OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 237

Opinion No, 230.

Counties—County Commissioners—
Sale of Lands~-Re-Appraisement and
Re-Advertisin% Not Necessary Before
Private Sale—Chapter 193,
Laws of 1939,

HELD: In the event lands are not
sold when first appraised and noticed
for public sale, the commissioners may
at any time sell the same at private
sale without re-appraisal or re-advertis-
ing and at not less than 90% of the
appraised value. Of course, if there
should be a substantial increase or
change in land values the commission-
ers should order a re-appraisal.

Where the fair market value cannot
be determined by the board or there
has been a substantial increase or
change in land values the commission-
ers should order a re-appraisal.

May 1, 1940.

Mr. Robert E. Purcell
County Attorney
Jordan, Montana

Dear Mr. Purcell:

You have submitted the following:

“l. Some time ago the commis-
sioners leased to a sheep company
several tracts of land. The terms of
these leases have not yet expired,
but the company now wants to pur-
chase the land and has made appli-
cation therefor to the commissioners.
The commissioners are willing to
cancel the leases and sell the land.
Must the commissioners re-appraise
and re-advertise the land for sale be-
fore the sale can be made?

“2. Mr. A leased a tract of land
from the commissioners. The term
of this lease has expired, and Mr. A
has now made application to pur-
chase the land. Must the commis-
sioners re-appraise and re-advertise
the land for sale before the sale can
be made?

“3. The county owns considerable
tax deed land which it has appraised
and advertised for sale, but has been
unable to sell either at public auction
or private sale, or to lease same.
Some of the land has been owned by
the county for a considerable period
of time and some for a short period.
Only one appraisal of its value has
been made and onlv one advertise-
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ment of sale. If an application is
made now to purchase this land must
the commissioners re-appraise and
re-advertise the land for sale, or may
the board sell same at any time at
private sale under the provisions of
par. 2, Chapter 193, Session Laws
of 1939, without such re-appraise-
ment and re-advertisement, using the
only appraisement made by the com-
missioners as the ‘last appraised
value?’”

I do not find any statutory provision
compelling the county commissioners
to re-appraise and re-advertise land for
sale before a private sale can be made.
Section 2208.1, as amended by Section
1, Chapter 193, Laws of 1939, reads:

“ * * and no sale shall be made
for a price less than the fair market
value thereof, as determined and
fixed by the board of county com-
missioners prior to making the order
of sale, which value shall be stated
in the notice of sale.

“In the event any of said lands
are not sold at such public sale, the
county commissioners may at any
time either again appraise, advertise
and offer the same at public auction
or sell the same at private sale at
the best price obtainable, but at not
less than ninety per cent of the last
appraised value, and on such terms
as may be agreed upon, * * *”

If the lands are sold at private sale
they need not be re-appraised or re-
advertised, but may not be sold at
less than 90% of the last appraised
value. We think it was the intent of
the legislature, however, that no sale
should be made for less than the fair
market value as determined and fixed
by the board and in the event the fair
market vaule cannot be determined, an
appraisal would seem to be necessary.
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