OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 84.

Fire Department Relief Associations—
Investment of Surplus Funds—
Investments.

HELD: Time deposits represented
by a certificate of deposit are not sub-
ject to the provisions of Section 5121.

A time deposit is not an investment
within the meaning of Section 5121.

Fire department relief associations
are not prohibited from keeping funds
in a bank on a time deposit as such
deposit is not an investment prohibited
by Section 5121.

June 21, 1939.
Hon. W. A. Brown
State Examiner
The Capitol

Dear Mr. Brown:
You have submitted the following:

“Section 5121, R. C. M., 1935, pro-
vides that a fire department relief
association may invest surplus funds
of the association in certain se-
curities when such securities are
recommended by the State Auditor
and approved by the State Exam-
iner. Certain of these relief associa-
tions have deposited their surplus
funds in banks on time certificates
having fixed maturity date. It has
been our position that funds so han-
dled are not investments but are
bank deposits. * * *

“We would like to be informed as
to whether or not in your opinion
certificates of deposit acquired by
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fire department relief associations
from banks are subject to the pro-
visions of Section 5121. If they are
investments, it seems they can not
be made use of because they are not
listed among the class of securities
which the State Auditor may rec-
ommend and the State Examiner
may approve.”

Section 5121, R. C. M., 1935, reads:

“* * ¥ When so directed by a ma-
jority vote of the members of the
association, the board of trustees
shall have the power to invest the
surplus funds of the association or
any part thereof, in bonds or other
securities of the United States gov-
ernment, in general obligation bonds
or warrants of any state, county or
city as are recommended by the
State Auditor and approved by the
State Examiner. At the time of
purchase such investments must be
stamped in bold-face type, substan-
tially as follows: * * *”

A time deposit is not a bond or a
security of the United States, neither
is it a general obligation bond or war-
rant of the state, county or city. These
are the only securities mentioned in
this section which may be recom-
mended by the State Auditor and ap-
proved by the State Examiner. An-
swering your first question, we must
therefore hold that a time deposit is
not subject to the provisions of Sec-
tion 5121 because it is not an invest-
ment as therein described.

The further question arises whether
the board of trustees may permit funds
of the association to remain in the
bank as a time deposit guaranteed as
an ordinary deposit. We do not think
it was the intent of the Legislature to
forbid time deposits and to force the
funds of the association either to re-
main in open account or to be invested
in the securities mentioned in Section
5121. We think what this section
means is that if the funds are invested
in securities, they must not be invested
in any securities except the kind listed
therein: that the word “investments,”
as therein used, is synonymous with
securities; that by investment it was
meant a more permanent and inactive
disposition of the funds rather than
their safe keeping in a time deposit.
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