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Mr. Phil G. Greenan 
County Attorney 
Great Falls, Montana 

Dear Mr. Greenan: 

June 23, 1939. 

You have asked whether Chapter 
188, Laws of 1939, authorizing the re­
funding of warrants and other in­
debtedness by counties is consti­
tutional, particularly should the fund­
ing bonds exceed the sum of $10,000, 
the limit of indebtedness which may 
be created for a single purpose with­
out a vote of the people (Section 5, 
Article XIII, ?'10ntana Constitution). 
You state: 

"It seems to me, however, that 
the single purpose for which this in­
debtedness would be created is now 
definitely stated in the statute, that 
is, Chapter 188. and the bonds are 
issued for the sole and single pur­
pose of retiring registered warrants 
outstanding as of the date of Feb­
ruary 28, 1939. By issuing, the 
bonds we are creating a new in­
debtedness, although the proceeds 
therefrom retire those already out­
standing." 

The two questions are, (1) are such 
funding bonds a new indebtedness; 
and (2) are they issued for a single 
purpose within the meaning of the 
Constitution. 

This court has often held that the 
issuance of bonds to pay outstanding 
obligations does not create a debt. 

Lodge v. Ayers et aI., 108 Mont. 
527: . 

State ex reI. Tipton v. Erickson et 
al. (1933), 93 Mont. 466, 475, 19 Pac. 
(2) 277; 

State ex reI. Toomey v. Board of 
Education (1925), 74 Mont. 1, 238 
Pac. 316, 320; 

Edwards v. Lewis' and Clark 
County, 53 Mont. 359, 165 Pac. 297; 

See also, 
Palmer v. City of Helena, 19 

Mont. 61, 47 Pac. 209; 

Hotchkiss v. Marion, 12 Mont. 
218, 29 Pac. 821; 

Re Application of the State to Is­
sue Bonds to Fund Indebtedness, 33 
Okla. 797. 127 Pac. 1065. 

The Constitution reads: 
"No county shall incur any in­

debtedness or liability for any single 
purpose to an amount exceeding 
$10,000 without the approval of a 
majority of the electors thereof." 

Since such bonds are ngt a new 
debt. it also disposes of the second 
question. It is not necessary to con­
sider what is a single purpose. That 
question was considered and the cases 
reviewed in Nelson et al. v. Jackson 
et al.. 97 Mont. 299, 33 Pac. (2) 822; 
see also Volume IS, Opinions of the 
Attorney General, 59; ld., 91. 

In the light of the above cited au­
thorities. it is my opinion that such 
bonds in excess of $10,000 do not 
create a debt or liability for a single 
purpose and that Chapter 188, Laws 
of 1939, does not contravene Section 
5. Article XIII of the Montana Con­
stitution. 

Opinion No. 88. 

Schools and School Districts-Voca­
tional Educational Centers-Per­

sons Eligible for Attendance­
Apportionment of Funds. 

HELD: 1. High school graduates, 
between the ages of sixteen and 
twenty-one years are entitled to ad­
mission to vocational training schools. 

2. State apportionments shall be made 
to the school districts of the person's 
attendance, where such person is be­
tween the ages of sixteen and twenty­
one years, and resides within the 
county. 

3. The school district of the person's 
attendance, where the person is be­
tween the ages of sixteen and twenty­
one years and resides out 'of the coun­
ty, shall receive no other compensa­
tion than that provided for in Section 
4. Chapter 160, La~s, 1939. 

4. Persons' over the age of twenty­
one years may be permitted to attend 
vocational school upon payment of fee 
set by vocational board, and for such 
person's attendance. the district shall 
receive no other compensation or fee. 

June 22, 1939. 
Mr. Harold K. Anderson 
County Attorney 
Helena. Montana 
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My dear Mr. Anderson: 

You have submitted to this office 
for my opinion the question as to 
whether or not high school graduates 
may be admitted to vocational train­
ing centers, and if so are they to be 
counted in the apportionment of 
funds; and could funds be trarisferred 
from other districts to the district 
maintaining the vo·cational training 
center to pay for the attendance of 
high school graduates? 

Section 3 of Chapter 160, Laws of 
1939, provides that any person who is 
a resident of the State of Montana, 
between the ages of sixteen and 
twenty-one years, shall be admitted 
to a vocational education training 
center. Inasmuch as Section 3 ex­
pressly designates the qualifications 
for admission such qualifications are 
exclusive. The rule of statutory con­
struction prohibits the insertion of lan­
guage in a statute which has been 
omitted (Section 10519, R. C. M., 1935; 
Morrison v. Farmers State Bank, 70 
Mont. 146). The maximum of "ex­
pressio unius est exciusio alterius" is 
applicable. (25 C. J. 221; Ex Parte 
Arascada. 189 Pac. 619, (Nev.); Brown 
v. City Council, 258 Pac. 307.) The 
statute not having designated scholas­
tic qualifications as a requisite it fol­
lows that a high school graduate is 
eligible for admittance. Section 5 of 
said chapter provides for the promul­
gation of uniform rules and regula­
tions for admittance by the State 
Board for vocational education. The 
Legislature having enumerated the 
necessary qualifications for admittance 
the State Board by making rules and 
regulations cannot establish different 
or additional qualifications. Rules and 
regulations so promulgated are cir­
cumscribed by statute, and relate to 
the form of the admission applications 
and similar matters. 

Chapter 160 places no restriction 
upon the apportionment of funds to 
persons, within the county, admitted 
to the vocational education center, who 
are between the ages of sixteen and 
twenty-one years whether high school 
graduates or not. Section 1204 au­
thorizes apportionment being made 
upon the basis of the census of school 
children between the ages of six and 
twenty-one years. Section 7, Article 
XI of the Constitution does not pro-

hibit the Legislature from extending 
school facilities, in the form of voca­
tional education to high school grad­
uates. Said apportionment should be 
paid school districts, where vocational 
education training centers are located, 
for persons attending the same, from 
within the county, and who are be­
tween the ages of sixteen and twenty­
one years. 

The school district where the voca­
tional training- center is located, and 
where persons from without the coun­
ty are attending, and who are between 
the ages of sixteen and twenty-one 
years, will receive from the school 
district of the person's residence, from 
the high school transfer fund, fifty 
cents (SOc) for each and every day 
of attendance, at the time of the June 
apportionment, provided that attend­
ance for less than thirty-five days shall 
not be counted, and further provided 
that the total amount apportioned for 
each attendant for each school year 
does not exceed $90.00. The money 
shaH be paid from the high school 
transfer fund by the county treasurer 
upon the order of the board of county 
commissioners. (Section 4, Chapter 
160, supra.) The source as well as 
the amount of the funds having been 
expressly provided for, it follows that 
no state apportionment or other funds 
shall be granted. 

Applicants who have passed their 
twenty-first birthday may be admitted 
to designated vocational education 
training centers, upon paying tuition 
in an amount to be fixed by the State 
Board. Such persons do not come 
within the age limit of persons who 
are entitled to receive the benefits of 
the state apportionment. The tuition 
required to be paid is a personal ob­
ligation, and the district where such 
person attends will receive no other 
compensation. 

Opinion No. 89. 

Taxation-Tax Sales-Bids. 

HELD: Tax deed lands must be 
sold in units and to the highest bidder. 

The county may accept a cash bid 
in preference to a term bid, although 
the latter is the highest bid when prop­
erty is offered for sale for cash. 
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