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No. III 

SCHOOL TRANSPORTATION-SCHOOL DIS T RIC T S 
AND COUNTY HIGH SCHOOLS-TRUSTEES­

BUDGET-COUNTY COMMISSIONERS 

Held: The furnishing of transportation or services in lieu thereof is in 
the first instance in the discretion of the Board of Trustees and 
is not mandatory. In event Board of Trustees determines to fur­
nish transportation, then it becomes mandatory that it provide ,a 
budget to cover the same. It then becomes mandatory for the 
Board of County Commissioners to make such levy or levies as 
may be necessary. 

Miss Elizabeth Ireland 
Superintendent of Public Instruction 
State Capitol 
Helena, Montana 

Dear Miss Ireland: 

You have submitted the following questions: 

1iay 7, 1941. 

1. Is it mandatory that Boards of Trustees of school districts pro­
vide in their budgets for transportation of all eligible pupils in 
their respective districts or in lieu of transportation furnish super­
vised correspondence study, supervised home study, room, rent 
or board, not paid by the State, under Chapter 152, Laws of 1941? 

2. Is it mandatory that Boards of Trustees Qf district high schools 
and county high schools provide in their budgets for all costs of 
transportation of all eligible pupils in their respective districts or 
in lieu of transportation furnish supervised correspondence study, 
supervised home study, rent, room or board not paid by the State 
under Chapter 152, Laws of 1941? 

3. What duty devolves upon Boards of County Commissioners in 
relation to the foregoing questions? 

In discussing your inquiries, we will answer them together as they 
are all parts of the same Act. Turning to Chapter 152, Laws of 1941, 
which is the Act applicable to your questions and which repeals Section 
1010, Revised Codes of Montana, 1935, we find that Section 1 of said 
Chapter 152 provides as follows: 

"Section 1. Boards of Trustees to Furnish Transportation. The 
Boards of Trustees of any school district or county high school within 
the State of Montana shall have the power to furnish transportation 
to and from school for all pupils residing within their district, who 
are enrolled in the public schools of their district, and who reside 
three (3) or more miles distant, over the nearest practical route, 
from a public elementary or secondary school. Provided, that, school 
boards may in lieu of transportation furnish supervised correspond­
ence study, supervised home study; room, rent or board; but any 
sum expended in lieu of transportation shall not exceed the per pupil 
cost set up by schedule in Section 7 of this Act." 

It will be noted the provision for furnishing transportation by Boards 
of Trustees of school districts and county high schools in Montana is not 
compulsory, but it is discretionary with the board of any school district 
or county high school as to whether or not such transportation is to be 
furnished. In the event the Board of Trustees determines to exercise the 
power conferred upon it and to furnish transportation as provided in said 
chapter, a resolution to that effect will be passed. 



188 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL [111 

After the Board of Trustees of a school district, district high school, 
or a county high school has passed such a resolution to furnish trans­
portation, then Section 14 of said Chapter provides as follows: 

"Section 14. Budget and Levy for Transportation. The Board of 
Trustees of any school district and/or any county or district high 
school shall have the authority to, and such boards shall provide a 
budget to cover the transportation or services in lieu thereof, provided 
for in this Act ... " 

The Board of Trustees of the school district, high school district or 
county high school having decided to furnish transportation, it then be­
comes mandatory upon the Board of Trustees under the last above quoted 
part of Section 14 to provide a budget to cover the transportation or serv­
ices in lieu thereof provided for in the Act. 

The next provision of Section 14, Chapter 152, follows the foregoing 
quotation and is as follows: 

"And the Board of County Commissioners shall have the authority 
to and shall make such levy or levies as may be necessary to raise 
sufficient moneys to pay any balance of the cost of transportation 
as set up in the budget which may remain after the estimated reim­
bursement from the state funds for transportation has been deducted. 
Provided, that, the levy for high school transportation shall not be 
considered a" part of the maximums for making high school budgets 
set forth in Section 1263.5 of the Revised Codes of Montana, 1935, 
as amended, and shall not be a part of the county-wide levy provided 
for in Section 1263.11 of the Revised Codes of Montana, 1935, as 
amended, unless the trustees making such budget so desire and the 
·Board of County Commissioners find that such extra levy is not 
needed to raise the amount necessary to cover the budget for all 
purposes including transportation." 

