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Hon. Sam W. Mitchell 
Secretary of State 
The Capitol 

Dear Mr. Mitchell: 

June 23, 1938. 

You have asked for my opinIOn on 
the question whether a voter may 
write in, on the primary ballot for 
Chief Justice, the name of any of the 
candidates for Associate Justice and, 
if so written in, whether the vote may 
be counted. 

While the law does not expressly 
prohibit the holding of two compatible 
offices by the same person, the offices 
of chief justice and associate justice of 
the supreme court are obviously so 
incompatible that one person would 
not be legal1y permitted to hold both 
offices; therefore, if a person should be 
nominated for both offices he could 
not accept the nomination for both. 
Does it foHow that when a person is a 
candidate for one office, the voters 
themselves may not nominate him for 
another incompatible office? 

When a person files his petition for 
nomination for associate justice, or any 
office, he must declare that he will 
accept the nomination and wil1 not 
withdraw (Sections 812.3 and 641, R. 
C. M. 1935). Obviously he could not, 
in good faith, file a petition for two 
incompatible offices and declare in each 
one that he would not withdraw in the 
event he should be nominated. Should 
a candidate for associate justice receive 
the highest number of votes, and be 
nominated as such, he would therefore 
be required to accept the nomination 
and he would not be permitted to 
withdra wand accept the nomination 
for chief justice in the event he also 
received enough "write in" votes to 
nominate him for that office. Should 
he not be nominated as associate jus­
tice, the office for which he has filed, 
there would be nothing to prevent him 
from accepting the nomination for 
chief justice unless the "write in" 
votes for him. as chief justice, may 
not be counted. 

We are unable to find any specific 
provision in the statutes which would 
authorize the judges of an election to 
refuse to count "write in" votes for an 
office, when the person whose name is 
written in is a candidate and has filed 
his petition for nomination for another 
office. Nor are we able to find any 

statutory reason for holding that such 
authority exists by necessary implica­
tion. In the absence of clear, express 
or implied, authority, the wiH of the 
voter should not be thwarted by judges 
of election. If any presumption exists, 
it should be in favor of the right of 
the voter to nominate the persons of 
his choice for the offices to be filled. A 
failure to afford this right might be 
considered a serious interference with 
the freedom of the exercise of the right 
of franchise guaranteed by the Mon­
tana Constitution (Article III, Section 
5). Every voter should be left free 
to vote for candidates of his own choice 
by giving him the opportunity to write 
in or insert the names of such candi­
dates (9 R. C. L., Elections-1054, 
Section 70). 

Since we find nothing expressly, or 
by necessary implication, in the law 
which would prevent a candidate for 
associate justice from accepting the 
nomination for chief justice, in case 
he failed of nomination as associate 
justice, and since we think, under the 
spirit of the primary law, every voter 
should be permitted to express his will 
in making nominations and every pre­
sumption should be indulged in favor 
of the legality of his choice, we are of 
the opinion that a voter may write in, 
On the primary ballot for chief justice, 
the name of any of the candidates for 
associate justice of the suprcme court, 
and, if such name is written in and the 
ballot is properly marked, the vote 
must be counted. 

Opinion No. 293. 

Schools and School Districts-Trans­
portation - Contracts - Term 

of Contract-Trustees. 

HELD: School Trustees, within 
their sound discretion, may enter into 
a three-year bus transportation con­
tract. 

June 27, 1938. 

Mr. Harold K. Anderson 
County Attorney 
Lewis and Clark County 
Hclena, Montana 

Dear Mr. Anderson: 

You have submitted the following 
question: "Can a contract for hus 
transportation be entered into by a 
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school board for longer than one year? 
In other words, can the present school 
board bind future school boards by 
entering into a contract for !,ranspo~ta­
tion for, say three years? SectIOn 
1010 provides: 

"* * * however that in the letting 
of the contract fo; the transportation 
of more than five (5) pupils on a 
single transportation route, the tr';1s­
tees of school districts shall advertise 
for bids for transportation of such 
pupils in one issue of th~ cOUl:ty 
paper having the largest cIrculatIOn 
in such district at least fifteen (15) 
days prior to the letting of contract, 
and in the event that there is no 
newspaper published in the county, 
then three (3) notices calling for bids· 
shall be posted in three (3) separate 
and conspicuous places in the district 
and provided that the contract for 
such transportation shall be let to 
the lowest responsible bidder and 
suitable bond be furnished by con­
tractor, and provided that the trus­
tees of any district shall not, except 
where there is rail transportation or 
where it is necessary to transport 
pupils for special instruction from 
school to school, be allowed to ex­
pend any of the district's money for 
transportation of pupils who live 
nearer than two and one-half miles 
from the limits of an incorporated 
city in which the child attends srhool 
or nearer than three (3) miles from 
the school the child attends, unless 
any child resides on an established 
consolidated route, provided, how­
ever, that this limitation as to mileage 
shall not apply to districts of the 
first or second class. When they 
deem it for the best interest of such 
district and the pupils residing there­
in, that any of such pupils should be 
sent to a school in their own or some 
other district, they must expend any 
moneys belonging to their district for 
the purpose of either paying for the 
transportation of such Dupils from 
their homes to the public school or 
schools of such district or for their 
board. rent or tuition while actually 
a,ttending such school, provided that 
if there are five (5) pupils or less, 
then the following schedule shall 
apply:" 

