OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

o Opinion No. 44.

Offices and Officers—County Treas-
urer, Term of Office.

HELD: All  county treasurers
elected at the general election Novem-
ber 8, 1938, are entitled to a four-year
term, beginning March 6, 1939, and
are ineligible to re-election for the
succeeding term.

. April 7, 1939.
Mr. Norman Storbeck
Clerk and Recorder
Malta, Montana

Dear Sir:

Your letter addressed to the secre-
tary of state has been referred to this
office with the request that a reply be
sent directly to you.

You have called attention to the
amendment to Section 5, Article XVI
of the Constitution of Montana, in-
creasing the terms of county officers |
from two to four years and say: “Our
county treasurer has served one term
already. Will he be entitled to a four-
year term from the first day of March,
1939?”

Inasmuch as this question is of im-
portance to many county treasurers in
all parts of the state, I am treating this
letter as if it had been a request for
a formal opinion and this ruling will
be authority for all county clerks and
recorders faced with the problem about
which you have asked.

Prior to November 8, 1938, Section
5 of Article XVI of the Constitution
of Montana read in part as follows:

“There shall be elected in each
county the following county officers:

“® * * one treasurer, who shall
be collector of the taxes, provided,
that no person shall hold the office
of county treasurer for more than
two consecutive terms, * * * Per-
sons elected to the different offices
named in this section shall hold
their respective offices for the term
of two (2) years, and until their suc-
cessors are elected and qualified.”

At all times prior to November 8,
1938, any person otherwise qualified
who had served one term as a county
treasurer was eligible to run for elec-
tion to a second term and if elected
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eligible to serve. On November 8, 1938,
Section 5, of Article XVI of the Con-
stitution of Montana was amended by

a vote of the people so that now the

part of that section relating to county
treasurers reads as follows:

“There shall be elected in each
county the following county officers
who shall possess the qualifications
for suffrage prescribed by Section
2 of Article I1X of this Constitution
and such other qualifications as may
be prescribed by law:

“* ¥ % gne treasurer, who shall be
collector of taxes, provided, that the
county treasurer shall not be eligible
to his office for the succeeding term.
* * * Persons elected to the different
offices named in this section shall
hold their respective offices for the
term of four (4) years, and until

their successors are elected and
qualified.” (Chapter 93, ILaws of
1937.)

The difference in these two sections
is instantly apparent. Section 5 of
Article XVI formerly read ‘“that no
person shall hold the office of county
treasurer for more than two terms.”
The provision now is “that the county
treasurer shall not be eligible to his
office for the succeeding term.”

The Montana Supreme Court in con-
struing this amendment declared, “that
on and after the 8th day of November,
1938, there was but one term of office
provided for the county officers re-
ferred to in the amendment to the
Constitution then adopted, and that the
four-year term immediately became ef-
fective and the two-year term ceased
to exist at that time.” (State ex rel
O’Connell v. Duncan, 107 Mont. 141.
Decided March 21, 1939.)

The county treasurer of any county
in Montana who has served but one
term was eligible to become a candi-
date for re-election for another term
in 1938, On November 8, 1938, the
“two-year term for county officers
ceased to exist.” (State ex rel O’Con-
nel v. Duncan, supra.) Any county.offi-
cer enumerated in Section 5, Article
XVI of the Montana Constitution, as
amended by Chapter 93, Laws of 1937,
was elected to a four-year term. The
office of county treasurer is one of
those listed. Therefore, the term to
which the county treasurer was elected
was a four-year term beginning the

first Monday in March, 1939, and ending
the first Monday in March, 1943. By the
provisions of Section 5, Article XVI,
as amended, no county treasurer is
eligible for re-election to the succeed-
ing term. The net result is that all
county treasurers, whether candidates
for their first or second terms, elected
at the general election November 8,
1938, were elected to a four-year term
of office and all are ineligible for re-
election to the succeeding term.
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