
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Opinion No. 1. 

County Coroner - Jurisdiction - In­
quest Held Where Body 

Found-Fees. 

HELD: It is the duty of a county 
coroner of the county wherein a dead 
body is found to hold an inquest in a 
proper case even though the violence 
causing the death was inflicted in an­
other county; and he is entitled to 
collect statutory fees from his county 
for holding the inquest. 

Me H. H. Hullinger 
County Attorney 
Conrad, Montana 

Dear Sir: 

December I, 1936. 

In your request for an op1l11On you 
state the following facts and question: 

"A party was injured in Pondera 
County, removed to Glacier County 
where said party died. Inquest was 
called in Glacier County by the Coro­
ner of said County, as the result of 
same murder charges were filed in 
Pondera County where the accident 
occurred. Said party who committed 
the crime plead 'guilty' and was sen­
tenced to Deer Lodge the rest of his 
natural life, at hard labor. 

"The question we are faced with 
is-should Pondera County pay the 
expense of the inquest or should Gla­
cier County-pay same?" 
An inquest is properlv held in the 

territory of the coroner in whose juris­
diction the body is found, without re­
gard to where the death occurred or 
where the injury was received. (13 
C. J. 1248, sec. 16). The purpose of a 
coroner's inquest (namely, to ascertain 
the cause of death and to secure in­
formation and evidence in case of death 
by violence or other undue means, that 
the guilty may be apprehended) re­
quires that the coroner of the county 
either wherein the crime was com­
mitted or the body was found, should 
have jurisdiction to make such inqui­
ries. and the coroner of either of such 
counties has such jurisdiction. (Young 
v. Pulaski County, 74 Ark. 183, 85 
S. W. 229. 4 Ann. Cas. 1161 and note) 
Jurisdiction to hold an inquest is con­
ferred upon a coroner by his finding 
and custody in his county of the body 

of a person who has apparently come 
to his death by violent, mysterious, or 
unknown means, and such jurisdiction 
is not defeated by the mere fact that 
the violence was inflicted or the death 
occurred in another county. (Moore v. 
Box Butte County, 78 Neb. 561, 111 
N. W. 469). It is the duty of the 
coroner to hold an inquest, and to 
perform the other duties enjoined upon 
him by statute, whenever a dead body 
is found within his county and he 
knows or may reasonably believe that 
death was caused by unlawful means. 
For such services he is entitled to 
statutory compensation. (State ex rei 
Brown v. Bellows, 62 Oh. St. 307, 56 
N. E. 1028). 

So long as the dead body was in and 
remained in Glacier County, the coro­
ner of Pondera County had no au­
thority to conduct an inquest even 
though the fatal injury occurred in 
Pondera County. (Vo!. 12, Official 
Opinions of Attorney General. page 
175). 

The fees allowed a coroner are, in 
effect, his salary for performing official 
duties. (Section 4865, R. C. M. 1935.) 
Holding an inquest is an official duty 
of a coroner. (Sections 4848 and 12381, 
R. C. M. 1935.) It could not be argued 
that a county officer may collect a por­
tion of his salary from a county of 
which he is not an officer, merely be­
cause the discharge of an official duty, 
enjoined upon him by statute inci­
dentally benefited such other cOllnty or 
some officer thereof. 

It is my opinion that it is the duty 
of a county coroner of the county 
wherein a dead body is found to hold 
an inquest in a proper case even 
though the violence causing the death 
was inflicted in another county; and 
he is entitled to collect statutory fees 
from his county for holding the in­
l{uest. It being the duty of the coroner 
to hold the inquest, it follows that 
legitimate expenses of the inquest arl 
a proper charge against the county. 

Opinion No.2. 

Trade-Marks and Trade-Names-Sec­
retary of State, Recording Trade­

Names-Fictitious Names, Fil-
ing of-County Clerk. 

HELD: 1. Trade-names may be re­
corded with the Secretary of State 
under the provisions of Sections 4286-
4292. R. C. M. 1935. 
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2. The Secretary of State should ac­
cept and record a trade-name offered 
in a proper application unless the trade­
name offered is obviously improper. 

