoption 
of the section herein referred to, and specifically the Public Welfare Act, 
it is necessary and for the best interests of the several counties that the 
Board or some of its members, as well as other county officers, such as the 
county clerk, consult with the State Board of Public Welfare, or with 
other departments of state, and in doing so it would seem only just and 
equitable they be allowed traveling expenses. However, in view of these 
statutes, and the construction placed upon them by our Supreme Court, 
this is a matter to be called to the attention of the Legislature. This office 
may only interpret the law as it finds it. 

It is therefore my opinion county commissioners or other public officers 
are not entitled to charge mileage, traveling expenses or per diem when 
traveling to the State Capitol for consultation with any state officer, 
board or department or when attending any convention or meeting other 
than such as are specified in Section 443, Revised Codes of Montana, 1935. 

Sincerely yours, 

No. 275 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

BOARDS OF COUNTY COMMISSIONERS-VETERANS' 
BURIAL SUPERVISOR-CLERK OF BOARD OF 
COUNTY COMMISSIONERS-FUNERAL EXPENSES-

COUNTY OF RESIDENCE-BURIAL EXPENSE 

Held: Under Section 4536, Revised Codes of Montana, 1935, as amended 
by Chapter 52, Laws of 1939, and following sections, it is manda­
tory on Board of County Commissioners of County of bona fide 
residence of deceased honorably discharged soldier, sailor, marine 
or nurse who served in U. S. Army, Navy, Marine Corps, or Army 
Reserve Corps to pay the sum of $150.00 expense of burial, except 
where benefit is waived by executor, administrator or heirs. 

Mr. John D. French 
County Attorney 
Lake County 
Polson, Montana 

October 20, 1941. 
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