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No. 242

MONTANA STATE BOARD OF DENTAL EXAMINERS—
DENTAL EXAMINERS, MONTANA STATE BOARD OF—
DENTISTS

Held: The Board cannot legally appropriate moneys from the treasury
to the individual or groups of dentists, but such funds must be
allowed to accumulate so they will accrue to the benefit and ad-
vantage of all dentists.

The only persons eligible to apply for certificates as registered
dental assistants are those who were employed in the office of a
regularly licensed dentist in the State of Montana for one or more
years prior to February 23, 1935, and it is discretionary with the
Board whether such persons shall be granted a certificate.

September 13, 1941.
Mr. Leonard A. Jenkin, Secretary
Montana State Board of Dental Examiners
401 Yord Building
Great Falls, Montana

Dear Doctor Jenkin:
You have heretofore written to this office as follows:

“The Montana State Board of Dental Examiners through this
office respectfully requests your instructions and your interpretation
of one or two points or clauses of the Montana Dentistry Regulation
Act.

“It is not unusual for an individual dentist or a group of dentists
to ask for sums of money from the treasury of the Board for pur-
poses not always clear to the membership of the Board. The request
may be for making a gift to some organization or institution, or it
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may be for the purpose of disseminating dental health publicity to
the general public through magazines, radio programs, etc. At the
present time the Board has been asked to match a sum of five hun-
dred dollars ($500.00) set aside by the Montana State Dental Asso-
ciation for educational purposes. Since the funds of the Board are
derived from an annual registration fee of four dollars ($4.00) paid
by all Montana dentists, as well as as examination fee of fifty dollars
($50.00) paid by all applicants to obtain licenses, the question arises:
Can we legally appropriate funds from the treasury to individuals or
groups of dentists, such as the Montana Dental Association whose
membership numenca]ly is represented by approximately one-half of
the Montana dental roster, or should the funds be allowed to accumu-
late so that they would accrue to the benefit and advantage of all
Montana dentists as per Section 6 of the dental statutes?

“We would like to know if there is a statute of limitations gov- -
erning the time girls and women may apply for licenses to practice
dental hygiene, or are we required to issue licenses at any time some
persons may remember they worked in a dental office prior to the
passage of the present law passed and approved February 23, 1935?
Does the privilege of becoming registered prevail indefinitely by fur-
nishing satisfactory evidence or have we the authority to set a date?”

Section 3115.6, Revised Codes of Montana, 1935, provides in substance
all dentists practicing in Montana shall pay a license fee of $50.00 and
in addition thereto shall pay annually the sum of $4.00 as a license fee,
provided, however, that the board shall have the right to reduce the
annual license fee of $4.00 to the sum of $1.00 or more (but not in excess
of $4.00) per year when the amount of the balance of cash in the hands
of the secretary-treasurer reaches the sum of $4000.00, it being the intent
of this act that said funds shall be maintained at an approximate level of
$4000.00.

Section 3115.23 in effect provides any dental assistant who can produce
satisfactory evidence such person has been employed as a dental hygienist
in the office of a regularly licensed dentist in the state of Montana for one
or more years prior to the passage of the act may, upon the payment of
the fee of $10.00, be granted a certificate to practice by the state dental
board.

The board has only such power as is given it by statute. It must point
to some statutory provision for its authority to act. “The power to act
without authority does not exist.” (See State ex rel. Bean v. Lyons, 37
Mont. 354, 364, 96 Pac. 922.) The only authority of the board of dental
examiners with reference to the use of its funds is found in Section 3115.9,
Revised Codes of Montana, 1935, wherein, after providing for the payment
of per diem and expenses of board members in attending meetings of the
board, it is provided:

“All moneys received from any source in excess of expenses and
salaries above provided for, shall be held by the secretary-treasurer
of said board as a special fund for meeting the expenses of said board,
the proper administration of this act and for such educational pur-
poses as may be deemed wise by said board. All moneys on hand
shall be invested or deposited under direction of the board, and all
moneys received by the board under this act shall be and remain
subject to its exclusive custody and control.”

Therefore, the only use of funds authorized by statute is the payment
of expenses and per diem of board members for educational purposes and
for the administration of the act. All other money must be deposited or
invested. There is no authority for the use of money in donations.

It is therefore my opinion, in view of the language employed in the
foregoing Section 3115.6, the Montana State Board of Dental Examiners
cannot legally appropriate funds from the treasury of said board to
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individuals or groups of dentists, but the funds must be allowed to accumu-
late until they approximate $4000.00; and then it is mandatory upon the
board to reduce the annual license fees to an amount not less than $1.00
per year.

1t is my further opinion, in view of the provisions of Section 3115.23,
the privilege of becoming a registered dental assistant is not a privilege
of which everyone can avail himself. The only persons privileged to
apply for registration as dental assistants are those who were regularly
employed as dental hygienists in the offices of regularly licensed dentists
in the state of Montana for one or more years prior to the passage of the
act, which became a law on February 23, 1935. This applies to any date
prior to February 23, 1935, and the board has no authority to regulate
otherwise. It is also my opinion those who are qualified to apply need not
necessarily be admitted by the board because the statute uses the word
“may.” This indicates the board has discretionary powers in the matter.

Sincerely yours,

JOHN W. BONNER
Attorney General
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