OPINIONS OF THE ATTORNEY

Opinion No. 226.

Elections—School Districts—
Trustees—Ballots.

HELD: In an election for school
trustees in a district of the second or
third class, ballots on which a name is
written in must be counted for the
written-in candidate even though the
voter failed to make a cross in the
square provided.

April 18, 1940.
Mr. Phil G. Greenan
County Attorney .
Great Falls, Montana

My dear Mr. Greenan:

At a school election in District No. 8,
a school district of the third class, of
Cascade county, the printed ballot con-
tained the name of one candidate and
a blank space in which the name of
any other person could be written in.
Both the printed name and the blank
space were preceded by a square in
which the voter could make his cross
for the purpose of designating the
candidate for whom he cast his vote.
On many ballots the name of a candi-
date for trustee was written in, but
the voter failed to mark a cross in the
square provided, nor was a cross placed
in the square preceding the printed
name. The question is whether the
voter by writing in the name of the
candidate has sufficiently indicated his
intention to vote for that candidate so
that his ballot may be counted.

The general rule is that the voter
must make a cross on the ballot to
indicate his choice, and a ballot con-
taining no cross mark cannot be
counted even though the voter writes
a name in the blank space. (20 C. J.
156.) That is the rule in this state by
statute. Section 696, R. C. M., 1935;
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Peterson v. Billings, 109 Mont. 390,
96 Pac. 2d. 922.) However, Section
989, which governs the conduct of elec-
tions for school trustees, in school dis-
tricts of the second or third class pro-
vides, “The voting must be by ballot,
without reference to the general elec-
tion laws in regard to nominations,
form of ballot, or manner of voting
* * 2 (Emphasis ours.)

The rule laid down in Peterson v.
Billings, supra, is: Where there are
no express statutory provisions as to
marking the ballot but one test is to
be applied: “Does the ballot without
question from its markings show the
elector’s intention to vote for the par-
ticular candidate? If it does, it must
be counted.” (96 Pac. 2d. 927.) In
writing in a candidate’s name the
elector evinces an intention to vote for
that person. Nothing else appearing
on the ballot to indicate that the voter
changed his mind after writing in the
name of the candidate it is my opinion
that in school districts of the second
or third class ballots marked as here-
tofore described must be counted for
the candidate whose name is written in.
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