
40 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

your county must pay. If these lots had 
been acqiured prior to the year 1929, 
your county would have come under 
the rule in the Jeffries case, and would 
not have been liable for the special 
improvements. It appears that your 
county will be compelled to pay quite 
a large amount of special assessments 
and it is a hardship upon the county. 
but if your board of county commis­
sioners had complied with the law and 
disposed of this property immediately, 
which it is their duty to do, it would 
have escaped payment of these taxes. 
Section 2208.1 requires the board of 
county commissioners to advertise 
these tax lands within a period of six 
months. However, yoUr county is not 
liable for improvement assessments 
that arose prior to October 31, 1931. 

Your second question is, "whether 
or not the board is authorized to 
sign any agreement whereby a spe­
cial improvement district is created." 

Section 5229, R. C. M., 1935, provides 
in part: 

"In determining whether or not 
sufficient protests have been filed on 
a proposed district to prevent furth­
er proceeding therein, property owned 
hy a county, city, or town shall be 
considered the same as other prop­
erty in the district. The city coun­
cil may adjourn said hearing from 
time to time." 

Ricker v. City, 68 Mont. 350. 
It is my opinion that your county 

is liable for special improvement 
district assessments levied from the 
date of the acquisition of these lots, 
that is, October 31, 1931, by rea­
son of the fact that it acquired the 
lots after March, 1929, and that your 
county has the right to sign agree­
ments for the creation of a special 
improvement district. 

Opinion No. 37. 
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HELD: Generally speaking the 
statute of limitations runs against 
bonds. 

The owner of land sold for taxes, 
need not pay interest accumulations 
subsequent to date of tax certificate. 

Mortgagee may not re-purchase with 
same rights of owner of lands sold 
to county for taxes. 

Bond holders may combine their sev­
eral claims so as to give the federal 
court jurisdiction. 

~fr. E. P. Conwell 
County Attorney 

February 6. 1937. 

Red Lodge, Montana 
Dear "ir. Conwell: 

You have submitted the following: 
"1. Does the statute of limitations 

run on bonds the same as it does 
on promissory notes?" 

It may be stated generally that 
the period of limitations governing 
promissory notes also governs bonds. 
See 37 C. J. 752, Section 80; p. 714, 
Section 29; p. 715, Section 32. In this 
connection, however, we call attention 
to the general rule that where a muni­
cipal or quasi-municipal corporation 
issues its obligations such as bonds or 
warrants to be paid out of a particular 
fund, it is under an implied obligation 
to do whatever is reasonable and fair 
to make that fund good, and cannot 
set up the statute of limitations until 
it has money in its treasury to redeem 
them. (19 R. C. L. p. 763.) (Section 128, 
and cases cited in footnotes; 37 C. J. 
813. Section 158. and cases cited in 
footnotes.) To this rule are certain 
exceptions. It does not apply to ordi­
narv bonded indebtedness. (Schoen­
hoeft v. Kearny County, 76 Kan. 
883. 92 Pac. 1097, 14 Am Cas. 100: 
16 L. R. A. (n.x 803). A collection of 
cases will be found in the last stated 
vodume. Compare the following cases: 

Little v. Emmett Irrigation Dis­
trict, (Ida.) 263 Pac. 40, 56 A. L. R. 
823; 

People v. Honey Lake Valley 
Irrigation District, (Cal. 1926) 77 
Cal. App. 367. 246 Pac. 819; 

San Francisco Savings Union v. 
Reclamation District, (1904) 144 Cal. 
639. 79 Pac. 374; 

Carter v. Tilghman, 51 Pac. 34, 
119 Cal. 104; 

Farwell v. San Jacinto & Pleasant 
VaHey Irrigation District, (Cal. 
1920) 192 Pac. 1034; 

Rialto Irrigation District v. Sto­
weH. 246 Fed. 294. 
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See also collection of cases in the 
annotation found in 56 A. L. R. 830. 
See also opinion of the Attorney Gen­
eral, dated May II, 1936, addressed 
to County Attorney McKenna, which 
opinion has not been published in the 
bound volume of the opinions of the 
A ttorney General. 

"2. Do Sections 2235 and 4465. 
9 R. C. M., 1935, permit a taxpayer, 
whose property has been deeded to 
the county for taxes, to repurchase 
the property at any time before it 
is sold by the county at public auc­
tion by payment to the county of 
the full amount of the taxes, penalty 
and interest for which the property 
was sold to the county? That is, for 
the principal amount specified in 
the tax certificate upon which the 
county tax deed is based? 

"In other words, are the taxpayers 
required to pay interest accumula­
tions subsequent to the date of the 
tax certificate or any tax deed costs, 
and, if so, may the taxpayers pur­
chase the property under an install­
ment contract with annual pay­
ments?" . 

Section 2235 provides: 

"**** Provided further that at 
any time before such sale, the tax­
payer whose property has been deed­
ed to the county may purchase such 
property by payment to the county 
of the full amount of the taxes, pen­
alties and interest for which such 
property was sold and such purchase 
any payment may be effected by an 
installment contract with annual pay­
ments, as provided in section 4465.9." 

Since the statute does not require 
payment of accumulative interest after 
the tax deed is obtained, in my opinion 
the owner is not required to pay such 
interests accumulations. 

"3. May the mortgagee redeem 
said lands in the same manner that 
the former owner may redeem them 
and under the same conditions?" 

I am unable to find any provision 
in the law which permits a mortgagee 
the privilege of purchase, such as is 
given the owner. He, of course, may 
redeem before tax deed issues. 

"4. In the event that the county 
commissioners deal with the 92% 

of the bond holders mentioned in 
Mr. Wood's letter, what, if anything, 
can be done by them to keep the other 
8% from coming in and collecting 
the full amount of their bonds, to­
gether with accumulated water as­
sessments ?" 

The 8% of the bond holders, in my 
opinion, may collect accordin'g to 
their bonds unless the statute of 
limitations has run or unless the coun­
ty commissioners, by mutual agree­
ment with them, are able to effect a 
reduction. 

"5. May the bond holders join 
their claims, if they are less than 
$3000.00, so as to give the Federal 
Court jurisdiction in the event that 
they were to bring a law suit against 
the county for the collection of the 
bonds with accrued water assess­
ments ?" 

In my opinion bond holders may 
combine their several claims so as 
to give the federal court jurisdiction. 

Opinion No. 38. 

Mothers' Pension-Residence 

HELD: A mother, whose husband 
a non-resident, dies outside the stat~ 
is entitled to payment of mothers' 
pension, if she has acquired a resi­
dence as required by sub-section 5 of 
Section 10482. 

liebruary 8, 1937. 

Mr. Aaron R. Shull 
Deputy County Attorney 
Lewistown, Montana 

Dear Mr. Shull: 

You have requested my opinion on 
the following: 

"The question came up today at a 
mother's pension hearing where the 
evidence showed that the appli­
cant's husband died outside of the 
state and was at the time a non-resi­
dent, whether she would be entitled 
to a mothers' pension since prior to 
her husband's death she acquired 
a bona fide residence in Fergus 
County, State of Montana. Section 
10480 and Section 10482 seem to be 
in conflict." 
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