3. The recording of the name of a 
business as a trade-name is not a com­
pliance with the provisions of Sec­
tions 8019-8024, R. C. M. 1935, which 
require the filing of a certificate of a 
fictitious name of a business with the 
county clerk. 

December 1, 1936. 

Hon. Sam W. Mitchell 
Secretary of State 
The Capitol 

Dear Mr. l\fitchell: 

You have requested my opinion on 
the following matter: 

"Your opinion is respectfully re­
quested as to whether the name 
"MODERN UTILITIES RETAIL," 
application for the registration of 
which under the trade mark law is 
attached for your examination, may 
be registered under the provisions 
of Section 4286 of the Montana 
Code." 

The application is submitted on the 
regular printed form, "Application for 
Registration of Trade-Mark." The most 
significant feature of the application 
submitted to your office is the fact 
that in every place where the phrase 
"trade-mark" appears, except in the 
title of the form, the a p p 1 i can t 
has marked out the word "mark" and 
has written in the word "name." The 
name of the applicant is "Modern Utili­
ties Company." The name sought to be 
registered as a trade name is "Modern 
Utilities Retai1." The application states 
that "the class of merchandise upon 
which the same has been used and upon 
which the same will be used is radios, 
washing machines. electric irons, elec­
tric ironers; electric toasters, grills, 
stoves. and other electircal and me­
chanical appliances, and a particular 
description of the goods comprised in 
such class is as above." It is clear 
that applicant desires to record a trade­
name for the business of dealing in 
electrical and mechanical appliances of 
a general household nature. 

Registration of trade-marks is pro­
vided for in sections 4286-4292, R. C. M. 
1935. Trade-marks are defined: 

"The phrase 'trade-mark' as used 
in this chapter, includes every de­
scription of word, letter, device, em­
blem, stamp, imprint, brand, printed 
ticket, label, or wrapper usually af­
fixed by any mechanic, manufacturer, 
druggist, merchant, or tradesman, to 
denote any goods to be goods im­
ported, manufactured, produced, com­
pounded, or sold by him, other than 
any name, word, or expression gen­
erally denoting any goods to be of 
some particular class or description, 
or the designation or name for any 
mill, hotel, factory, or other business. 
( 4286.) 

Trade-mark is defined in the Penal 
Code in identical language excepting 
only that the last phrase, "or the 
designation or name for any mill, hotel, 
factory, or other business" is omitted. 
(Sec. 11202, R. C. M. 1935.) 

Section 4287 prescribes the procedure 
in recording a "trade-mark or name." 
Section 4288 provides that the Secre­
tary of State shall keep a record of 
"trade-marks or names" filed. Trade­
marks or names are personal property 
and may be transferred as such. (Sec­
tions 6812 and 4289, R. C. M. 1935.) 
They may be protected by actions at 
law and by suits in equity (Sections 
4289 and 11207). Unlawful use, forgery 
and counterfeiting of "trade marks or 
names" is made a penal offense. (Sec­
tions 11199-11205.) 

The first question to be considered 
is: May trade-names, as distinguished 
from trade-marks, be recorded under 
the provisions of Sections 4286 to 4292, 
R. C. M. 1935? 

Section 3196. California Political 
Code, from which our statute was 
copied, defines trade-mark in identical 
terms excepting that it does not con­
tain the last phrase "or the designa­
tion or name for any mill, hotel. fac­
tory, or other business." In order to 
arrive at some reasonable conclusion 
as to the purpose for which the legis­
lature included that phrase, it seems ad­
visable to examine the early Terri­
torial law. Registration and protec­
tion of trade-marks was first provided 
for by the Territorial Legislature, so 
far as we have determined, in 1874, 
when the following law was enacted: 

"That any person, partnership, firm 
or private corporation, desiring to 
secure within this territory the ex­
clusive use of any name, mark, brand, 
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print, designation, or description, for 
any article of manufacture or trade, 
or for any mill, hotel, factory, ma­
chine shop, or other business, shaH 
deliver to the recorder of brands for 
the Territory of Montana, or cause to 
be delivered to him, a particular de­
scription or fac-simile of such brand, 
mark, name, print, designation or de­
scription, as he may desire to use." 
(Section 1 of Act of Feb. 2, 1874, 
page 90, Laws of 1874; Codified as 
Section 114, Revised Statutes of 1879, 
re-enacted as Section 176, Fifth Di­
vision, General Laws, Compiled Stat­
utes of 1887.) 