The last above quoted language of the Act is also mandatory on the 
Board of County Commissioners and they shall make such levy or levies 
as may be necessary to raise sufficient moneys to pay any balance of the 
cost of transportation as has been set up in the Board of Trustees' budget 
which may remain after the estimated reimbursement from the State 
funds for transportation has been deducted. 

Section 13 of the Act provides for the manner of reimbursement of 
each school district, district high school or each county high school, 
eligible and participating under the Act, from the state public school gen­
eral fund. 

In connection with the foregoing, it will be remembered that Section 
7, part (7), provides an exception, in that where transportation is provided 
within a city, by the Board of Trustees, for the reasons therein set forth, 
then in that event there shall be no reimbursement from the State. 

It is also pointed out that another exception is made in Section 13 of 
the Act as follows: 

"Under extraordinary conditions upon the recommendations of 
the County Superintendent and Board of County Commissioners, the 
State Superintendent of Public Instruction and the State Board of 
Education may permit the payment of one-half (0) of the actual cost 
of transportation as provided in this Act even though the school dis­
trict or county high school does not provide the other half ... " 

Therefore, it is my opinion the Board of Trustees of any school dis­
trict, high school district or county high school has the power and 
authority to furnish transportation or services in lieu thereof, as pro­
vided in Chapter 152, Laws of 1941, and after such Board has resolved 
to do so, it then is mandatory on such Board of Trustees to provide the 
necessary budget as hereinabove explained. Thereafter, in my opinion, 
it is mandatory on the Board of County Commissioners to make such levy 
or levies as may be necessary to provide sufficient money to pay any 
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balance of the cost of transportation after the estimated reimbursement 
from the State funds has been deducted and as provided in Section 14 
of the Act above set forth. 

Sincerely yours, 

No. 112 

JOHN W. BONNER 
Attorney General 

TAXATION-PER CAPITA POOR TAX, when levied 
and collected 

Held: Under the provisions of Chapter 165, Laws'of 1941, the per capita 
poor tax may not be levied during the year 1941 until December, 
to be effective and collectible in January, 1942. 

Mr. Oscar C. Hague 
County Attorney 
Hill County 
Havre, Montana 

Dear Mr. Hague: 

May 7, 1941. 

I have your letter requesting an opmlOn on the following question: 

May a Board of County Commissioners levy and collect a per 
capita tax prior to that time which is provided for under Chapter 
165, Laws of 1941? . 

One phase of this question was answered in Opinion 108, Volume 19, 
Official Opinions of the Attorney General, dated May 6, 1941. The ques­
tion considered there was whether a County Treasurer may require the 
payment of the per capita poor tax, levied .under Chapter 165, Laws of 
1941, as a condition precedent to the payment of the current automobile 
tax and registration fee and issuance of the license plates. In that opinion 
it was pointed out that, prior to the passage of Chapter 165, which amended 
Section 4465.4, Revised Codes of Montana, 1935, such tax could not be 
collected at the time of collecting the personal tax on motor vehicles and 
registration thereof. The opinion holds that such procedure was author­
ized by Chapter 165, Laws of 1941. 

A Board of County Commissioners is one of limited powers and must 
in every instance justify its action by reference to the provisions of law 
defining and limiting these powers. 

State ex reI. Lambert vs. Coad, 23 Mont. 131, 57 Pac. 1092; 
Gillett vs. Cronin, 41 Mont. 293, 109 Pac. 144; . 
Morse vs. Granite County,' 44 Mont. 78, 119 Pac. 286. 

Section 4465.4, Revised Codes of Montana, 1935, prior to its amend­
ment, read as follows: 

"Section 4465.4. Poor and Indigent Persons. The Board of County 
Commissioners has iursidiction and power under such limitations and 
restrictions as are prescribed by law: 

To provide for the care and maintenance of the indigent sick, or 
the otherwise dependent poor of the county; erect and maintain hos­
pitals therefor, or otherwise provide for the same, and to levy the 
necessary tax therefor per capita, not exceeding two ($2.00) dollars 
and a tax on property not exceeding three-fifths (3/5) of one per 
cent (1 %) on either of such levies when both are not required, and 
to expend not to exceed five per cent (5%) of any such levy for the 
collection of said tax, or of any part thereof." 
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