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Opinion No. 263.

County Assessors—Meetings, State
Board of Equalization—
Expenses.

HELD: 1. County assessors attend-
ing the conference called by the State
Board of Equalization are entitled to
expenses. including reasonable allow-
ance for board and lodging.

March 28, 1938.

Mr. F. S. P. Foss
County Attorney
Glendive, Montana

My Dear Mr. Foss:

You have asked if county assessors
are entitled to reimbursement of money
paid out for board and room while
attending a conference called by the
State Board of Equalization.

Section 2122.8, subsection 6, Revised
Codes of Montana, 1935, grants the
Board of Equalization power to ‘“call,
not to exceed one meeting of the county
assessors each year at the capitol, for
consultation and instruction, the ex-
pense of such attendance to be paid
by the respective counties.” TUnder
this section, this department has held
it is mandatory for the assessor to
attend the annual meeting and the
county commissioners have no author-
itv to refuse to allow his expenses.
(Opinions of Attorney General, Vol.
12. p. 244)
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It has been the policy of this state
to give the word “expenses” a broad
meaning. See Territory ex rel. Tan-
ner v. Potts, 3 Mont. 368, where “ex-
penses” was held to mean not only
the actual and necessary expenses but
also a reasonable compensation. In
the case of Van Veen v. Craham
County, 108 Pac. 252, the court held
that a provision allowing “actual trav-
eling expenses” should be construed as
including board and lodging.

Then it is my opinion that the phrase
“expense of such attendance” includes
a reasonable allowance for board and
lodging.
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