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No. 185 

OPTOMETRISTS-PUBLIC HEALTH NURSE-NOTICES 
TO PARENTS-EYES, Examination of 

Held: Since optometrists are given the right to practice in the state, a 
public health nurse cannot-by form or advice or suggestion-dis­
criminate between physicians and optometrists, when the exami­
nation of the eyes is involved, since that is a matter to be decided 
by the parents or those in charge of the child. 

Dr. F. H. Keller, Secretary 
Montana State Board of Examiners 

in Optometry 
Buffalo Block 
Kalispell, Montana 

Dear Dr. Keller: 

July 26, 1941. 

You have requested the opinion of this office whether the Public Health 
Nurse is acting legally when the "Notice to Parents," sent to the parents 
of children believed to have a health defect or problem, suggests such 
child be taken to a "physician" or "dentist" for examination or advice. 
You particularly are interested in whether limiting such suggestion to a 
"physician" or "dentist" discriminates against optometrists whose practice 
is defined by Section 3155 of the Revised Codes of Montana of 1935 as 
follows: 

"The employment of subjective and objective mechanical means, 
without the use of drugs, to determine the accomodative and refrac­
tive states of the eye, and the scope of the functions in general." 

The work of "school, county and public health nurses" is carried on 
under authority of Sections 2503 to 2510 of the Revised Codes of Montana 
of 1935, especially Section 2507 which provides the superintendent of public 
instruction and the secretary of the state board of health shall formulate 
rules and regulations governing the work of such nurs·es. These rules and 
regulations, when regularly passed by the board of health, "shall invest 
the said state board of health with full power of supervision and regula­
tion of said school and county and public health nurses." 

It is assumed the forms used by the public health nurses are approved 
and perhaps furnished by the state board of health. As stated, suggestion 
of examination of a child is limited to "physicians" and "dentists." 

The legislature of Montana, in enacting Section VI of Part II of Chap­
ter 82 of the Laws of 1937, as amended by Section 15 of Chapter 129 of 
the Laws of 1939, as amended by Section 5 of Chapter 117 of the Laws 
of 1941, relating to medical services and hospitalization for indigent per­
sons, recognized the value and necessity of services of optometrists as it 
recognized the value and services of other practitioners. 

It is my opinion, under Section 6 of Part II of Chapter 82 of the Laws 
of 1937, as amended by Section 15 of Chapter 129 of the Laws of 1939, 
as amended by Section 5 of Chapter 117 of the Laws of 1941, the service 
of an optometrist may be used in connection with the protection of child 
health, concerning functions of the eye. It is also my opinion, regardless 
of the law last cited, since optometrists are given the right to practice in 
the State, a public health nurse cannot-by form or advice or sugges­
tion-discriminate between physicians and optometrists, when the exami­
nation of the eyes is involved, since that is a matter to be decided by the 
parents or those in charge of the child. 

It is my further opinion the present rules and regulations and forms 
of notices authorized and used thereunder by the State Board of Health 
and counties are discriminatory as to optometrists and the said rules, 
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regulations and forms of notices should be so revised that such discrimi­
nation be eliminated and worded so that the parents of the child may 
decide who shall examine the eyes of the child. 

Sincerely yours, 

No. 186 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

DEPARTMENT OF PUBLIC WELFARE-FOOD 
STAMPS - REVOLVING FUNDS-C 0 U N TIE S-WEL­

FARE-SURPLUS MARKETING ADMINISTRATION 
Held: County Welfare Board may use surplus funds in any available fund 

not pledged for a particular purpose as a deposit for revolving fund 
with the State Department of Public Welfare for the purpose of 
participating in the Surplus Marketing Administration of Food 
Stamps. 

Mr. 1. M. Brandjord 
Administrator 
State Department of Public Welfare 
Helena, Montana 

Dear Mr. Brandjord: 

July 26, 1941. 

You have submitted for my opinion the question: 
"From what fund or funds maya county take money to be de­

posited with the State Department of Public Welfare for the pur­
chase of SMA food stamps to be used in the county concerned?" 

Ample provision is made in Section XI, Part I, Chapter 82, Laws of 
1937, as amended by Chapter 129, Laws of 1939, for the joint participation 
by the state and counties of the State of Montana in the program of the 
Federal Government similar to the surplus marketing administration pro­
gram and to the food stamp program now in use in several counties in 
the state. 

In view of your proposal to participate under a statewide plan and to 
institute the creating of a revolving fund for the counties involved for 
the purchase of food stamps in the required amounts to take care of the 
demands necessary to put the program into effect, it is my opinion that, 
if the respective counties have in their poor fund sufficient funds to war­
rant the withdrawal from that fund of the necessary amount for deposit 
with the State Welfare Department for the purpose of creating a revolv­
ing fund in behalf of that county with the State Department, the fund 
shall originate from the surplus funds in the poor fund of the county. 

However, in view of the opinion previously given by this office holding 
that food stamps held by county treasurers in any available surplus fund 
may be considered as cash, which opinion was rendered under date of 
March 28, 1940, and appears in Volume 18, Opinion No. 221, it would 
be my further opinion that, in the event the poor fund of the county has 
no surplus or is in a depleted condition, any surplus in any of the county 
funds not pledged for a particular purpose can be used as a deposit ·with 
the State Department of Public Welfare and the receipt of the same be 
treated as cash for the respective county, as the same may be readily 
converted into cash by the surrender of the receipt given to the State 
Department of Public Welfare and its equivalent in cash will be returned 
to the respective counties. 

Sincerely yours, 
JOHN W. BONNER 
Attorney General 
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