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Opinion No. 336~ 

Courts--Stenographers Pro Tempore, 
Payment. 

HELD: I. \Vhen the regular court 
stenographer has been excused the 
compensation for the stenographer pro 
tempore is an additional expense to be 
borne by the counties in the manner 
provided by Section 8933, Revised 
Codes of Montana, 1935, and the regu­
lar stenographer is entitled to his ful1 
salary. 

September 26. 193H. 

Hon. John Hurly 
Judge of the Seventeenth 

Judicial District 
Glasgow, Montana 

My Dear Judge Hurly: 

Your regular court stenographer 
was cal1ed out of the state because of 
illness in his family. In his absence 
you appointed a stenographer pro 
tempore, who served one day in that 
capacity. You have asked my opinion 
as to whether the counties in your 
judicial district must pay the com­
pensation for the stenographer pro 
tempore, in addition to the regular 
salary of the permanent stenographer, 
or whether the compensation of the 
stenographer pro tempore must be de­
ducted from the salary of the perma­
nent stenographer. You have directed 
attention to Section 8934, Revised 
Codes of Montana, 1935, which is as 
fol1ows: 

"Stenographer pro tempore. The 
stenographer of any district court 
must attend to the duties of his office 
in person, except when excused for 
good and sufficient reason by order 
of the court, which order must be 
entered upon the minutes of the 
court. Employment in his profes­
sional capacity elsewhere is not a 
good and sufficient reason for such 
excuse. When the stenographer of 
any court has been excused in the 
manner provided in this section, the 
court may appoint a stenographer 
pro tempore, who must take the 
same oath and perform the same 
duties and receive the same compen­
sation during the time of his employ­
ment as the regular stenographer." 

As I interpret that section, the 
stenographer may be excused upon 
presenting to the court reasons that 
appear good and sufficient. \Vhether 
such reasons are good and sufficient 
is within the discretion of the court, 
except for the one qualification that 
employment in a professional capacity 
elsewhere is not a good and suffIcient 
reason. Then it would seem that it 
was the intent of the legislature that 
the stenographer should continue to 
draw his salary when regularly ex­
cused, and the qualification was in­
serted in order to prevent double com­
pensation. 

Therefore, it is my opinion that the 
regular stenographer is entitled to his 
salary and the expense of the stenog­
rapher pro tempore is an extraordinary 
and additional expense that must be 
borne by the counties comprising the 
judicial district and apportioned in the 
manner provided by Section 8933 Re­
vised Codes of Montana, 1935, fo'r the 
regular reporter. 

Opinion No. 337. 

State Examiner-Housing Authorities. 

HELD: The State Examiner has no 
power to examine the books and ac­
counts of Housing Authorities. 

Septem ber 28, 1938. 

Hon. W. A. Brown 
State Examiner 
Capitol Building 

Dear Mr. Brown: 

You have submitted the fol1owing 
questions for my opinion: 

"1. Do the Housing Commissions 
come within the provisions of Section 
210, R. C. M. 1935, and must they 
set up such methods and detail of 
accounts as prescribed by this de­
partment? 

"2. Must they be examined by the 
State Examiner, and, if so what fee 
if any, should be charged? ' , 

"3. Could the Housing Authority 
elect or choose the City Treasurer to 
be ex-officio Treasurer, and the City 
Clerk to keep accounts and draw 
warrants approved by the Housing 
Commission? If this could be done, 
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the accounting problem and extra 
expc;n?e the;,efor, could be reduced to 
a mInImum. 

In no place in the Federal Housing 
Authority's Law, Sections 5309.1 to 
5309.36, R. C M. 1935, do we find .any 
mention made of the state examlller 
examining the books and accounts. of 
housing authorities, although SectIOn 
5309.26 does require the authorities to 
file at least once each year, with the 
mayor of the city, a report of their ac­
tivities of the preceding year. Neither 
is there any fee provided by law for 
such examination and therefore none 
could be charged. (See our opinion 
to you dated August 12, 1938, No. 
322, in Vol. 17.) 

If any authority exists for such ex­
amination by the state examiner, it 
would necessarily be by reason of 
Section 210, paragraph (1), R. C. M. 
1935, which gives the state examlller 
authority to examine the books and 
accounts of all officers and boards 
"having the control, management, col­
lection or disbursement of any public 
moneys." Section 5309.31 provides for 
the donation of money by a city to a 
housing authority for administrative 
expenses and overhead for the first 
year. In addition thereto, a city or 
municipality has the power, annually 
from time to time, to make donations 
or advances to the authority of such 
sums as the said municipality in its 
discretion may determine. The hous­
ing authority is required to reimburse 
the city or municipality for all ad­
vances by way of loans made to it. 

We are inclined to the view, how­
ever, that any municipal moneys do­
nated or advanced by way of a loan 
lose their character as "public moneys" 
in the sense used in Section 210, supra, 
so as to give power to the state ex­
aminer to examine the books and rec­
ords of the housing authority to which 
the donation or loan was made. Such 
money, once expended by the munici­
pality, ceases to be public money and 
becomes money belonging to the hous­
ing authority. If this is not true, when 
does it cease to be "public money"? 

For the reasons given, we answer 
your first question in the negative. It, 
therefore, becomes unnecessary to give 
an opinion on the other two questions 
submitted. 

We think that if the legislature in­
tends to have the books and accounts 

of housing authorities examined it 
should expressly provide for the same 
as well as for the fee to be paid there­
for. 

Opinion No. 338. 

Elections- Vacancies Among Candi­
dates-Who May Be Nominated 

by Central Committee. 

HELD: 1. The county central com­
mittee may, if it chooses, nominate to 
fill a vacancy among candidates the 
person whose name was written in at 
the primary election, but who there­
after failed to qualify. 

2. The failure of a person whose 
name was written in for the office of 
State Senator at the primary election 
to qualify by accepting the nomination 
created a vacancy among the candi­
dates which can be filled by the county 
central committee. 

October 7, 1938. 

Board of Counuty Commissioners 
c/o Charles M. Otter 
Clerk and Recorder 
Baker, Montana 

Gentlemen: 

You have requested my opinion on 
the following question: If a persoll 
was nominated at the last primary 
election for State Senator on the Dem­
ocratic Ticket, but he failed to accept 
the nomination within ten days after 
the election as required by Section 
640, R. C M. 1935, may he be nomi­
nated by the County Central Com­
mittee and be entitled to have his name 
placed on the ballot for the general 
election on November 8? 

Section 662 (Id.) provides that the 
"county and city central committees 
shall have the power to make nomina­
tions to fill vacancies occurring among 
the candidates of their respective par­
ties nominated for city or county 
offices by the primary nominating elec­
tion where such vacancy is caused by 
death or removal from the electoral 
district, or otherwise." 

It is my opinion that the failure of 
the person whose name was written 
in to qualify by accepting the nomina­
tion created a vacancy among the 
Democratic candidates which can be 
filled by the Democratic County Cen-
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