
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 43 

apply for such tax deed as soon as more 
than four years taxes are delinquent. 
Counties and individuals have same 
rights regarding application for tax 
deed, except Section 2201, as amended 
by Chapter 125, Laws of 1933, by ex­
press terms does not restrict rights 
of individuals acquired prior to the 
amendment. 

Mr. Gordon O. Berg 
County Attorney 
Ekalaka, Montana 

Dear Mr. Berg: 

February IS, 1937. 

You have asked my opInIOn as to 
when tax deed may be taken on the 
following facts; 

"In this county a tax sale was held, 
and a certificate issued to the county 
on July 24, 1933, as provided by law. 
On February 5, 1936, said certificate 
was assigned to the present holder as 
provided by law. Thereafter, an ac­
tion was commenced against the 
county treasurer et al for a tax deed, 
in the District Court. When the mat­
ter was called to my attention, fol­
lowing my taking office, the time 
for answer or demurrer had elapsed. 
I however, informed the court that 
I did not think the county treasurer 
could legally issue a tax deed until 
after July 24. 1937, in the light of 
Section 2201, R. C. M., 1935. A decree 
has been signed, but no application 
will be made for a tax deed until this 
statute is interpreted relative to the 
instant case. The holder of the certi­
ficate has paid all taxes for 1932, 
'33, '34, '35, and the first half of 
1936; in other words, all taxes which 
were delinquent. 

"It is my opinion that no differ­
ences exist in regard to this point 
because a county and an individual. 
as a certificate holder, and if a coun­
ty would not be entitled to a tax 
deed, neither would an individual." 

In this connection you call atten­
tion to an opinion of the Attorney 
General, in Volume IS, Opinions of 
the Attorney General, p. 235, dated 
September 26, 1933. 

According to Section 2201, R. C. M., 
1935. tax deed may not be issued in 

less than five years from date of pur­
chase (of lands sold for delinquent 
taxes) "in all cases where not more 
than four years taxes shall be delin­
quent." From the facts stated. it ap­
pears that more than four years taxes 
are delinquent and were delinquent 
when application for tax deed was 
made; therefore, the restriction above 
quoted would not apply. As soon as 
the 1936 (the fifth year) became de­
linquent. this restriction became in­
applicable, and the purchaser could 
immediately apply for tax deed. He 
was therefore within his statutory 
rights when he applied for tax deed 
on or after March 5, 1936. See also 
our opinion No. 30, dated February 
2, 1937, to County Attorney Allen, 
Volume 17, Opinions of the Attorney 
General. 

The opinion of the Attorney Gen­
eral, No. 344, in Volume IS, Opinions 
of the Attorney General, p. 233, should 
be modified. 

We agree with you that no differ­
ence exists between a county and an 
individual. The effect of the last 
sentence in said Section 2201, as 
amended, was to make Chapter 125, 
Laws of 1933, inapplicable to parties 
other than counties holding tax sale 
certificates prior to the passage and 
approval of the Act, since their prop­
erty rights had been acquired and 
were based on the law before it was 
amended. 

Opinion No. 42. 

University of Montana-State Board 
of Education-Powers to Collect Fees 
from Students for Student Union 

Building. 

HELD: The State Board of Edu­
cation has power to collect fees from 
students for Student Union Building. 

February IS, 1937. 
Hon. Ray N. Shannon 
State Treasurer 
The Capitol 

Dear Mr. Shannon: 

You have submitted the following: 
"We have two funds in trust for 

the University of Montana. 
The University Students Union 

Building Interest and Sinking Fund. 
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This money is accumulated through 
$5.00 charged each student per year. 
These fees, plus the net profit de­
rived from the operation of the build­
ing, go to make up the amount in 
the fund. 

The second fund they have, is 
built up by a $5.00 fee assessed each 
student per quarter, or $15.00 per 
school year, which is placed in what 
is known as the Montana State Uni­
versity Building Fund. 

How far can the State Board of 
Education go in the levying of fees 
or building tax, which these fees 
represent? 

At present, each student is required, 
through a resolution passed by the 
State Board of Education, to pay 
$20.00 per year for building funds. 

Is a fee a tax, or is it just a charge 
for education?" 

While your questions are rather 
general, in my opinion authority to 
collect the fees in question by the 
State Board of Education, has been 
granted by Chapters 10 and 24, Laws 
of 1933-34, Extraordinary Session, and 
Chapter 133, Laws of 1935. We also 
call your attention to the following 
decisions by our Supreme Court: State 
ex re1. Veeder v. State Board of Edu­
cation et a1., 97 ~10nt. 121, 33 Pac. 
(2) 516; State ex re1. Wilson v. State 
Board of Education et aI., 102 Mont. 
165, 56 Pac. (2) 1079; State ex reI. 
Dragstept v. State Board of Education 
et aI., 103 Mont. 336, 62 Pac. (2) 330, 
and the cases therein cited. We call 
your attention particularly to the 
language of the Supreme Court on 
pages 135 and 136 in 97 Montana. 

Opinion No. 43. 

School Districts-Budget.­

HELD: School District cannot ex­
('eed in expenditures, the amount pro­
vided for by final budget. 

February IS, 1937. 
Miss Ruth Reardon 
State Superintendent 
of Puplic Schools 
Attention R. C. Haight, Deputy 
Dear Miss Reardon: 

You have requested opinion on the 
following facts. It appears that in a 

certain school district in Flathead 
County, near Olney, the final school 
budget was adopted, upon the basis 
of a school enrollment of from three 
to ten children. This small school at­
tendance existed for a number of years 
and was of a permanent nature. That 
shortly after school opened, and after 
the adoption of your final budget, 
additional people moved in to the com­
munity in the district, until there are 
now approximately forty children en­
rolled in the school, and no doubt this 
enrollment will be further enlarged. 
It appears that you have two schools 
in this district. The question is whether 
or not there are any provisions in the 
law to meet the additional expense 
occasioned by what we may describe 
as, "more or'less of an emergency." 

Section 1019.15 authorizes the trans­
fer of excess appropriation from one 
item to another and the county treas­
urer is required, upon notice, to make 
a transfer of such amount. 

Section 1019.16, R. C. M., 1935. pro­
vides: 

"The provisions of this act shall 
not apply in the caSe of any emer­
gency caused by the destruction of 
impairment of any school property 
necessary for the maintenance of 
school, or by the entering, by a court 
of competent jurisdiction, of a judg­
ment for damages against the district, 
or by enactment of legislation, after 
the adoption of any final budget, re­
quiring expenditures not contem­
plated therein, but the trustees of 
any district, when any such emer­
gency arises therein, may proceed, in 
any manner authorized by law, to 
levy taxes, raise funds, and make 
expenditures to meet and overcome 
such emergency." 

Section 1019.14 limits expenditures 
and the appropriation as fixed in the 
budget, and provides that warrants 
issued in excess of the final budget, 
with a detailed appropriation as origi­
nally determined, or as revised by 
transfer, shall not be a liability of 
the district, and no money of the 
district shall ever be used for the 
purpose of paying the same. 

Section 1019.25 gives the state su­
perintendent of public instruction gen­
eral supervisory control over the 
enforcement of the provisions of the 
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