A School Board, like any other cor­
porate entity, is a continuing body, 
although th p pers()nnel may change 

from time to time. Legal obligations 
entered into by the district are n?t 
terminated by reason of change 111 
membership of Board of Trustees. No 
statutory restrictions exist, express or 
implied, limiting the term the Board 
may enter into a school bus transporta­
tion contract. 24 R. C. L., page 579, 
provides: 

"In the absence of an express or 
implied statutory limitation, a school 
board may enter into a contract to 
employ a teacher or any proper offi­
cer for a term extending beyond that 
of the board itself, and such c0!1tract 
if made in good faith and wIthout 
fraudulent collusion binds the suc­
ceeding board. It has. even been held 
that under proper Clrcumstance~ a 
board may contract for the servIces 
of an employee to commence at a 
time subsequent to the end of the 
term of one or more of their number 
and subsequent to the reorganization 
of the board as a whole. The fact 
that the purpose of the contract is 
to forestall the action of the succeed­
ing board may not of itself render 
the contract void. But a hiring for 
an unusual time is strong evidence 
of fraud and collusion, which, if pres­
ent would invalidate the contract. 
Of' course any statutory implication 
that the powers of the board are 
limited to the current term would 
invalidate contracts for a term ex­
tending beyond that of the board." 
56 C. J. 485, School District No. 54 
against Garrison, 119 S. W. 275. 

The length of time such contracts 
may operate for must be a reas<?nab~e 
time and whether or not such tIme IS 
a re;sonable time is to be determined 
in accordance with all of the facts 
existing in each particular case, and 
within the sound discretion of the 
Board. The School Board must con­
sider the different factors likely to 
arise in each instance, such as the 
possibility of the abandonment of the 
district the increase or decrease of 
enrol1~ent, the character of the service 
required, the available funds which 
may be used for such purposes, and 
other similar items. If a longer term 
contract is possible to be secured by 
the operator of the bus, it would app~ar 
that he would be in a better posItion 
to procure a higher and more expensive 
standard of equipment. Under ordi-
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nary conditions, a three-year term con­
tract for school bus transportation is 
not an unreasonable length of time for 
a school board to enter into a contract 
for. Therefore, it is my opinion, in 
answer to your question, that the 
school board can bind future school 
boards by entering into a contract, for 
transportation, for a period of three 
years. 

Opinion No. 294. 

Schools and School Districts-­
Trustees--Transportation. 

HELD: Bus transportation is sup­
plied in lieu of school, and where no 
school is operated, the Board must 
furnish individual transportation for 
child from home to school of attend­
ance. 

Miss Ruth Reardon 
State Superintendent of 

Public Instruction 
H elena, Montana 

Dear Miss Reardon: 

June 28, 1938. 

You have submitted the question as 
to what provision should be made for 
school transportation of a pupil who 
lives 2.6 miles from an estabiished 
route wherein a bus is being operated; 
the distance the child will travel by 
bus to the school being approximately 
10 miles. Section 1010 provides: 

"* * * and provided that the trus­
tees of any district shall not, except 
where there is rail transportation or 
where it is necessary to transport 
pupils for special instruction from 
school to school, be allowed to ex­
pend any of the district's money for 
transportation of pupils who live 
nearer than two and one-half miles 
from the limits of an incorporated 
city in which the child attends school 
or nearer than three (3) miles from 
the school the child attends, unless 
any child resides on an established 
consolidated route, provided, how­
ever, that this limitation as to mileage 
shall not apply to districts of the 
first or second class. * * *" 
If the school is not operated in a 

school district within three miles of 
the child's home, no authority is grant-

ed the School Board to furnish trans­
portation unless the child lives on an 
established bus route. The bus trans­
portation is in lieu of an established 
school operating within such distance 
from the pupil's home. Neither is the 
district in such instances required to 
furnish individual transportation or pay 
the costs thereof from the child's home 
to the point where the child takes the 
bus. 

1£ individual transportation is had, 
and no established bus route exists, 
then the school board must furnish 
transportation the entire distance, in 
the proper form and manner as re­
quired by law, and the transportation 
must be from the child's home to the 
school. The theory being that bus 
transportation is supplied in lieu of 
a functioning school, and if there is no 
bus transportation, then it may be 
said that no school, theoretically, exists 
within three miles of the child's home. 
In order to place the child in as good 
a position as if a schoolhouse was 
operated within three miles of his 
home. it follows that individual trans­
portation must be furnished the entire 
rlistance. 

Opinion No. 295. 

Offices and Officers--Constables-­
Deputy-Vacancy in Office-­

Service. 

HELD: A constable may appoint a 
deputy whose power to serve writs is 
co-extensive with the county. 

2. A deputy constable's office be­
comes vacant when he ceases to be a 
resident and elector of his township. 
Service of writs by such a person is a 
nullity. 

3. A deputy constable must be an 
elector of the township for which ap­
pointed. 

June 28, 1938. 

Mr. John J. Holmes 
State Auditor and Ex-officio 

Insurance Commissioner 
1'1 elena, Montana 

Dear Mr. Holmes: 

You have submitted the question as 
to whether or not a Constable may 
appoint a person his Deputy who is 
a resident of another Township, with 
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