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Opinion No. 152.
Coroner—Autopsy.

HELD: That a county coroner may
not have an autopsy of post mortem
performed unless an inquest is to be
held.

2. A coroner if also a duly licensed
and qualified physician may himself
perform an autopsy and charge the
county the customary fee therefor.
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3. The county coroner may not em-
ploy an assistant and may not charge
the county therefor.

4. The board of county commission-
ers pass on the reasonableness of the
charge for the performance of the
autopsy.

September 9, 1937.

Mr. Harold K. Anderson
County Attorney
Helena, Montana

My dear Mr. Anderson:
You have asked:

1. Is the county coroner authorized
to hold a post mortem or autopsy
when no inquest is held, and if so may
he charge a fee for the same?

2. Is the county coroner authorized,
when he deems it necessary, to em-
ploy an assistant in conducting a post
mortem or autopsy, and recover from
the county for the service of such
assistant?

3. What, if any, are the limitations
in the amount charged for an autopsy
or post mortem?

1. In response to your first inquiry,
the regulations regarding coroners in-
quests are set forth in Chapter 109 of
the Penal Code, R. C. M. of 1935. Sec-
tion 12381 thereof provides in part that:

“ % * * When a coroner is informed
that a person has been killed or has
committed suicide or has died under
such circumstances as to afford rea-
sonable grounds to suspect that his
death has been occasioned by the act
of another by criminal means * * *”

an inquest must be held. By this sec-
tion it is mandatory that a coroner hold
an inquest where a person has been
killed or committed suicide, but in the
third case he is vested with discretion-
ary powers to determine whether or
not there are reasonable grounds to
suspect the commission of a criminal
act, and he is justified in holding an
inquest only when he has reasonable
grounds to suspect that a crime has
been committed,

2 Opinions of Attorney General 200;

Morgan v. San Diego County, 86
Pac. 720.

In the exercise of such discretion a
preliminary investigation may be nec-
essary. This was recognized by the
legislature when they provided by
Chapter 9 of the Laws of 1937, that
the coroner be allowed a fee for making
an investigation relative to a death.
But the performance of an autopsy or
post mortem is not a proper part of
such investigation. It is the duty of
every public officer to have regard for
the feelings and sensibilities of grief
stricken persons and avoid adding an-
guish to their bereavement by the cut-
ting and mutilation of the bodies of
their loved ones. So, unless a coroner
has reasonable grounds to believe that
a crime has been committed, no au-
topsy should be performed. Of course,
if such grounds do exist, an inquest
would be necessary by Section 12381,
and an autopsy would be a proper part
thereof.

Furthermore, Section 11036 R. C. M.,
1935, provides that:

“The person charged by law with
the duty of burying the body of a
deceased person is entitled to the cus-
tody of such body for the purpose of
burying it, except that in the case in
which an inquest is required to be
held upon a dead body by a coroner,
such coroner is entitled to its custody
until such inquest has been com-
pleted.”

Which would indicate, by the familiar
rule of expressio unius, that the only .
time the coroner could take the body
and perform an autopsy was when an
inquest was held. There is language
in 13 Corpus Juris 1260 and in sgome
of the cases there cited indicating that
a coroner may order an autopsy as a
part of his preliminary investigation,
but an examination of those cases will
show that in each one an inquest was
actually held and the court was con-
fronted with the question of allowing
a physician’s fee for performing the
autopsy.

Therefore, it is my opinion that the
only time a coroner is authorized to
order the performance of an autopsy
is when an inquest is actually held.
(See also 10 Opinions of Attorney Gen-
eral 159.)

Having so held, a discussion of the
second part of your first question is
foreclosed. However, it might be well
to indicate that it is not part of the
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- coroner’s duty as such to perform post
mortems or autopsies.

Section 12383, R. C. M.,
vides that a coroner

1935, pro-

“x * * May summon a surgeon or
physician to inspect the body and give
a professional opinion as to the cause
of death, * * *”

The question of fees in such an event
was taken up by Attorney General
Galen in 1, Opinions of Attorney Gen-
eral, 171, when he cited:

“If a physician is called in to per-
form an autopsy as part of the in-
quest, the coroner would be entitled
to no extra compensation for his pres-
ence at such autopsy, as he would
simply be performing one of his du-
ties in holding the inquest. Of course,
if the coroner is a duly licensed prac-
ticing physician qualified to perform
an autopsy, and does perform the
same, in addition to his duties as
coroner in holding an inquest, he
would be entitled to the customary
charges of a physician for perform-
ing an autopsy.”

Nor do Section 444 and 447 R. C. M.,
1935, conflict.

2 Opinions of Attorney General 12;
5 Opinions of Attorney General 651,

2. In response to your second ques-
tion, a county coroner is not authorized
to employ an assistant. (10 Opinions of
Attorney General 199.) Nor is the
coroner authorized to call in more than
one physician to make a post mortem
examination.

13 Corpus Juris 1251;

In Re: Coroners Inquests,
Co. Ct. 14.

1 Pa.

I.ikewise, if the coroner himself per-
forms the post mortem as provided
above, he would come under the same
regulations and would be forbidden to
have an assistant and to ask the county
to pay for the services of same.

3. It is the coroner’s duty to avail
himself of professional aid and skill,
and his contract will bind the county
to the payment of a reasonable com-
pensation for making the post mortem
examination.

Young v. College of Physicians and
Surgeons, 32 Atl. 177;

31 L. R. A. 540 and cases cited.

The law does not fix any specific fee
for performing an autopsy, so that the
reasonableness of a charge for the
same is to be determined by the board
of county commissioners in passing on
the bill for such services.

St. Francis County v. Cummings,
18 S. W. 461.

The $2100.00 limitation set forth in
Chapter 9 Laws of 1937 applies only to
fees and clerical help required, and
does not apply to the legitimate charges
incurred by the coroner in the per-
formance of his official duties. Such
charges as mileage, payment of wit-
nesses, and hiring of physicians are not
classed as fees and do not come within
the limitation.
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