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Opinion No. 222

Taxation—Delinquent Taxes—Applica-
tion for Tax Deed—Assignment by
County After Application
for Tax Deed.

HELD: Although a county may
assign its certificate for tax sale after
making application for tax deed and
before tax deed has issued, in the event
it does make such assignment it should
dismiss its application or action for
tax deed.

There is no statutory authority for
the county assigning rights . acquired
under its application for a tax deed
so as to enable the assignee to take
tax deed on -the proceedings com-
menced by the county.

March 29, 1940.

Mr. Seth G. Manning
County Attorney
Wibaux, Montana

Dear Mr. Manning:

You have requested my opinion on
the question “whether after the county
has started action for tax deed, and
has complied with the necessary steps,
including filing of proof of service, an
individual can then take an assignment
of the taxes and, availing himself of
the procedure taken by the county,
obtain without further action on his
part a tax deed to himself on the date
specified in the action of the county.

It is my opinion that this question
must be answered in the negative.
While Section 2207, R. C. M., 1935, as
amended by Chapter 24, Laws of 1939,
provides for the assignment by the
county of all the right of the county
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in lands acquired at tax sale, we know
of no statute which authorizes the
county to go further than the assign-
ment of the certificate of tax sale, by
assigning its rights acquired under the
application for a tax deed. In the ab-
sence of such statutory authority we
do not think the county has such power.
If the county should assign the cer-
tificate of tax sale after application
for tax deed has been made; it should
withdraw its application for tax deed
or dismiss the action.

When an individual makes applica-
tion for a tax deed he must pay all
taxes, penalty and interest accumulated
at the time of such application, while
a county is not required to do this.
See Sec. 2231, R, C. M., 1935, as amend-
ed by Chapter 54, Laws of 1937; also
our opinion dated March 27, 1940, to
County Attorney Kronmiller, a copy
of which is enclosed. Moreover, if the
county should assign any rights ac-
quired under its application for tax
deed, such procedure might be preju-
dicial to the rights of the owner who
has the right to rely upon the notice
given to him by the county and the
right to repurchase after tax deed has
issued to the county, while the property
is advertised for sale. We do not think
the county should be a party to such
procedure which might adversely affect
the owner.
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