OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 411

Opinion No. 344.

Contracts—Bid Bond in Lieu of
Certified Check.

HELD: Any contract pertaining to
the construction, alteration, repair or
improvement of the chemistry, phar-
macy building at the State University
must be governed by the provision of
Section 259.3, which requires that a
bid be accompanied by a certified check
and, therefore, since the statute does
not authorize it, a bid bond may not
be received in lieu of a certified check.

October 25, 1938.

Hon. W. L. Fitzsimmons
Clerk, State Board of Examiners
The Capitol

Dear Mr. Fitzsimmons:

On behalf of the State Board of
Examiners you have requested my
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opinion as to whether a bid bond may
be received in lieu of a certified check
from a contractor bidding for the con-
struction of the chemistry, pharmacy
building at the State University in
Missoula.

Section 259.1, R. C. M. 1935, makes
it unlawful for the board of examiners
or any offices, departments, institu-
tions, or any agent of the State of
Montana acting for or in behalf of the
state to let any contract for the con-
struction of buildings or the alteration,
repair and improvement of buildings
and grounds on behalf of and for the
benefit of the state where the amount
involved is five hundred dollars or
more without first advertising in the
manner therein recited.

Section 259.3 1d. provides that each
bid must be accompanied by a certified
check for 5% of the amount of the bid.

Sections 259.1 to 259.6 Id. were
originally enacted as the several sec-
tions in Chapter 149, Laws of 1927.
All of these sections must be read in
connection with Section 259.1 and per-
tain to the contracts specified therein.

In my opinion any bid let in connec-
tion with the construction, alteration,
repair or improvement of the chem-
istry, pharmacy building at the State
University (presumably by the state
board of education) would be governed
by all of these sections. Since no bid
bond is authorized, such bond may not
be received in lieu of a certified check,
;glaigh is expressly required by Section
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