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Opinion No. 180.

Teachers Retirement Act—Service,
How Computed.

HELD: A teacher, to be eligible to
retirement pension under the provisions
of Section 1125, R. C. M. 1935, need
not have taught ten consecutive years,
so long as the last ten years of “actual”
service was in the State of Montana.
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October 16, 1937,

Mr. Ray N. Shannon
State Treasurer
Helena, Montana

My Dear Mr. Shannon:

You have submitted to this office the
inquiry as to whether or not a teacher,
who has retired under the former re-
tirement act, must teach consecutively
during the last ten years of actual
service in the State of Montana, unless
leave of absence was granted to her
by the proper authorities, before she
is entitled to receive the benefits of
retirement.

Your inquiry pertains to the language
used in Section 1125 as follows: “In-
cluding the last ten years of actual
service.” The question being whether
the words ‘“actual service” mean con-
secutive service unless a leave of ab-
sence has been granted.

Section 1125 provides that:

“Persons entitled to, and amount of
retirement salary. Every public, state
or county school teacher who shall
have attained the age of fifty-five
years and who shall have served as
a legally qualified teacher in public,
state or county day or evening
schools, or partly as such teacher
and partly as state or county or city
superintendent or supervising execu-
tive or educational administrator for
at least thirty school years, at least
fifteen of which shall have been in the
schools, as hereinbefore specified. of
this state, including the last ten years
of actual service, unless leave of
absence shall have been granted by
proper school authorities, shall be
entitled to retirement, no time in-
cluded in such leave of absence to be
reckoned as time of service. Upon
retirement such teacher shall be en-
titled to receive during life an annual
retirement salary of six hundred
dollars ($600.00), subject to the pro-
visions and limitations of Section
1124, payable in installments quar-
terly by warrants drawn as provided
in this act; provided, the teachers in
the service of the state at the time
of the passage of this act, who shall
have served in states other than this,
shall at the end of thirty years’
service, the last ten years of which
shall be in this state as hereinbefore
provided, be entitled to the benefits
of this act.”

The words “actual” and “consecu-
tive” have a wholly different and for-
eign meaning, and neither is synony-
mous to the other. Webster’'s New
International Dictionary defines the
word “actual” as: “existing in act or
reality; any action at the time being;
now existing; present.” The same au-
thority defines the word “consecutive”
as follows: “following in a train, suc-
ceeding one another in a regular order,
or with uninterrupted course or suc-
cess; with no interval or break, marked
by logical succession.”

Said Section 1125 requires that the
teacher shall have taught in Montana
the last ten years of actual service,
unless leave of absence is granted by
the proper school authorities, and if
leave of absence is granted, the time
shall not be included or embraced in
the ten years period. A teacher may
have taught the last eight years in
Montana; she then may have taught
two years following in another state,
or for that matter any number of
years, and following her teaching in
another state she may return and teach
in Montana an additional period of two
years, and in that event she has com-
plied with the statutory provision of
having taught the last ten years in the
State of Montana, because the eight
yvear period and the two year period
which she last taught in Montana ag-
gregate ten years, and complies with
the statutory requirement, supra.

The words found in the statute as
follows: “Unless leave of absence
was then granted by the proper school
authorities * * * no time included in
such leave of absence to be reckoned
as time of service,” do not restrict, nor
was it intended to restrict, the language
found in said statute immediately pre-
ceding, when the statute used the
words, “last ten years.” A teacher,
other than through her contract, can-
not generally be said to have a per-
manent tenure to teach in a school in
Montana. Supposing her contract to
teach was for a period of two years,
and at the expiration of her term of
employment, as provided for in said
contract, she left the State of Montana
and taught in another state, she would
be deemed to have secured a ‘“leave of
absence,” and of course the period of
time she had so departed, during said
leave of absence, would not be com-
puted to constitute the ten year require-
ment. But if she returned and taught
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the additional two years, she would
have fully complied with the statute.

No particular form of leave of ab-
sence 1s designated. If she departed
during a school year, or during the
tenure of her contract, then of course
she would have to secure consent from
the proper school authorities in order
to receive a leave of absence.

We find the word *‘actual” expressly
set forth in said statute, but not the
word “consecutive,” and we cannot
read into the statute language which
is not present or necessary to give the
statute a reasonable interpretation. If

the legislature intended the words, “last -

ten years,” to mean the last ten con-
secutive years, it could easily have
expressed itself in such terms. The
statute must be interpreted in not only
its common sense meaning, but inter-
preted in a reasonable and fair mean-
ing to the teacher.

Section 1125 has application to the
former retirement system, and under
the former retirement system every
teacher who has attained the age of
fifty-five years and who has served as
a legally qualified teacher in the schools
of this state, or partly as such teacher
and partly as a superintendent, or
supervising executive, or educational
administrator, for at least thirty years,
at least fifteen of which shall have been
in the schools of this state, including
the last ten years of actual service,
subject to the leave of absence pro-
viso, and in making up the ten years
of actual service if she has aggregated
ten years, although an interval exists
wherein she has taught upon leave of
absence from the state, then she is
entitled to the benefits of the former
retirement system. In computing said
ten years of actual service you shall
not compute the same on the basis of
consecutive service, and shall exclude
any requirement of consecutive service
in computing the last ten year period.
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