OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

Opinion No. 137,

Counties—County Commissioners, Ex-
penses of-—Attendance at Meet-
ings and Conventions,

HELD: The County Commission-
ers may not expend county funds to
pay expenses of delegate or represent-
ative to meeting or convention outside
of state, nor for any meeting except
as grovided by Section 443, R. C. M,,
1935.

September 14th, 1939.

Mr. Harold G. Dean
County Attorney
Thompson Falls, Montana

Dear Mr. Dean:

You have submitted the question as
to whether or not the county may pay
the expenses of a delegate to attend an
out of state association meeting, spon-
soring a movement seeking to have the
Federal Government apply funds to
the county in lieu of taxes, on land
owned by the United States Govern-
ment.

Section 443, R. C. M., 1935, prohibits
a county officer from receiving pay-
ment of public funds for attendance
upon any convention, meeting or other
gathering of public officers, except
such as the officer is required by law
to attend. Section 443 expressly per-
mits a County Commissioner to attend
a state meeting of County Commis-
sioners or Assessors, held within the
state, not oftener than once a year.

State ex rel. King vs. Smith, 98
Mont. 171,

County Commissioners are not re-
quired by law to attend out of state
conventions or meetings, and hence,
the county is prohibited from paying
the expenses of any County Commis-
sioner who may attend. The expendi-
ture of county funds is curtailed for
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such purposes as are required and pro-
vided for by law. No authority is
granted the Board of County Commis-
sioners to expend public funds to de-
fray the expenses of sending a dele-
gate to such convention or out of state
meeting. The Board of County Com-
missioners have only such power as is
expressly conferred or necessarily im-
plied.

Independent Publishing Co. vs.
Lewis and Clark County, 30 Mont.
83;

Hersey vs. Neilson, 47 Mont. 132.

If a County Commissioner, who of-
ficially represents the county, is pro-
hibited from receiving county funds
to pay his attendance at such meet-
ings, at least no greater power should
be delegated to an individual.
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