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nary conditions, a three-year term con­
tract for school bus transportation is 
not an unreasonable length of time for 
a school board to enter into a contract 
for. Therefore, it is my opinion, in 
answer to your question, that the 
school board can bind future school 
boards by entering into a contract, for 
transportation, for a period of three 
years. 

Opinion No. 294. 

Schools and School Districts-­
Trustees--Transportation. 

HELD: Bus transportation is sup­
plied in lieu of school, and where no 
school is operated, the Board must 
furnish individual transportation for 
child from home to school of attend­
ance. 

Miss Ruth Reardon 
State Superintendent of 

Public Instruction 
H elena, Montana 

Dear Miss Reardon: 

June 28, 1938. 

You have submitted the question as 
to what provision should be made for 
school transportation of a pupil who 
lives 2.6 miles from an estabiished 
route wherein a bus is being operated; 
the distance the child will travel by 
bus to the school being approximately 
10 miles. Section 1010 provides: 

"* * * and provided that the trus­
tees of any district shall not, except 
where there is rail transportation or 
where it is necessary to transport 
pupils for special instruction from 
school to school, be allowed to ex­
pend any of the district's money for 
transportation of pupils who live 
nearer than two and one-half miles 
from the limits of an incorporated 
city in which the child attends school 
or nearer than three (3) miles from 
the school the child attends, unless 
any child resides on an established 
consolidated route, provided, how­
ever, that this limitation as to mileage 
shall not apply to districts of the 
first or second class. * * *" 
If the school is not operated in a 

school district within three miles of 
the child's home, no authority is grant-

ed the School Board to furnish trans­
portation unless the child lives on an 
established bus route. The bus trans­
portation is in lieu of an established 
school operating within such distance 
from the pupil's home. Neither is the 
district in such instances required to 
furnish individual transportation or pay 
the costs thereof from the child's home 
to the point where the child takes the 
bus. 

1£ individual transportation is had, 
and no established bus route exists, 
then the school board must furnish 
transportation the entire distance, in 
the proper form and manner as re­
quired by law, and the transportation 
must be from the child's home to the 
school. The theory being that bus 
transportation is supplied in lieu of 
a functioning school, and if there is no 
bus transportation, then it may be 
said that no school, theoretically, exists 
within three miles of the child's home. 
In order to place the child in as good 
a position as if a schoolhouse was 
operated within three miles of his 
home. it follows that individual trans­
portation must be furnished the entire 
rlistance. 

Opinion No. 295. 

Offices and Officers--Constables-­
Deputy-Vacancy in Office-­

Service. 

HELD: A constable may appoint a 
deputy whose power to serve writs is 
co-extensive with the county. 

2. A deputy constable's office be­
comes vacant when he ceases to be a 
resident and elector of his township. 
Service of writs by such a person is a 
nullity. 

3. A deputy constable must be an 
elector of the township for which ap­
pointed. 

June 28, 1938. 

Mr. John J. Holmes 
State Auditor and Ex-officio 

Insurance Commissioner 
1'1 elena, Montana 

Dear Mr. Holmes: 

You have submitted the question as 
to whether or not a Constable may 
appoint a person his Deputy who is 
a resident of another Township, with 
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