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Opinion No. 75.
Gambling-—Trade Stimulators.

HELD: 1. Slot machines and pin
tables are prohibited under the pro-
visions of Chapter 155, Laws of 1937.

2. It is not required to procure a
separate license for each trade stimu-
lator, but a licensee is permitted to use
more than one trade stimulator under
a separate license,

3. Religious, fraternal and charit-
able organizations, and private homes
are not required to procure license.

March 30, 1937.
Mr. I. W. Choate
County Attorney
Custer County
Miles City, Montana

Dear Mr. Choate:

You have submitted to this office an
inquiry as to our opinion upon cer-
tain provisions of Chapter 135, or
HB-241, prohibiting gambling games
and providing for the playing of cer-
tain games for amusement and pastime,
and the use in places of business of
trade stimulators upon the payment
of a license to the county treasurer,
and which act also provides penalties
for the violation thereof.

Your inquiry is, whether or not
slot machines or pin tales paying in
trade checks redeemable in merchan-
dise, or slot machines and pin tables
paying in money may be licenesd.

Section 1 of the act provides that
it is unlawful for any person to run
or conduct, or caused to be run or
conducted, or keep any slot machine,
punch board or other similar machine
or device, or, permit the same to be
run or conducted for money, checks,
credits or any representatives of value
or any property whatsoever. This
section provides in the latter portion
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thereof, that places of business may,
upon the payment of a license fee
therefor to the county treasurer in the
sum of $10.00 annually, exhibit for
use and sale to all customers not
minors, trade stimulators, such as pull
boards and ticket boards where each
board so used returns to the owner
or business not to exceed the going
retail price of the goods disposed of
and sold and disposed of thru the use
of the same, and which goods dis-
posed of thru the use of the same must
not be other than the goods consiti-
tuting the usual stock in trade of the
business using the same. -

The first part of Section 1 expressly
prohibits any person from operating
any slot machine, punch board or
similar machine or device, and the
latter portion of section 1 referring
to trade stimulators is qualified by the
language, “such as pull boards and
ticket boards.”

In other words, pull boards and
ticket boards qualify the words, “trade
stimulators,” and create a class in
themselves, and the words, “slot ma-
chines,” “punch boards” or “other simi-
lar devices” do not qualify the words,
“trade stimulator,” and therefore the
words, “trade stimulator,” is limited
in its meaning by these qualifying
words such as ‘“pull boards” and “ticket
boards,” and “a similar class of de-
vices,” and there is no similarity be-
tween the slot machine and a pull
board or a ticket board.

Sections 10519-10520 provide:

“In the construction of a statute
or instrument, the office of the judge
is simply to ascertain and declare
what is in terms or in substance con-
tained therein, not to insert what has
been omitted, or to omit what has
been inserted; and where there are
several provisions or particulars,
such a .construction is, if possible, to
be adopted as will give effect to all.

In the construction of a statute
the intention of the legislature, and
in the construction of the instrument
the intention of the parties, is to
be pursued if possible; and when a
general and particular provision are
inconsistent, the latter is paramount
to the former. So a particular intent
will control a general one that is
inconsistent with it.”

It would appear on the face of the
act, in accordance with the statutes
above indicated, that it was the inten-
tion of the legislature to prohibit slot
machines and pin tables, and it was
not the intention of the legislature to
prohibit trade stimulators such as pull
boards and ticket boards where each
board so used returns to the owner or
business, not to exceed the going re-
tail price of the goods disposed of,
etc., as provided in the balance of
said section 1 of said act.

Certain punch boards may be in a
class of trade stimulators, and may
be classed as ticket boards, and the
distinction as to whether or not they
are punch boards which are prohibited
in the first part of section 1 of the
act, and as to whether or not they are
ticket boards or trade stimulators, de-
pends upon how they are used and
whether they come within the follow-
ing language:

“Where each board so used returns
to the owner or business not to ex-
ceed the going retail price of the
goods disposed of and sold and dis-
posed of through the use of the
same, and which goods sold and dis-
posed of through the use of the same
must not be other than the goods
constituting the usual stock in trade
of the business using the same.”

In addition to the question you
have submitted to this office, there
have been a number of inquires upon
other phases of this bill, and while
your particular inquiry has made no
reference to these other questions,
as a matter of convenience this of-
fice will submit its views upon other
phases of this act herein.

The inquiry has been made as to
whether or not fraternal and charit-
able organizations are subject to the
license provisions of this act. This of-
fice has held, in an opinion rendered
to Wm. A. Lepper, County Treasurer
of Havre, March 29, 1937, that frater-
nal and charitable organizations were
not subject to any of the requirements
or provisions of this act, and were not
compelled to procure a license from
the county treasurer. The further ques-
tion has been submitted to this office
as to whether or not the statute pro-
hibits poker playing and permits the
playing of black jack.
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The first part of section 1 of the
act expressly prohibits the playing of
draw poker or the game commonly
known as around the table poker or
any banking or percentage game, or
any game commonly known as a sure
thing game or any game of chance
played with cards, dice, etc.,, whereas
the latter portion of section 1 of the
act permits the playing of certain
games upon the paying of a license,
such as bridge whist, black jack, etc,
However, playing of black jack is
limited to that played for pastime and
amusement by customers who are not
minors, and for the maintenance of
which a charge may be made, to be
paid by the users, by the purchase of
trade checks which must be redeemable
in merchandise at the going retail
price of such merchandise, which is
the stock in trade of such businesses.

The further inquiry has been made
to this office as to whether or not a
merchant could display more than
one trade stimulator at one time on
a $10.00 license. The statute expressly
provides that places of business may
upon the pavment of license fee of
$10.00 annually, exhibit for use and
sell to customers not minors **¥*%
trade stimulators such as pull boards
and ticket boards, and in section 2, the
language is used, ‘“Trade stimulators”,
“For the use of which license is paid.”

In other words, following the rules
of construction as referred to herein,
the statute uses the language ‘“‘trade
stimulators” in the plural, and uses
the language, “license,” in the singular,
which would indicate that it was the
intention of the legislature that in
every place of business more than one
trade stimulator could be used for
which only one license was required to
be paid.

You are further advised that Sec-
tion 3 excludes from any of the pro-
visons of this act any religious, fra-
ternal or charitable organizations, and
all private homes.
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