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No. 105 
NOTARY PUBLIC-ACKNOWLEDGMENT, who may 

take-MOTOR VEHICLE-TRANSFER OF TITLE 
Held: Any officer authorized by statute to take or certify acknowledg­

ment of an instrument may certify acknowledgments of transfer 
of title certificate under Chapter 72, Laws of 1937. 

Mr. John D. French 
County Attorney 
Lake County 
Polson, Montana 

Dear Mr. French: 

April 29, 1941. 

I have your letter requesting an oplnton as to whether, under the 
provisions of Section 1758.2, Revised Codes of Montana, 1935, as amended 
by Chapter 72, Laws of 1937, only a notary public may take acknowledg­
ments. 

Paragraph (a) of Section 1758.2 before amendment read as follows: 
"Upon a transfer of the title or interest of a legal owner or owners 

in or to a vehicle registered under the provisions of this act as hereto­
fore required, the person or persons whose title or interest is to be trans­
ferred and the transferee shall write their signatures with pen and ink 
upon the certificate of ownership issued for such vehicle, together 
with the address of the transferee, in the appropriate spaces provided 
upon the reverse of such certificate." 

Chapter 72, Laws of 1937, amended this particular paragraph by adding 
"and their signatures must be acknowledged before a notary public." 

Prior to amendment, it was not required the signatures of a transfer 
of certificate of title be acknowledged. It would seem, therefore, that-by 
the amendment requiring acknowledgment-the legislature merely intended 
the certificate be acknowledged before an officer authorized by law to 
take acknowledgments. There could be no object or purpose in restrict­
ing the acknowledgment of the instrument here in question before a notary 
public. 

Section 6905, Revised Codes of Montana, 1935, provides: 
"The proof of acknowledgment of an instrument may be made at 

any place within this State before a justic or clerk of the Supreme 
Court, or a judge of the District Court." 

And Section 6906 provides: 
"The proof of acknowledgment of an instrument may be made in 

this State within the city, county, or district for which the officer was 
elected or appointed, before either: 

1. A clerk of a court of record; or, 
2. A county clerk; or, 
3. A notary public; or, 
4. A justice of the peace; or,. 
5. A United States Commissioner." 

And Section 6909 provides that, when such officers mentioned are 
authorized to appoint a deputy, the acknowledgment or proof may be 
taken by such deputy in the name of his principal. 

It is therefore my opinion the acknowledgment of transfer of title 
certificates, under paragraph (1) of Section 1758.2, as amended by Chapter 
72, Laws of 1937, may be made before a notary public or .any officer au­
thorized by statute to take acknowledgments. 

Sincerely yours, 
JOHN W. BONNER 
Attorney General 