It now becomes apparent that the 
phrase had its origin in early terri­
torial law. The legislature must have 
intended to add to the definition of 
trade-mark as contained in the Cali­
fornia statute which it adopted. Our 
statute, therefore, has the orthodox 
definition of trade-mark, as do the 
California and Field Codes, but in ad­
dition it provides: "The phrase 'trade 
mark' as used in this chapter, includes 
* * * the designation or name for any 
miH, hotel, factory or other business." 
It must have been the intention of the 
legislature to provide in that section 
for the recording- of trade names for 
any miH, for any hotel, for any factory, 
of for any other business. 

"Generally speaking, a trade-mark 
is applicable to the vendible com­
modity to which it is affixed and a 
trade-name to a business and its good 
will, or, as it has been said, a trade­
mark represents the good will of the 
business in the market, and the trade­
name proclaims it to those who pass 
the shop. A trade-name has a broader 
scope than a trade-mark. Ordinarily 
a trade-mark relates chiefly to the 
article sold, while a trade-name in­
volves both the thing- sold and the 
individuality of the seller or maker." 
(63 C. J. 332.) (See also 26 R. C. L. 
830; 24 Cal. Jr. 616.) 

A trade mark owes its existence to 
the fact that it is affixed to a com­
modity; a trade-name is more properly 
allied to the g-ood will of a business. 
(Browne Trade Marks, Paraghaph 91.) 
Even under the California Law, with­
out the provision added to the law by 
our legislature, a trade-name may be 
registered. (Hall v. Holstrom, 289 Pac. 
668.) Former Attorney General Foot 

tacitly recognized the right to record 
trade-names without directly cOl1sider­
ing the question. (Vol. 13. p. 178; Vol. 
14, p. 35, Official Opinions of Attorney 
General; see also 63 C. J. 470.) 

It is my opinion, therefore, that 
trade-names may be recorded with the 
Secretary of State under the provisions 
of Sections 4286 to 4292, R. C. M. 1935. 

The question remaining for con­
sideration is: May the name "Modern 
Utilities Retail" be registered as a 
trade-name and so appropriated by the 
applicant to his exclusive use? 

Trade-marks are of common-law 
origin, and are protected at common­
law. Statutes providing for registra­
tion merely fortify the common-law 
right by conferring a statutory title on 
the owner. (63 C. J. 309.) Exclusive 
trade-names are protected on the same 
principles at trade-marks. (Esselstyn 
v. Holmes, 42 Mont. 507; 63 C. J. 323, 
note 64.) Registration does not con­
clusively determine that the name was 
one entitled to be registered and is not 
conclusive as to the right of the holder 
thereof to exclusive use of the mark, 
nor does it divest courts of their juris­
diction to determine the validity of 
the claimed right. (63 C. J. 471.) 

The applicant secures only prima 
facie right to the trade-name. His 
right to the trade-name must be based 
upon a property right to the name by 
reason of appropriation, user, exclusive 
right to user, and such other necessary 
requisites and characteristicts as are 
required by law. The applicant is not 
benefited to the exclusion of another 
claimant in a case where a purported 
trade-name is recorded, nor is such 
other claimant foreclosed from his 
legal remedy, any more or to any 
greater extent than if the applicant 
should attempt to appropriate the trade 
name and use it without the formality 
of recording. The true owner, if there 
be one, must still prove ownership. 
"Registration of a mark wrongfully 
procured under a state statute may, in 
proper proceedings, be cancelled or 
annulled." (63 C. J. 471.) 

