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or the by-laws, or the terms of the con­
tractual relationship must be evidenced 
on the certificate. (Allen v. Montana 
Refining Co., 71 Mont. 105, 119, 120; 
227 Pac. 582.) 

It is, therefore, my opinion that you 
were justified in accepting articles of 
incorporation for filing which provided 
for stock classifications, even to the 
extent of a provision for non-voting 
stock. 

Opinion No. 329. 

Public Welfare-Child Welfare Serv­
ices-Medical Aid and Treat­

ment-State Hospital 
for Insane. 

HELD: The State Department of 
Public Welfare, through the Division 
of Child \Velfare. has authority to pro­
vide treatment at state hospital for 
those persons coming within its juris­
diction, and to use funds of the depart­
ment provided therefor. 

Miss Evely Rauch 
Assistant Director 
Child Welfare Service 

August 31, 1938. 

State Department of Public Welfare 
Helena, Montana 

Dear Miss Rauch: 

You have requested an opmlOn on 
the legality of a voluntary commit­
ment to the State Hospital at Warm 
Springs. The particular facts you give 
are as follows: An inmate of the Vo­
cational School for Girls, under court 
commitment, in your judgment is in 
need of psychiatric treatment; upon 
an insanity hearing, the girl was de­
clared sane, but the judge was of the 
opinion that she was in need of some 
treatment tending to improve her 
mental condition. You advise that Dr. 
Holmes, in charge of women patients 
at vVarm Springs, is a psychiatrist and 
is willing to take this girl for treatment. 

Please be advised that there is no 
provision in law for what you term, 
"voluntary commitment" to the state 
hospital. Chapter 126 of Volume 1, 
Revised Codes of Montana, 1935, deals 
with the management and control of 
the State Hospital and the procedure 
for the commitment of insane persons, 
to wit, by order of the Judge of the 

District Court, after hearing had be­
fore said judge and a commission com­
posed of at least two physicians. The 
chapter also provides how the expenses 
of the hearing and the maintenance of 
the one committed are to be paid. 

Section 1430 provides: 

"Insane person not indigent must 
be paid for. None but indigent per­
sons must be received into the insane 
asylum unless their care and main­
tenance is paid or guaranteed by the 
parents, children, or guardians of such 
person, and all money received by 
the contractor for the care and main­
tenance of such persons must be ac­
counted for in his settlement with the 
board." 

There is no restriction on acceptance 
of patients for voluntary treatment. 
However, under the broad powers 
given the board of commissioners for 
the insane in Section 1414, Revised 
Codes of Montana, 1935, I am of the 
opinion that the board may permit 
patients to be treated at the state in­
stitution who have not been legally 
committed. I am informed that it has 
been the practice of the board of com­
missioners to do so. 

The question, therefore, would be 
raised as to the authority of your de­
partment to provide such treatment in 
the case you mention. 

Section IV of Part VI, Chapter 82, 
outlines the powers and duties of the 
state department. and subsection (g) 
of that section provides: 

"Enforce all laws pertaining to 
children and take the initiative in all 
matters involving the interest of ille­
gitimate, dependent, neglected and 
delinquent children where adequate 
provision therefor has not been made 
by law; and to use funds available 
for cases where special medical or 
material assistance is necessary to re­
habilitate subnormal or physically 
handicapped children and where it is 
not otherwise provided by law; and 
cooperate for the purposes hereof 
with all reputable child helping and 
child placing agencies." 

It is, therefore, my opinion that 
under the provisions of Chapter 82, 
Laws of 1937, and particularly Part 
VI thereof, the State Department of 
Public Welfare, through the Child 
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Welfare Division, has authority to pro­
vide such mental treatment for all 
those persons coming within the juris­
diction of the department as provided 
for in the Welfare Act, as in its judg­
ment is for the best interest and wel­
fare of the individual, and which tends 
to rehabilitate such individual, and to 
use funds provided for child welfare 
services to meet the expenses of such 
treatment. 

Opinion No. 330. 

County Seat-Removal-Sufficiency of 
Petition for Removal, How Test­

ed~When Petition to Be 
Checked-Who May 

Check Petition. 

HELD: The poll books of the last 
primary nominating election may not 
be used in testing petitions for removal 
of the county seat. Only the poll books 
of the last general election. meaning 
the biennial regular general election in 
November, may be used. 

2. The board of county commission­
ers may check the sufficiency of the 
petition for removal of a county seat 
prior to the date of the hearing. 

3. The board may employ help to 
assist them in checking the petition for 
removal of a county seat. 

Mr. Frank M. Catlin 
County Attorney 
Wolf Point, Montana 

Dear Mr. Catlin: 

You have submitted the following: 

"A petition was filed on July 30, 
1938, with the county clerk of Roose­
velt County, Montana, praying for 
the removal of the county seat of 
Roosevelt County, Montana, from its 
present location at Wolf Point, 
Roosevelt County, Montana, to the 
City of Poplar, Roosevelt County, 
Montana. Said petition will be pre­
sented to the board of county com­
missioners of Roosevelt County, 
Montana, for action thereon, at its 
regular meeting on Monday, October 
3, 1938. * * * 

"1. Are the poll books of the last 
primary election, held last July, the 
poll books to be used in comparing 
such petitions? This question being 

based upon whether the primary elec­
tion held in July is considered a gen­
eral election. 

"2. Can the board of county com­
missioners check the sufficiency of 
the petition filed, prior to the date of 
hearing, which is October 3, 1938? 

"3. If the board can check said 
petition as to its sufficiency before 
October 3, 1938, may the board em­
ploy help to assist them in checking 
said petition, or must such services 
be performed by them personally as 
county commissioners? 

"I might call your attention to the 
fact that. if no action may be taken 
by the board. or those assisting them, 
prior to October 3, 1938, it will be 
almost an impossible task to check 
said petition in sufficient time to have 
the matter passed upon at our No­
vember election." 

Section 4370, R. C. :\1. 1935, pro­
vides: 

"If the petition is signed by sixty­
five per cent of the taxpayers of such 
county, the board of county commis­
sioners must at the next general elec­
tion submit the question of removal 
to the electors of the county; pro­
vided, that the term 'taxpayers' used 
in this section shall be demed to 
mean 'ad valorem taxpayers,' and 
that for the purpose of testing the 
sufficiency of any petition which may 
be presented to the county commis­
sioners as provided in this section, 
the county commissioners shall com­
pare such petition with the poll-books 
in the county clerk's office constitut­
ing the returns of the last general 
election held in their county, for the 
purpose of ascertaining whether such 
petition bears the names of sixty-five 
per cent of the taxpaying voters 
listed therein; * * *" (Emphasis 
ours. ) 

In order to answer your first ques­
tion, it becomes necessary to determine 
what is meant by the words, "the last 
general election." It will be noted that 
the section above quoted mentions the 
"next," as well as the "last" general 
election. Section 531, R. C. M. 1935, 
reads: 

"There must be held throughout 
the state, on the first Tuesday after 
the first Monday of November, in 
the year eighteen hundred and ninety-
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