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Opinion No. 278.

Gambling—Trade Checks & Counters.

HELD: 1. Proprietors licensed to
maintain card tables may supply their
customers with counters or chips for
the purpose of keeping the score of the
licensed games, when such counters
have no exchange value in money or
merchandise.

May 10, 1938.
Mr. Cedor B. Aronow
County Attorney
Shelby, Montana

My dear Mr. Aronow:

You have requested an opinion on
the following set of facts:

Certain places of business licensed
to maintain card tables for the use and
pleasure of their customers, as pro-
vided by Chapter 153, Laws of 1937,
wish to obtain and use in the operation
of these card games certain special
counters for the purpose of keeping
score or count of the progress of the
game; such counters to have no value
whatsoever but merely kept for the
convenience of the players in keeping
tally.
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Under the recent decision of the su-
preme court in State v. Aldahl and
Ober, No. 7764, 106 Mont. 390, decided
March 24, 1938, you wish to know if
the practice described above is lawful.

Chapter 153, Laws of 1937, permits
proprietors of business establishments
to obtain a license from the county
making it lawful for them to keep and
maintain in their place of business card
tables for the use and pleasure of their -
customers at which certain enumerated
games may be played for amusement
and pastime, and for the maintenance
of which a charge may be made, to be
paid by the purchase of trade checks
redeemable in merchandise. The case
of State v. Aldahl and Ober, supra,
simply held that these trade checks
were not to be used in playing the
games permitted, but were only the
rental value of the tables maintained,
as the games are to be played only
for amusement and pastime, and bet-
ting at or against such games is strictly
prohibited. But there is nothing in
Chapter 153, nor in that opinion, which
prevents the use of chips or counters
merely for the purpose of keeping the
score when such chips and counters
have no value. Then it is my opinion
that the practice set forth is lawful and
not a violation of Chapter 153.
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