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by Section 2, Chapter 40, Laws of 1937, 
setting out the urgent necessity of 
increasing the enrollment at your in­
stitution, and that the board has au­
thorized you to admit one hundred 
additional inmates. You ask: 

"1. How is the extra expense, if 
any, incurred by this increased family 
to be paid? 

"2. Will such bills over and above 
our present appropriation for the cur­
rent year have to remain unpaid until 
the Board can present a claim to the 
next session of the legislature? 

"3. Assuming that we have unpaid 
claims for necessities, due to insuf­
ficient funds, July 1, 1938, can such 
unpaid claims be paid out of the 
appropria tion for 1938-1939?" 

Answering your first question, if 
your appropriation for the current year 
is not sufficient to pay the added ex­
pense by reason of the increased enroll­
ment, the unpaid claims will probably 
have to remain until a deficiency ap­
propriation bill is passed by the next 
legislature. The last sentence of said 
Section 2 reads: 

"Said state board of examiners shaH 
report to the next legislature assembly 
the amount expended or indebtedness 
or liability incurred under such au­
thority granted by it and request that 
a deficiency appropriation bill be 
passed to take care of and pay the 
same." 

While the board may approve the 
claims exceeding your appropriation, it 
seems to me that by reason of the 
provision quoted above, that the legis­
lature intended that the "indebtedness 
or liability incurred under such au­
thority" should be paid by a deficiency 
appropriation bill and that, in the ab­
sence of any provision authorizing it, 
they should not be paid out of the 
appropriation for 1938-39, unless such 
appropriation exceeds the needs for 
such current year. 

Opinion No. 244. 

Crimes-Livestock-Poisoning 
Animals. 

HELD: Either wilfully administer­
ing or maliciously exposing poisons are 
necessary elements in the crime of 

poisoning animals or killing, malmmg 
or poisoning livestock, as defined by 
Sections 11512 and 11515. 

February 7, 1938. 
Dr. W. J. Butler 
State Veterinary Surgeon 
The Capitol 

Dear Dr. Butler: 

You have asked whether a person 
may be prosecuted criminally for pois­
oning livestock where the evidence 
shows that the poison bait was put out 
in a careless or negligent manner but 
there is no evidence of wilfully admin­
istering poison, or maliciously exposing 
poisonous substances. 

The question must be answered in 
the negative. In Section 11512, as 
welI as Section 11515, R. C. M. 1935, 
either "wilfully administering" or 
"maliciously exposing" is made an 
element of the criminal offense, as 
defined by these statutes. Of course, 
either element may be proved by direct 
or circumstantial evidence. In a civil 
action for damages it is sufficient to 
prove negligence. 

Opinion No. 245. 

Teachers' Retirement Act-Deductions. 

HELD: Deductions shall be made 
from Teacher members' payroll follow­
ing entry into system. 

February 5, 1938. 

Mrs. Angeline Golubin 
U. S. Hotel 
Butte, Montana 

My Dear Mrs. Golubin: 
You have submitted the question as 

to whether or not teachers who did not 
become members of the state teachers' 
retirement system September 1. 1937, 
and hav.e since joined, are required to 
make payments for the previous 
months. In other words, is a teacher 
who joins the retirement system J an­
uary 1, 1938, required to make con­
tributions from September I, 1937? 

Paragraphs (a), (b), and (c) of 
Section 4, Chapter 87, Session Laws of 
1937, provide: 

"(a) AlI persons who were teachers 
in the public schools of the State 
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during the school year nineteen hun­
dred and thirty-six to nineteen hun­
dred and thirty-seven, and who con­
tinue to be teachers shall become 
members as of the date of establish­
ment, except that any such teacher 
may notify the board on or be~ore 
the thirtieth day of November, n111e­
teen hundred and thirty-seven, in 
such form as the board may pre­
scribe, that he does n?t desire to 
become a member, and 111 such case 
the board shall exclude him from the 
membership. 

H(b) All persons who become teach­
ers or re-enter the teaching service on 
or after the first day of September, 
nineteen hundred and thirty-seven. 
shall become members of the retire­
ment system by virtue of their ap­
pointment as teachers. 

H(C) A teacher who shall elect not 
to become a member as provided in 
subdivision (a) of this subsection may 
thereafter apply for and be admitted 
to membership, but no such teacher 
shall receive prior service credit un­
less he becomes a member before the 
first day of September, nineteen hun­
dred and thirty-eight." 

Paragraph (a) of Section 8 of said 
chapter provides: 

"Each employer shall deduct from 
the compensation of each member on 
each and every payroll of such mem­
ber for each and every payroll period 
subsequent to the date on which such 
member became a member an amount 
equal to five per centum of such 
member's earnable compensation but 
no employer shall make any deduc­
tions for annuity purposes from the 
compensation of a member who has 
attained the age of sixty.and render.ed 
thirty-five years of credItable servIce 
if such a member elects not to con­
tribute." 

Paragraph (a), subsection .(5), of 
said chapter, at page 236, provIdes: 

"The retirement board shall deter­
mine annually the amount required to 
defray such expense in the ensuing 
fiscal year. There shall be deducted 
from the compensation of each mem­
ber by the several employers the sum 
of one dollar for each year, in addi­
tion to all other deductions herein 
provided, which sum shall be trans-

mitted to the retirement board in the 
same manner as herein provided for 
the transmission of other member 
contributions, and such sums so de­
ducted shall become a part of, and be 
charged to, said expense fund, and 
shall not become a part of the mem­
bers' accumulated contributions." 

