256 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL  [157-158

No. 158

TOWNSITE—ABANDON—COUNTY COMMISSIONERS—
DISTRICT COURT, Section 5308, REVISED CODES OF
MONTANA, 1935

Held: Where the county has taken tax deed to all the land within the
limits of a townsite, nevertheless the county should ‘present a
petition for abandonment as required by Section 5308, Revised
Codes of Montana, 1935, and proceed to act thereon according to
the requirements of said section, so as to give good title and legal
description to the lands. Where one lot is owned by an owner who
will not join in a petition, then procedure must be by petition to
District Court.

July 9, 1941,

Mr. W. R. Flachsenhar

County Attorney

Prairie County

Terry, Montana

Dear Mr. Flachsenhar:
You have submitted the following question:

“Where townsites have been platted and filed, and where the
county has taken tax deed to all of the lots in such townsite, is it
necessary for the county commissioners to file a petition for the
abandonment of such plat the same as any other party, and proceed
to take action thereon?”

Section 5308, Revised Codes of Montana, 1935, provides the statutory
procedure to follow in abandoning a townsite.

It is my opinion the county commissioners should proceed with a
petition as provided by Section 5308, Revised Codes of Montana, 1935, so
their findings on the petition may be shown in the record as foundation
for their action in annulling the plat and the vacating of the lots, streets,
alleys, parks and boulevards, if any, described in said plat. Also it is my
opinion that, when no rights of any person have intervened which would
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be adversely affected by the cancelation and annullment of the plat and
townsite, the county commissioners should then proceed to give the
property its legal description by metes and bounds or legal subdivisions,
if possible, thus establishing the acreage in legal manner so that good title
may be given.

In the case of abandoning a portion of a townsite, unless all of the
owners may join in the petition, the second provision of Section 5308,
Revised Codes of Montana, 1935, must be followed by a petition to the
District Court of the county where such townsite is situate. Even one
lot, the owner of which would not join in a petition to the commissioners,
would require the second designated procedure.

Sincerely yours,

JOHN W. BONNER
Attorney General
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