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rines of the United States army, 
navy or marine corps, shall be deem­
ed resident citizens for the purpose 
of this section, as weI! as officers of 
the forest service and of the bio­
logical survey of the United States 
Department of Agriculture," 

Under that section you rule that the 
two applicants should be issued resi­
dent licenses. But the wives of these 
officers also applied for hunting li­
censes, and you have asked if they are 
entitled to resident licenses or if they 
should be required to purchase non­
resident licenses, 

Section 3685, supra, is a special sec­
tion on residence, It deems all citi­
zens who have lived in the State of 
Montana for six months as residents 
for the purchase of fish and game 
licenses, and, further, deems all offi­
cers, soldiers, sailors and marines as 
resident citizens for the purchase of 
such licenses. 

Resident is a word of a variety of 
meanings. A person becomes a resi­
dent of a place by the mere act of 
living or abiding there, coupled with 
an intent to reside there. It is dl'fined 
in Section 33, Revised Codes of Mon­
tana, 1935, subdivision (I), as: 

"The place where one remains 
when not called elsewhere for labor 
or other special or temporary pur­
pose, and to which he returns in 
seasons of repose." 

In this state residence for the pur­
pose of voting is defined under Section 
574, Revised Codes of Montana, 1935, 
and in order to be eligible to vote 
in Montana a citizen must have been 
a resident of the state for one year. 
(See also Article IX, Section 2, Mon­
tana Constitution,) Similarly, the per­
iod of residence for the purpose of 
divorce is one year. (Section 5766, 
Revised Codes of Montana, 1935.) 

Then, in order to determine the 
period of residence required for issu­
ing of fish and game license, it is only 
necessary to look at the specific pro­
visions of the statute involved, Quali­
fications are that the applicant must 
be a citizen of the state for six months. 
Clearly the wives of these ,.,fficers 
have not resided in Montana for the 
requisite period, nor do thev come 
under the exemptions listed. It is my 
ooinion that wives of soldiers. sailors, 
or army officers are not entitled to 

purchase resident fish and game li­
censes until they have resided. in the 
state for the prescribed period. It has 
been suggested that subdivision (5) 
of Section 33. Revised Codes of Mon­
tana, 1935, "The residence of the hus­
band is presumptively the residence 
of the wife" might be taken to mean 
that the wife of officers, etc., are also 
exempt under Section 3685, but this 
is not the case. It must be kept in 
mind that the statute provides that a 
person must have lived in the state 
for six months. In this case the wife 
of an army officer is deemed a resident 
for the purpose of purchasing fish and 
game license only after residing in the 
state the statutory period. The only 
exemptions are those set out by the 
statute. These women may be resi­
dents if it is the intent of their hus­
bands to become residents, the general 
rule of Section 33. R. C. M. 1935, 
apply and the wives are also residents, 
but to qualify under the statute the 
wives must also have resided for a 
six month period before either can 
qualify for resident fish and game 
license. 

Opinion No. 347. 

Offices and Officers-County Health 
Officer-Fees, Local Registrars 

of Birth and Deaths. 

HELD: A county health officer paid 
an annual salary is not entitled to fees 
for registering births and deaths. 

November 2. 19.18. 

Mr. Phil G. Greenan 
County Attorney 
Great Falls, Montana 

Dear Sir: 

You have asked if a county health 
officer employed on a full time salary 
is entitled to the fees for registering 
births and deaths prescribed by Sec­
tion 2537, Revised Codes of Montana, 
1935. 

Section 2537 provides: 

"Each local registrar or subreg­
istrar shall be entitled to be paid the 
sum of twenty-five cents for each 
birth and each death certificate com­
pletely and properly made out and 
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filed with him, to be paid by the 
treasurer of the county upon certifica­
tion by the state registrar * * * .. 
Local registrars are defined by Sec-

tion 2517. R. C. M. 1935, as the health 
officers of each city or town. A county 
health officer has the same powers and 
is obligated to perform the same duties 
as the local health officer within the 
limits of an incorporated town. (Sec­
tion 2473, R. C. M. 1935.) 

Statutes in respect to fees must be 
strictly construed in favor of the gov­
ernment and public officers are en­
titled only to what is clearly given 
them by law. (46 C. J. 1019, Sec. 250.) 
In this state the executive officers of 
the state are paid a salary and are for­
bidden by the Constitution from receiv­
ing any fee for the performance of 
their official duties. (Article VII, Sec. 
4, Mont. Constitution.) Besides the 
rule of strict construction, supra, it is 
the rule that all acts relating to public 
offices must be read in pari materia 
with other statutes providing for com­
pensation and fees (Lavin v. Board of 
Commissioners, 151 III. App. 236, 92 
N. E. 291), and the presumption is, 
that where an officer receives a salary 
for services rendered in his official ca­
pacity it is as compensation for all the 
duties of the office and fees are not 
to be paid to him in his official ca­
pacity as an additional compensation. 
(46 C. J. 1018, Sec. 244.) 

Then it is my opinion that the an­
nual salary of a county health officer 
is to be the sole compensation for the 
performance of the duties of his office 
and he is not entitled to fees for reg­
istering births and deaths in addition 
to his -annual salary. 

Opinion No. 348. 

Elections-B°a1lots-Pasters. 

HELD: Where ballots have not 
been sent by the county clerk to the 
election judges, and the clerk has time 
to do so, he may affix the pasters of a 
new nominee. 

-----; 

November 4, 1938. 
Mr. Harold K. Anderson 
County Attorney 
Helena, Montana 

Dear Mr. Anderson: 

You have submitted the question 

whether pasters, containing the name 
of a new nominee to fill the place of 
a vacancy among candidates, should 
be affixed to the ballot by the county 
clerk himself or by the judges of elec­
tion in the various precincts. 

Section 680, R. Co M. 1935, provides: 

"When any vacancy occurs before 
election day and after the printing of 
the ballots, and any person is nomi­
nated according to the provisions of 
this code to fill such vacancy, the 
officer whose duty it is to have the 
ballots printed and distributed must 
thereupon have printed a requisite 
number of pasters containing the 
name of the new nominee, and must 
mail them by registered letter to the 
judges of election in the various pre­
cints interested in such election, and 
the judges of election, whose duty it 
is made by the provisions of this 
chapter to distribute the ballots, must 
affix such pasters over the name for 
which substitution is made in the 
proper place on each ballot before it 
is given out to the elector." 

Where the county clerk has sent the 
ballots to the judges of election and 
has parted with the possession of the 
ballots before he has received the cer­
tificate of the new nominee, he must 
mail the pasters to the judges of elec­
tion, who are required to affix them to 
the ballots. 

Where the county clerk has not yet 
sent the ballots to the judges of elec­
tion and still has them in his posses­
sion, and has time to affix the pasters 
to the ballots before they are sent to 
the judges of election, it is my opinion 
that it is the spirit and intention of 
the law that he should affix the pasters 
himself for the following reasons: 

I. It is the duty of the county clerk 
to prepare the ballots and to cause the 
name of every candidate to be printed 
on the ballot (Section 678. R. C. M. 
1935, as amended by Chapter 203, 
Laws of 1937). This section and the 
other sections of the Code relating to 
the preparation of the ballots must be 
read together with Section 680. in 
order to determine the intention of the 
legislature. 

2. There is no necessity for sending 
the pasters to the judges of election to 
be by them affixed to the ballot, where 
the county clerk is able to do so him­
self and it is his duty to see that the 
ballots are preperiy prepared. 
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