Paragraph (a) of Section 10 of said 
chapter provides: 

HEach employer shaH cause to be 
deducted on each and every payroll 
of a member for each and every pay­
roll period subsequent to the first day 
of September, nineteen hundred and 
thirty-seven the contribution payable 
by such me'mber as provided in this 
act." 

All persons who are teachers in the 
public schools of the State of Montana 
during the school year 1936-1937, and 
who continue to be teachers shall be­
come members as of the date of estab­
lishment, which was Sep.tember 1, 1937, 
and a teacher who notIfies the board 
on or before the thirtieth day of 
November, 1937, may be excluded from 
such membership. A teacher may re­
enter the teaching service after the 
first day of September, 1937, and be­
come a rnember of the system. 

A teacher who has elected not to 
become a member of this system may 
thereafter apply for, and be admitted 
to, membership, but no such teacher 
thus admitted shall receive prior service 
credit unless she becomes a member 
before the first day of September, 1938. 

The statute above quoted expressly 
provides that the employer shaH deduct 
from the compensation of each mem­
ber, on each and every payroll of such 
member, for each and every payroll 
period subsequent to the date on which 
such member became a member, an 
amount equal to five per centum of 
the member's earnable compensation. 
[n other words, if a teacher who has 
elected not to become a member on 
September 1, 1937, and thereafter ap­
plies for and is admitted to member­
ship, then the 5% deductions shall be 
deducted from his compensation on the 
payroll following the date of his re­
entrv into the membership. In other 
words, if the teacher elects to re-enter 
the membership on January I, 1938, 
the deduction of the 5',1, shall be made 
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February 1, 1938, or the month or pay­
roll following. 

In reference to the expense fund of 
$1.00 per year which is deducted from 
the compensation of each member by 
the several employers, said sum shall 
be deducted during the ensuing fiscal 
year regardless of the date the teacher 
became a member. For instance, if 
the teacher became a member De­
cember I, 1937, and not on September 
1, 1937, having elected not to become 
a member on that date, and thereafter 
decided to re-enter the membership, he 
would pay the $1.00 expense fee in the 
same manner as teachers who were 
members as of date of September 1, 
1937. 

Opinion No. 246. 

Sheriffs and Constables-Process, 
Service of-Justices' Courts. 

HELD: It is mandatory upon the 
constable to serve process issued out 
of Justices' courts, but all other quali­
fied persons, including Sheriffs, have 
discretionary authority to serve such 
process. 

February 11, 1938. 
Mr. Harold K. Anderson 
County Attorney 
Helena, Montana 

Dear Sir: 

You have asked, 
"Is it incumbent upon the sheriff 

to serve Justice Court process, when 
the same is directed to him, when the 
township in which the Justice Court 
is located has two constables under 
salary? In other words, would the 
sheriff be liable for failure to serve 
Justice Court process, or would he 
have discretionary authority to serve 
or not serve such process?" 

"Process" includes all "writs, war-
rants, summons and orders of courts 
of justice or judicial officers," (Section 
4773, Revised Codes of Montana, 1935) 
and inasmuch as summons are one 
form of process, an inspection of the 
requirements as to summons is en­
lightening. 

Section 9636, relating to the service 
of summons from justice court, says: 

"The summons may be served by a 
sheriff or constable of any of the 

counties of this state; * * * or the 
summons may be served by any male 
person resident in the state, over the 
age of eighteen years, not a party to 
the suit, * * *" 
The statute uses the word "may," 

which according to its natural and 
usual significance is "enabling and per­
missive only, and so it must be inter­
preted where no right of or benefit to 
the public, nor right of persons other 
than the one upon whom the permission 
is conferred, depends upon giving to it 
the obligatory meaning; * * *" (Dur­
land v. Prickett, 98 Mont. 399, 407; 
State v. Holmes, 100 Mont. 256, 284; 
Goodroads Machinery Company v. 
Broadwater County, 94 Mont. 68, 71.) 
f\s used here the word must be given 
Its u:;u~1 meaning; that is, meaning 
permISSIve, and therefore Section 9636 
only permits constables, sheriffs, or 
male persons over eighteen years of 
age to serve the summons issued from 
Justice Court, and the service so made 
will be valid. But, it does not require 
any of the persons named to serve the 
summons if one of them should object. 
Then, nothing else appearing, it would 
seem to be discretionary for any of 
these named persons to serve a sum· 
mons. 

However, Section 4859 says: 

"Constables must attend the courts 
of justices of the peace within their 
townships whenever so required, anll 
within their counties execute, serve, 
and return all process and notices 
directed or delivered to them by a 
justice of the peace of such county, 
or by any competent authority." 

The constable is the appropriate 
executive and ministerial officer of the 
justice's court and his duties with refer­
ence to that court are in general identi­
cal with those performed by the sheriff 
for and in obedience to courts of record. 
(M urfree Jurisdiction of Justice Courts, 
Sec. 281; Woods v. Wood. 122 So. 835.) 

The duties of the sheriff are set forth 
in Sections 4774 and 4794. Subdivision 
(5) of Section 4774 requires that "The 
sheriff must: (5) Attend all courts, 
except justices and police courts, at 
their respective terms or sessions held 
within his cQunty, and obey their law­
ful orders and directions." It will be 
noted that justices and police courts 
are specifically excluded. 
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