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except as are conferred by the law creating them, either expressly or by 
fair implication. (Jay v. School District No.1, 24 Mont. 219, 232, 61 Pac. 
250; Finley v. School District No.1, 51 Mont. 411, 415, 153 Pac .. 1010; 
State ex reI. School District No.4 v. McGraw, 74 Mont. 152, 156, 240 
Pac. 812.) The board of trustees constitutes the board of directors and 
managing officers of the public corporation which is the school district 
and may exercise only those powers expressly conferred upon it by statute 
and such as are necessarily implied in the exercise of those expressly 
conferred. (McNair v. School District No.1, 87 Mont. 423, 425, 288 Pac. 
188, 69 A. L. R. 866; Keeler Bros. v. School District No.3, 62 Mont. 356, 
361, 205 Pac. 217; State ex reI. Bean v. Lyons, 37 Mont. 354, 362, 96 Pac. 
922.) 

Transportation is paid under Chapter 152 of the Laws of 1941 only by 
the school district and with school .district funds. County or state trans­
portation money comes to the school district for disbursement and does 
not come to the individual. The same is true with respect to county or 
state school money for other purposes and from other sources. Transpor­
tation money or money in lieu of transportation is paid to parent or guar­
dian and not to another school district and any fiscal adjustments or 
arrangements between school districts cannot affect the payment of the 
amount of transportation money to the parent or guardian by the school 
district wherein the children reside. It is my opinion no deductions may 
be made from amounts payable as transportation or in lieu of transpor­
tation. 

If this does not sufficiently answer the second part of your inquiry, 
I suggest you discuss your problem with Mr. Reeder, your County Super­
intendent, and with his help submit a question clearly outlining the facts 
relating to the problem and particularly to the funds and apportionments 
to which you refer. 

Sincerely yours, 

No. 229 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

COUNTY OFFICERS-VACATIONS-COUNTY COMMIS­
SIONERS-DEPUTIES 

Held: Although an elective county officer, having no deputy, may take 
such vacation as he sees fit, subject to any penalties that might 
be imposed for absence from his office, the matter of naming and 
paying a deputy to perform the duties of the office while he is 
absent must be handled with the cooperation of the board of 
county commissioners. 

Mr. Edison W. Kent 
County Attorney 
Granite County 
Philipsburg, Montana 

Dear Mr. Kent: 

September 2, 1941. 

You have asked this office whether a clerk of the district court who 
has no full-time deputy may take a vacation as a matter of right. Your 
question arises from the language used in Attorney General's Opinion 
No. 398 of Volume 15 of the Official Opinions of the Attorney General, 
where it is stated public officers whose offices ar-e determined by law and 
whose salaries are fixed by law may take a reasonable vacation "at a time 
when the work in the office will permit it with no additional cost or loss 
to the county." 

Official Opinion No. 220, Volume 19, Report and Official Opinions of 
the Attorney General, discusses somewhat the same question as you have 

cu1046
Text Box



360 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL [229-230 

submitted except there the illness of the Clerk of Court was under con­
sideration. A copy of that opinion is enclosed. 

Under Section 4875 of the Revised Codes of Montana, ]935, a clerk of 
court is entitled to appoint one deputy at least, unless the county be one 
of the seventh class with a population of less than two thousand. (Chap­
ter 168 of the Laws of 1941.) But, notwithstanding the provisions of Sec­
tion 4875, the appointment and compensation of deputies are finally vested 
in the board of county commissioners by reason of the paramount 
authority given the board under Section 4874 of the Revised Codes of 
Montana, 1935. Whether or not a vacation may be taken by an elective 
officer without interfering with the work of his office is, in my opinion, 
solely for the determination of the officer involved. Whether deputies 
may be appointed and compensated rests, in the final analyisis, with the 
board of county commissioners under the provision of Section 4874 since 
it has been held that by that section, as amended in 1923, the board of 
county commissioners is given the power to fix and determine the num­
ber of deputies and "may reduce the number below the number named in 
the statute and in its discretion may abolish all deputies in case the work 
of any office does not require the services of a deputy." (Official Opinions 
of the Attorney General, Vol. II, page 113, 114.) 

It is, therefore, my opinion that although an elective county officer 
having no deputy may take such vacation as he sees fit, subject to any 
penalties that might be imposed for absence from his office, the matter 
of naming and paying a deputy to perform the duties of his office while 
he is absent must be handled with the cooperation .of the board of county 
commissioners. 

Sincerely yours, 

No. 230 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

REDEMPTION OF REAL ESTATE FROM TAX SALE­
DUTY OF COUNTY TREASURER-INTEREST­

TAXATION 

Held: It is the duty of the county treasurer to allow any ow,ner or any 
person, firm, co-partnership, corporation or association having any 
interest in any real estate sold for taxes to redeem such real estate 
or any interest therein by paying the proportionate part of such 
tax, as provided in Chapter 17, Laws of 1941. 

Mr. D. Gordon Rognlien 
County Attorney 
Flathead County 
Kalispell, Montana 
Attention: Mr. Marshall Murray 

Deputy County Attorney 

Dear Mr. Rognlien: 

You have submitted the following question: 

September 3, 1941. 

"Can the owner, as a tenant in common of an interest in real 
property, redeem such interest from a tax sale by paying the taxes, 
interest and penalty proportionate to such interest, where such in­
terest was assessed and sold at tax sale as a part of the whole estate?" 

The question you have submitted is a vexatious one and of great 
import. From my search I can find no decision by our Supreme Court 
squarely on this proposition. 

Starting with our state constitution, we find that Section 6 of Article 
XII declares, "no county, city, town or orther municipal corporation, the 
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