Your office is an administrative office. 
Your duties in relation to recording 
trade-marks and names are purely min­
isterial. You are not required to de­
termine, when a trade-mark or trade­
name is tendered to you for recording, 
whether or not it is a mark or name 
in which the applicant may secure ex­
clusive property rights. 
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I t is my opinion, therefore, that you 
should accept and record a trade-name 
offered in a proper application unless 
the trade-name offered is obviously im­
proper. The highly technical and com­
plicated question of whether the ap­
plicant may secure an exclusive prop­
erty right in the trade-name claimed is 
one which you may safely leave for 
the applicant and his attorneys to 
struggle with. 

It is not amiss to point out here that 
recording of the name of a business 
as a trade-name is not a compliance 
with the provisions of Sections 8019-
8024, R. C. M. 1935, which require the 
filing of a certificate of a fictitious 
name of a business. The two are en­
tirely separate and distinct. The pur­
pose of the statute relating to recording 
trade-names is to protect the property 
of the owner in his trade-name. The 
purpose of the statute requiring filing 
of a fictitious name is to protect the 
pu1blic in dealings with a business 
operating under such fictitious name 
and to give the public notice as to the 
person or partners with whom it deals. 

Opinion No.3. 

Elections-Canvass, Publication of­
County Commissioners, Claims­

County Commissioners-Pow­
ers-County Printing, Of-

ficial Returns Are Not. 

HELD: There is no authority for 
the publication of official returns of a 
county as county printing. 

December 7, 1936. 
Mr. E. P. Conwell 
County Attorney. Carbon County 
Red Lodge, Montana 

Dear Sir: 
You have requested my opi?ion 

whether or not the county prmter 
may print official returns for the pri­
mary and general elections and collect 
for such printing as county printing. 
The county printer in your county pub­
lished the official returns on N ovem­
ber 13th of this year, without being 
ordered to do so. He was under the 
impression that such printing was man­
datory, and now seeks to recover for 
the publication as county printing. 

You have expressed your opinion 
that the claim is not a proper charge 
against the county. With that opinion 
we agree. It seems superfluous to state 

that the county printer had no au­
thority to charge the county with 
printing which has not been ordered 
and which does not come within the 
terms of his contract. The printing 
under consideration here was not or­
dered. Whether it comes within the 
terms of the contarct for county print­
ing we are not informed. For the pur­
pose of this opinion we shall assume 
that the Board of County Commis­
sioners ordered the printing or in­
cluded the printing of official election 
returns in the contract for county 
printing. The result is the same. 

The principle is firmly established in 
this jurisdiction that the Board of 
County Commissioners may exercise 
only such powers as are expressly 
granted it by statute and such as are 
necessarily implied from those ex­
pressly granted. (Lewis v. Petroleum 
County, 92 Mont. 563; American Surety 
Co. v. Clarke, 94 Mont. 1.) 

The authority of the Board of Coun­
ty Commissioners, then, to order the 
printing of official election returns and 
to pay for such publication from 
county funds, must be found in the 
laws of the State of Montana or it 
cannot be said to exist at all. A close 
reading on our part of the pertinent 
provisions of our codes does not dis­
close the existence of the particular 
power sought to be exercised in this 
instance. (See Volume 2, Official Opin­
ions of Attorney General, page 6, which 
is overruled as to the subject of the 
second division of the syllabus.) 

Opinion No.4. 

Corporations - Co-Operative Asocia­
tions-By-Laws, Limitation 

on-Reserve Fund. 

HELD: The reserve fund of a co­
operative association, organized under 
the provisions of Sections 6375-6396, 
R. C. M. 1935, may not exceed an 
amount equal to 30% of the paid up 
capital stock of the association; nor 
may the by-laws make provision for a 
larger reserve fund. 

December 8, 1936. 
Hon. Sam W. Mitchell 
Secretary of State 
Helena, Montana 
Dear Mr. Mitchell: 

You have presented the following 
matter and have requested my opinion 
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