242

Opinion No. 238.

State Water Conservation Board—
Water Users’ Association-—
Contracts—Execution—
Witnesses—Term,

HELD: Cities, towns, counties and
school districts may contract for the
purchase of water for a period of years.

A contract may be signed by a pur-
chaser even though it is also signed
by him as an officer of the Water
Users’ Association.

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Since the signatures to contracts
need not be witnessed in order to make
contracts valid, it is not material that
the parties thereto witness the signa-
tures of each other.

May 28, 1940.

State Water Conservation Board
Helena, Montana

Gentlemen:

In the construction of certain water
conservation projects in this state by
the State Water Conservation Board,
such Board and a water users’ asso-
ciation organized to operate such proj-
ect enter into water purchase contracts
with water purchasers, which contracts
provide for payments annually over a
period of years for water furnished
from the project and are the source of
revenue by which bonds from the
project are repaid.

You ask whether the validity of such
water purchase contracts between the
water purchasers, the water users’ as-
sociation and the State Water Conser-
vation Board would be affected by

. certain details in their execution. The

particular details to which attention is
called and upon which you desire an
answer are set forth below, together
with an opinion as to the effect thereof.

1. As to your inquiry whether the
fact that the signature of the water
purchaser is witnessed by the presi-
dent or secretary of the association,
and such president or secretary also
signs as such officer in behalf of such
association, would that fact affect the
validity of the contract?

I would state that under the general
law and under the laws of the State
of Montana, no witness is required to
contracts; therefore, the item men-
tioned would not affect the validity of
the contract and same would be valid
and not be invalidated by this item.

2. For the same reasons set forth in
the last paragraph, where an employee
of the State Water Conservation Board
witnesses the signature of the water
purchasers, the contract would be valid
and not be affected by the fact that
same was witnessed by such employee
of the Board.

3. Answering your inquiry as to
whether or not the fact that an officer
of the association signs the contract
on behalf of the association as such
officer and also signs such contract as
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a water purchaser, I would advise you
that this would not affect the validity
of the contract. The fact that the water
purchaser was an officer of the asso-
ciation, and in such capacity signed the
contract, would in no manner affect or
interfere with the validity of such con-
tract.

You also inquire as to whether or
not the following parties .have a right
to execute a valid water purchase con-
tract for a period of years—cities,
towns, counties and school districts.

The question of the right of the
county to execute such a contract is
covered by an opinion of this office to
Mr. L. D. Glenn, dated December 9,
1937, advising that such contracts are
not illegal.

Relative to the question of the right
of cities to enter into such contracts
for a period of years, I am of the
opinion that the decision of the Su-
preme Court of the State of Montana
in case of Farmers State Bank v. City
of Conrad, 100 Mont. 415, is direct
authority for these contracts over a
period of years. I also believe that
the same reasoning which governs
this case, and the Attorney Generals’
opinion in relation to counties would
relate to counties and school districts,
and therefore hold that none of such
contracts are -illegal because of extend-
ing over a period of years.
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