OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 3.

Teachers’ Retirement—Pension Com-
putations.

HELD: The average annual com-
pensation a teacher would receive, if
she taught the normal time, during
her last ten years of service, as dis-
tinguished from the amount she ac-
tually receives, would constitute her
average annual salary to be used to
calculate her pension retirement allow-
ance,

December 5, 1938.

The Honorable Ray N. Shannon

Chairman of the Teachers’
Retirement Board

Capitol Building

My Dear Mr. Shannon:

You have submitted to this office
the question as to the proper manner to
calculate the average salary of a
teacher over the past ten years, in es-
tablishing her pension allowance upon
her retirement, under the State Teach-
ers’ Pension System, where the teacher
has taught for a shorter period than
nine months during the year.

Paragraphs 13 and 14, Section 1,
Chapter 87, L. 1937, provide:

“‘Earnable compensation’ shall
mean the full rate of the compen-
sation, pay or salary that would be
payable to a teacher if he worked
the full normal working time except
that any compensation in excess of
$2,000 per annum shall be used as
$2,000 for the purpose of this system.
In cases where compensation in-
cludes maintenance, the retirement
board shall fix the value of that part
of the compensation not paid in
money.

“‘Average final compensation’
shall mean the average annual com-
pensation, pay or salary earnable by
a member during his last ten years
of service as a teacher.”

Under the statutory definition, the
earnable compensation is not what the
teacher actually receives, but what she
would receive if she worked the full
normal time.
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The average annual compensation or
pay the teacher would receive if she
taught the normal time, during her
last ten years of service, as distin-
guished from the amount she actually
receives, would constitute her average
annual salary. By this method of
computation the rate of compensation
the teacher receives per month, if she
taught less than nine months in any
one year, multiplied by the number of
months, which the retirement board
has fixed as the minimum requirement
to constitute a year’s service, would
constitute her annual earnable com-
pensation and normal period of work.
(See paragraph 2, Section 5, Chapter
87, supra.)
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