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September 7th, 1939. 

Mr. Fredric R. Veeder 
Director of Public Assistance 
Department of Public Welfare 
Helena, Montana 

Dear Mr. Veeder: 

You have requested my opinion as to 
the liability for aid to dependent chil­
dren assistance paid to Ward Indians. 

Section 3 of Chapter 129, Laws of 
1939, defines a Ward Indian as "an 
Indian who is living on an Indian res­
ervation set aside for tribal use, or is a 
member of a tribe or nation accorded 
certain rights and privileges by treaty 
or by federal statute." 

This section also provides that "If 
and when the federal social security 
act is amended to define 'a Ward In­
dian' such definition shall supersede 
the foregoing definition." There has 
been no amendment of the federal act 
defining Ward Indian. Hence, the defi­
nition adopted by our Legislature gov­
erns. 

This definition is clear and unequiv­
ocal and requires no interpretation. 

Section 1, Part IV, Chapter 82, Laws 
of 1937, defines the term "dependent 
child." Section III sets forth the eligi­
bility requirements for this form of as­
sistance, and provides that "Any de­
pendent child meeting the above re­
quirements shall be entitled to the as­
sistance herein provided * * *" 

Our Supreme Court in the case of 
State ex reI. Williams vs. Kamp, 106 
Mont. 444, held that all Indians meet­
ing the qualifications provided for un­
der any part of Chapter 82, are entitled 
to all forms of assistance provided 
therein, but that the State must pay 
the full amount of assistance granted 
Ward Indians. 

It may be noted that the eligibility 
requirements of the statute pertaining 
to the child rather than to the parent, 
and sub-section (b) of Section 1 pro­
vides that "aid to dependent children" 
means money payments with respect 
to a dependent child or dependent 
children. 

Therefore, it is my opinion that an 
Indian child who comes within the 
definition of "Ward Indian" as provid-

ed in Section 3 of Chapter 129, Laws of 
1939, and of a "dependent child" as de­
fined by Section 1, Part IV, Chapter 
82, Laws of 1937, and meets the other 
requirements of Part IV, is entitled to 
aid to dependent children to be paid 
entirely from State funds. 

Opinion No. 132. 

Schools and School Districts­
Student Fees. 

HELD: 1. No fee can be charged 
or required to be deposited by students 
for admission to the high school or 
any of its courses. 

2. No fee can be charged, or re­
quired to be deposited, for the use of 
the high school facilities or equipment. 

3. Fees may be charged, when 
breakage occurs and when excessive 
supplies are used by students taking 
specified courses but not as a condi­
tion precedent to entrance to such 
courses. 

4. Non-compulsory fees may be 
charged students attending athletic 
games. 

September 12th, 1939. 

Mr. Claude A. Johnson 
County Attorney 
Red Lodge, Montana 

Dear Mr. Johnson: 

You have submitted the question as 
to whether or not a fee of $3.50 charged 
to each high school student is a valid 
charge. It appears that the fee com­
prises a fifty-cent locker deposit, half 
of which is returned to the student 
when the locker is surrendered. The 
charge is not compulsory and the stu­
dent need not take a locker unless he 
elects to do so. One dollar constitutes a 
non-compulsory athletic fee. Two dol­
lars constitute a deposit from each 
student covering school equipment, 
and are returned to him at the end of 
the year, after deducting for breakage 
and excessive supplies used. 

The laws of Montana (Sec. 1, Ar­
ticle XI of the Constitution; Section 
1262.83, R. C. M., 1935, as amended by 
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Chapter 207, Laws of 1939) guarantee 
the right of free attendance to all eli­
gible high school students residing in 
the county, to the high school therein. 
This right includes the right to the use 
of all school facilities used in the op­
eration and maintenance of the school. 
Such use of the school property, as 
well as the free admittance to the 
school, cannot be curtailed by the im­
position of any charges, direct or indi­
rect. 

If the locker is the property of the 
school no authority exists authorizing 
a charge for the use of the same. Rules 
and regulations (Sec. 1262.10) can be 
made relating to the proper use of the 
school equipment, but such rules do 
not authorize the payment or deposit 
of a fee. AI1 students desiring the use 
of the lockers should have uniformity 
and equality in the use of the same, 
without the payment or deposit of a 
fee, whether optional or not. 

No objection is had to the one-dol­
lar fee charged for attendance at ath­
letic games so long as the charge is 
made without compulsion. Attendance 
at such activities does not constitute 
a part of the school curriculum, and 
deprivation in attending the same does 
not abridge the student's right to 
school facilities. 

No authority exists permitting the 
col1ection of a two-dollar fee as a de­
posit or otherwise to cover loss from 
the usage of the school equipment, ex­
cept as hereinafter specified. If the 
property is damaged from causes other 
than an ordinary use of the same, un­
der authority of Section 1262.84, the 
student may at that time be required 
to pay a reasonable fee to cover the 
actual cost. If the student receives ex­
cessive supplies he may at that time 
be required to deposit or pay a rea­
sonable fee to cover the actual cost. 
Such fees shal1 apply only to pupils 
in the commercial, industrial arts, mu­
sic, domestic science, scientific or ag­
ricultural coures. 

N one of these fees shall be paid or 
deposited as a condition precedent to 
admittance to the high school or to 
any of its courses, and when paid or 
deposited shall be paid or deposited 
only in the manner and to the extent 
as herein specified. 

Opinion No. 133. 

Counties-Tax Deed Lands-Repur­
chase of-Interest, Rates of. 

HELD: 1. The taxpayer's right to 
repurchase tax deed land does consti­
tute a preferential right. 

2. The taxpayer's rights extend to 
his successor in interest. 

3. The rate of interest on deferred 
installments, .when purchase is made 
by taxpayer is six per cent; if sold to 
other than taxpayer, the rate is four 
per cent. 

September 13th, 1939. 

Mr. P. R. Reily 
County Attorney 
Columbus, Montana 

Dear Mr. Reily: 

You have submitted to this office the 
inquiry as to whether or not the right 
to purchase tax deed lands, by the 
original owner, as authorized by Sec­
tion 2235, R. C. M., 1935, as amended 
by Chapter 181, Laws of 1939, by pay­
ment in the manner provided for in 
Section 4465.9, (a) constitutes a prefer­
ential right, (b) applies to the right 
of purchase of the taxpayer's successor 
in interest, and (c) if ,said property is 
sold on terms, 'what is the statutory 
rates of interest. 

The county's title to the tax deed 
land is subject to the taxpayer's right 
to purchase the property at any time 
before the county otherwise disposes 
of the land. 

Smith vs. Furlong, 117 Pac. 527 
(Calif.) ; 

Jordan vs. Beale, 155 Pac. 990 
(Calif.). 

Chapter 181, supra, affects all per­
sons in the same position alike. Its ap­
plication is uniform in each county. 
The classification is reasonable. The 
taxpayer purchasing the property is 
given no special rights not accorded 
others in a similar position or in the 
same classification. 

State ex reI. Ford vs. Schofield, 
53 Mont. 502; 

Sparling vs. Hitsman, 99 Mont. 
521. 
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